FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južnoafrički rudari štrajkom provode pritisak na ANC

Autor: akoz
BLESBOK, Južna Afrika, 13. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Vođa velikih prosvjeda južnoafričkih rudara u rudnicima platine u četvrtak je pozvao na nacionalni štrajk u tom sektoru što produbljuje krizu u toj industriji koja se pretvara u najveću prijetnju vladajućem ANC-u otkako je došao na vlast 1994.

"U nedjelju počinjemo opći štrajk ovdje u Rustenburgu", rekao je vođa prosvjeda Mameltwe Sebei gomili od nekoliko tisuća rudara okupljenih na nogometnom stadionu u srcu pojasa rudnika platine blizu Rustenburga, 100 kilometara sjeverozapadno od Johannesburga.

Akcija treba "baciti rudarske kompanije na koljena", rekao je uz mlaki pljesak gomile naoružane štapovima i mačetama.

Unatoč oružju štrajkaši ustraju na tome da je njihovo traženje velikog povećanja plaća mirno, čak i nakon što je 16. kolovoza policija ustrijelila 34 prosvjednika u blizini rudnika platine Marikana. "Ne smije biti krvi", pisalo je na jednom transparentu.

Val radničkih prosvjeda u Južnoj Africi počeo je u siječnju nasilnim štrajkom u rudniku Impala Platinum a potom je izmaknuo nadzoru vlasti i sindikata i postao pobuna crnih radnika kojima se život nije mnogo poboljšao otkako je aparthejd završio prije 18 godina.

Okupljeni na stadionu kažu da se neće vratiti na posao dok ih uprave rudarskih kompanija ne saslušaju i udvostruče osnovnu plaću na 12.500 randa (1500 dolara) mjesečno.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙