FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Zagrebu

Autor: tper
ZAGREB, 18. rujna 2012. (Hina) - Posljednje u nizu ovogodišnjih akcija "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke", u kojima svoje proizvode predstavlja oko 400 izlagača, održava se danas na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Akcije su ove godine održane u 22 hrvatska grada, a počele su 12. svibnja u Bjelovaru.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević istaknuo je kako se danas Hrvatska predstavlja na središnjem zagrebačkom gradskom trgu proizvodima koji se odlikuju europskom i svjetskom kvalitetom.

Ulazak Hrvatske u EU velika je prilika, ali istodobno i veliki izazov za proizvođače, kazao je Vidošević ističući da akcija Kupujmo hrvatsko neće stati.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić naglasio je kako se ovom akcijom jača nacionalni identitet i konkurentnost te kako će predložiti da se iduće godine u Zagrebu održi dva dana.

Kupovati hrvatsko znači podupirati domaću proizvodnju, štititi radna mjesta te razvijati domaće gospodarstvo, što je posebice značajno u ovim godinama krize, istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je kazao kako su ovakve akcije važne te predložio organizatorima da se sljedeće godine akcija zove "Kupujmo hrvatsko, kupujmo europsko" s obzirom da će Hrvatska postati članica EU.

Napominje i kako je važno da se domaći proizvođači uvezuju u klastere kako bi zajednički nastupali na europskom tržištu.

Maras je rekao i kako ga veseli što je malo i srednje poduzetništvo u prvih šest mjeseci, unatoč recesiji, raslo za 1,3 posto, da je izvoz porastao za 2 milijarde kuna i da je gotovo 13 tisuća ljudi više zaposleno nego u istom razdoblju lani.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić također je dao podršku akciji, a na pitanje novinara osvrnuo se i na najavu najnovijeg poskupljenja grijanja. Činjenica je da je HEP u velikim dugovima, znamo i za sudske procese i za crne torbe, činjenica je da se taj problem neće riješiti preko noći, ali vjerujem da će svi akteri, od Vlade, lokalne samouprave, HERE, učiniti sve što je moguće u najboljem interesu građana, kazao je.

HGK već 15 godina putem akcije Kupujmo hrvatsko nastoji promovirati kvalitetne domaće proizvode, nositelje znakova Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta s ciljem osvješćivanja važnosti kupovine hrvatskih proizvoda kako bi se pridonijelo povećanju ukupne konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, ali i očuvanju nacionalnog identiteta.

Znak Hrvatska kvaliteta do sada je dobio 231 proizvod, dok znak Izvorno hrvatsko nosi 122 proizvoda.

Sastavni dio akcije "Kupujmo hrvatsko" je i akcija "Vrijedne ruke" koju je 2009. pokrenula HGK u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i Hrvatskom obrtničkom komorom, a cilj joj je prepoznati i promicati rad malih poduzetnika, onih koji stvaraju nove proizvode čija kvaliteta i inovativnost doprinose održavanju tradicije i očuvanju kulturne baštine, te jačanju identiteta hrvatskog proizvoda.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙