FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICMP pomaže proces potrage za nestalom djecom Salvadora

Autor: rmav
SARAJEVO, 12. rujna 2012.(Hina) - Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP), čije je sjedište u Sarajevu, pomoći će proces traganja za tisućama osoba nestalih tijekom oružanih sukoba u Salvadoru, najavljeno je u srijedu iz sjedišta ove organizacije koja je u proteklim godinama bila fokusirana na otkrivanje sudbine nestalih na području bivše Jugoslavije.

Neslužbene procjene govore kako je tijekom oružanih sukoba u Salvadoru od 1980. do 1992. godine nestalo oko osam tisuća osoba, uključujući tu i 500 djece.

Proces potrage za njima do sada su vodili Centar za ljudska prava (HRC) Pravnog fakulteta sveučilišta Berkeley u Kaliforniji i salvadorska nevladina organizacija "Pro-Búsqueda de Ninas y Ninos Desaparecidos" (Potraga za nestalom djecom).

Predviđeno je da ICMP pruži pomoć kroz testiranje DNK uzoraka, analizu srodstva i kreiranje baze podataka za identifikaciju nestale djece Salvadora. Pretpostavlja se kako su mnoga od djece koja se smatraju nestalima zapravo još živa te su usvojena u Salvadoru, Sjedinjenim Američkim Državama i Europi, često kroz nezakonite postupke.

U Salvadoru je nastalo nekoliko organizacija s ciljem rasvjetljavanja sudbine djece nestale uslijed oružanog sukoba u Salvadoru, uključujući "Pro-Búsqueda" koja to čini od 1994. godine.

Devetočlano izaslanstvo iz Salvadora kojega su činili predstavnici vladinih institucija i nevladina sektora u svibnju je boravilo u Sarajevu kako bi se upoznali s metodama rada ICMP-ja kada je i dogovorena suradnja.

"ICMP-jevo veliko iskustvo u pronalaženju i identificiranju osoba nestalih kao posljedica oružanih sukoba je neprocjenjiva za 'Pro-Búsqueda' ", izjavila je Patricia Vásquez Marias, glavni genetičar ove nevladine udruge.

Iz ICMP-ja podsjećaju kako su njihovi stručnjaci u proteklih šesnaest godina usporednom analizom DNK uzoraka uzetih iz pronađenih tijela i iz krvi živih srodnika pomogli u identifikaciji oko osamnaest tisuća osoba. ICMP je pružao ili pruža pomoć u traganju za nestalima u Čileu, Libiji, Južnoj Africi, Kolumbiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Filipinima, Tajlandu, Njemačkoj i Norveškoj.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙