FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južna Afrika izazvala pomutnju oko rezolucije o Iranu

Autor: akoz
BEČ, 13. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Južna Afrika je u četvrtak u posljednji trenutak predložila promjene u rezoluciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o Iranu što je stvorilo pomutnju na sastanku, rekli su diplomati.

Šest svjetskih sila u srijedu je iznijelo nacrt rezolucije u cilju stvaranja diplomatskog pritiska na Iran. Očekivalo se da će 35-ročlano Vijeće guvernera glasovati i prihvatiti rezoluciju u čevrtak signalizirajući jedinstvo velikih sila u kritici Irana zbog nepoštivanja UN-ovih poziva da ograniči svoj nuklearni program.

Ali Južna Afrika, poput Irana zemlja iz Pokreta nesvrtanih, predložila je promjenu rezolucije oko koje su se složili SAD, Rusija, Francuska, Kina, Britanija i Njemačka.

Zbog tog je sastanak vijeća koji je započeo u deset sati prijepodne odgođen za 15 sati radi dogovora kako nastaviti. "Došlo je do proceduralnog kaosa", rekao je jedan zapadni diplomat.

Zapadni diplomati su rekli da južnoafrički amandman, iako dodaje samo pet riječi dokumentu od dvije stranice, riskira donekle oslabiti poruku Iranu da se mora otvoriti za istrage IAEA o možebitnom istraživanju nuklearnog oružja.

Predloženi tekst kaže kako je "ključno za Iran da odmah provede" okvirni sporazum s IAEA-om kako bi razjasnio zabrinutosti oko moguće vojne dimenzije njegova nuklearnog programa.

Amandman Južne Afrike bi dodao: "onda kad on (okvirni sporazum) bude sklopljen", što je formulacija koja bi prema zapadnim diplomatima mogla ponešto razvodniti pritisak na Iran.

IAEA nastoji u nizu sastanaka na visokoj razini koji su započeli u siječnju dogovoriti "izgrađen pristup" kako provoditi njegovu istragu. Šef IAEA Yukiya Amano rekao je kako nisu postignuti konkretni rezultati.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙