FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 6. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sudjelovat će 9. rujna u Sarajevu na tradicionalnom svjetskom susretu za mir u organizaciji katoličkog laičkog pokreta Zajednice Sant'Egidio, koja zadnjih 25 godina zagovara ekumenski i međureligijski dijalog. Domaćini i suorganizatori ovogodišnjeg susreta su Islamska zajednica u BiH, Srpska pravoslavna crkva, Vrhbosanska nadbiskupija te Židovska zajednica u BiH. Na susretu se očekuje nekoliko tisuća sudionika, kao i predstavnika vjerskih zajednica te međunarodne politike i kulture. Ovogodišnji međureligijski susret želi pridonijeti izgradnji ozračja povjerenja i poštovanja pa je tema susreta "Naša je budućnost živjeti zajedno".

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će u petak i subotu na Cipru na dvodnevnom neformalnom sastanku (Gymnich) ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, pod predsjedanjem visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Prvog dana neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova razgovarat će se o vodi i obrazovanju, što su, prema riječima ciparske ministrice vanjskih poslova Erato Kozakou-Marcoullis "teme koje imaju utjecaja na formuliranje i vođenje vanjske politike i ključni su faktori u odnosima Europske unije s trećim zemljama". Drugog dana sastanka očekuje se da će ministri razgovarati o aktualnoj situaciji u Siriji.

SARAJEVO - Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP) Branko Petrić najavio je u četvrtak početak jednomjesečne izborne kampanje uoči općinskih izbora zakazanih za 7. listopada, a sve političke stranke, kandidate, birače, ali medije pozvao je na dostojanstveno ponašanje i izbjegavanje jezika mržnje. Za mjesec dana oko 3 milijuna i 144 tisuće registriranih birača u BiH imat će priliku glasovati za nove vlasti u 139 općina. Izravno će se birati općinski načelnici, članovi općinskih vijeća, gradonačelnik Banje Luke i zastupnici u skupštini distrikta Brčko. Ovoga puta neće međutim biti izbora u Mostaru jer su izborna pravila koja su vrijedila za taj grad proglašena neustavnima, a političke stranke koje su tamo na vlasti nisu uspjele postići suglasnost o novim rješenjima

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso usprotivio se u četvrtak u Bruxellesu idejama da se zbog poticanja konkurentnosti dovodi u pitanje socijalno tržišno gospodarstvo i europski socijalni model. "Neki kažu da bismo zbog problema s konkurentnošću mi trebali dovesti u pitanje naše socijalno tržišno gospodarstvo, naš socijalni model. Ne slažem se s tim. Komisija se ne slaže s tom analizom jer znamo i možemo vidjeti u praksi da su neke od najkonkurentnijih zemalja u Europi i svijetu upravo one zemlje koje su aktivnije u smislu socijalne Europe koju želimo graditi", rekao je Barroso u svom govoru na početku dvodnevne konferencije o zapošljavanju na kojoj sudjeluju najviši europski dužnosnici i predstavnici zemalja članica.

ATENA - Grčki policajci koji prosvjeduju zbog mjera štednje blokirali su u četvrtak ulaz u sjedište specijalne policije spriječivši autobuse s pripadnicima specijalne policije da krenu na mjesto održavanja velikih prosvjeda ovoga vikenda. Između pripadnika specijalne policije koji su pokušali osloboditi ulaz i nekoliko desetaka pripadnika sindikata policije izbili su manji sukobi. Policajci, od kojih su neki bili u odorama, uzvikivali su poruke protiv mjera štednje i držali transparente. Grčka vlada namjerava u novom krugu rezanja potrošnje smanjiti izdvajanja za policiju za gotovo 12 milijardi eura tijekom iduće dvije godine.

ANKARA - Broj ljudi poginulih u u četvrtak potonuću čamca s imigrantima u turskoj popeo se na 58, objavili su turski mediji. Čamac je potonuo uz zapadnu, egejsku obalu Turske. Tahsin Kurtbeyoglu, guverner obalnoga okruga Menderesa u pokrajini Izmiru, prije je za državnu televiziju TRT bio rekao kako je poginulo 39 ljudi, ali i upozorio da bi mrtvih moglo biti i više. Po CNN Turku, mali ribarski čamac prevozio je 102 osobe, većinom iz Iraka i Sirije. Udario je u stijene nekoliko minuta nakon isplovljavanja iz malog turskog mjesta Ahmetbeylija, a odredište mu nije poznato. Po prvim izjavama migranata, krajnja destinacija bila im je Velika Britanija.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u novom je intervjuu signalizirao da Rusija neće odstupiti kad je Sirija u pitanju, te optužio zapadne zemlje da se oslanjaju na skupine poput al Kaide kako bi s vlasti svrgnule predsjednika Bašara al-Asada. U intervjuu koji je za rusku televiziju RT dao u četvrtak Putin je izrazio nadu u završetak spora s Washingtonom o raketnom štitu, ako predsjednik Barack Obama bude ponovno izabran. Obamu je nazvao "iskrenom osobom koja doista mnogo toga želi promijeniti nabolje". Putin se obrušio na Obamina protukandidata republikanca Mitta Romneya i njegovu kritiku Rusije nazvao "pogrešnom" retorikom predizborne kampanje. Po njegovim riječima, Romney bi kao predsjednik pojačao spor zbog proturaketnog štita koji SAD postavlja u Europi.

JOHANNESBURG - Sindikat AMCU odbio je u četvrtak potpisati "mirovni sporazum" s rudarskom tvrtkom Lonmin i tako umanjio izglede za dogovor oko povećanja plaća i okončanja četverotjednog štrajka praćenog ubojstvom 34 rudara, što je nezapamćeno nasilje u postaparthejdskoj Južnoj Africi. Treći svjetski proizvođač platine, Lonmin je potpisao sporazum s Nacionalnom unijom rudara (NUM) u ranim jutarnjim satima, no svoj je potpis uskratila Udruga rudara i građevinskih radnika (AMCU). U srijedu je više od 3.000 rudara maršom prosvjedovalo blizu rudnika Marikana gdje je policija 16. kolovoza ubila 34 rudara štrajkaša, što je najveće krvoproliće od ukidanja aparthejda 1994. godine. Prosvjed u srijedu prošao je bez nasilja, ali uz prijetnje nekolicine da će rudnik spaliti, a upravu ubiti ne budu li ispunjeni njihovi zahtjevi za boljom plaćom i boljim radnim uvjetima.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙