FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 17. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Šef delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren u ponedjeljak je, u očekivanju najnovijeg izvješća o monitoringu, izrazio uvjerenje da će hrvatska vlada na vrijeme ispuniti svoje obveze iz pristupnih pregovora s Bruxellesom, s posebnim naglaskom na učinkovitost pravosuđa i pitanja vezana uz temeljna prava. Vandoren je kazao da su poštivanje vladavine zakona, nastavak borbe protiv korupcije i primjereno funkcioniranje pravosuđa od ključne važnosti za sveukupno investicijsko ozračje u Hrvatskoj.

PRIŠTINA - Potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica, koji u ponedjeljak boravi u Prištini na poziv kosovske vlade, razgovarao je sa svojim domaćinom, zamjenikom premijera Hajredinom Kuqijem o suradnji dviju zemalja izrazivši spremnost Hrvatske da pomogne u otvaranju europske perspektive Kosova. Mimica je u ime hrvatske vlade pozdravio okončanje nadzirane neovisnosti Kosova rekavši da to pokazuje da je Kosovo postiglo uspjeh u izgradnji moderne države. Zamjenik kosovskog premijera kazao je kako je s hrvatskim potpredsjednikom vlade razgovarao i o budućoj suradnji dviju zemalja, o predstojećem dijalogu Prištine i Beograda i integraciji sjevera Kosova kao i o potrebi provedbe svih postignutih dogovora sa Srbijom.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je u Berlinu još jednom snažno stala iza europske zajedničke valute eura, naglašujući važnost koju euro ima za integraciju kontinenta ali i za samu Njemačku. "Euro je više od valute", rekla je njemačka kancelarka na tiskovnoj konferenciji naglašujući da euro predstavlja simbol mirnog razvitka Europe. Zatražila je više koordinacije u Europi što će, prema njezinoj najavi, biti teme i sastanaka Europskog vijeća u listopadu, izvanrednog summita o financijskom okviru u studenome kao i Europskog vijeća u prosincu.

ŽENEVA - Istražitelji UN-a izvijestili su u ponedjeljak da su proširili tajni popis sirijskih dužnosnika i vojnih jedinica osumnjičenih da su počinili ratne zločine tijekom 18-omjesečnih sukoba snaga predsjednika Bashara al Assada i njegovih protivnika. Istražitelji zaduženi za ljudska prava i predvođeni Paulom Pinheirom kazali su da su prikupili "iznimnu i impresivnu količinu" dokaza te su pozvali Vijeće sigurnosti UN-a da pitanje Sirije proslijedi stalnom Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama tijekom vikenda je nazvao voditelje američkih diplomatskih misija u arapskim muslimanskim zemljama u kojima je prošli tjedan izbilo protuameričko nasilje, objavila je Bijela kuća. Obama je kontaktirao voditelje misija u Libiji, Tunisu, Jemenu i Sudanu, izjavio je zamjenik glasnogovornika Bijele kuće Josh Earnest. Obama je pozivima diplomatima želio poručiti "da misli na njih, da mu je njihova sigurnost i dalje prioritet, da će ostati usredotočen" na to pitanje, rekao je Earnest novinarima u predsjedničkom zrakoplovu kojim je Obama išao na predizborni skup u Ohiju.

DUBAI - Sjedinjene Države i saveznici počeli su veliku pomorsku vojnu vježbu u Perzijskom zaljevu koja, kako kažu, pokazuje globalnu spremnost da se pomorski pravci isporuka nafte drže otvorenim u vrijeme dok Izrael i Iran razmjenjuju ratne prijetnje. Najavljena u srpnju operacija IMCMEX-12 ustredotčena je na čišćenje mina koje bi Teheran ili neke gerilske skupine mogli postaviti kako bi prekinuli promet tankera između Irana i Arapskog polutooka, posebice u Hormuškom tjesnacu.

TEHERAN - Iransko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je opovrglo da Teheran u Siriju šalje pripadnike Revolucionarne garde, tvrdeći da su izjave zapovjednika tih iranskih elitnih jedinica izvađene iz konteksta. "Komentari na izjave generala Mohamada Alija Džafarija o nazočnosti pripadnika iranske Revolucionarne garde u Siriji su nepotpuni, nekorektni...i ni na koji način točni", izjavio je glasnogovornik ministarstva Ramin Mehmanparast. "Iran nije vojno nazočan u regiji, pogotovo ne u Siriji", poručio je. Ali Džafari je u nedjelju izjavio da su pripadnici iranske Revolucionarde garde u Siriji i da pružaju pomoć režimu Bašara al Asada. Džafari je rekao da oni ne sudjeluju u akcijama već da daju savjetodavnu pomoć.

ŽENEVA - Svjetsko vijeće crkava (WCC) upozorilo je u ponedjeljak u Ženevi da bi zakon kojim bi se islamska vjera štitila od vrijeđanja, a zagovaraju ga islamski čelnici, služio kao temelj za progon članova drugih vjerskih zajednica. Zbog pakistanskog zakona o svetogrđu, hindusi, kršćani i druge manjine u toj većinskoj muslimanskoj zemlji "žive u strahu i teroru", rekli su njihovi predstavnici u Ženevi. Trodnevni skup u Ženevi sazvan je na temu zakona o svetogrđu čije su donošenje islamske zemlje zagovarale više od deset godina u UN-ovu Vijeću za ljudska prava te odustale na američku intervenciju.

NEW YORK - Nekoliko stotina osoba okupilo se u ponedjeljak na ulicama New Yorka kako bi obilježili prvu obljetnicu pokreta "Occupy Wall Street" a, iako je policija privela 70 osoba, odaziv prosvjednika bio je neusporediv s prošlogodišnjim masovnim okupljanjima.Pokret je na svojem vrhuncu - 17. studenoga 2011. - uz pomoć sindikata uspio okupiti 30 tisuća prosvjednika. "Došli smo kako bi se i naš glas čuo, kako bismo prosvjedovali protiv gramzivosti Wall Streeta", izjavio je jedan od glasnogovornika pokreta Bill Dobbs, ustvrdivši kako su problemi nakon godinu dana i dalje isti. Prosvjednici su se okupili u 7 sati po mjesnom vremenu nedaleko od parka Zucotti, kod Wall Streeta, gdje su 17. listopada 2011. postavili prve vreće za spavanje i pokrenuli pokret protiv pohlepe najbogatijih i nejednakosti.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙