FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodikov SNSD isključen iz Socijalističke internacionale

Autor: rmav
SARAJEVO, 3. rujna 2012.(Hina) - Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojega vodi Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, potvrdio je u ponedjeljak kako je dobio obavjest o tome da je isključen iz članstva u Socijalističkoj internacionali (SI), a za to je odmah optužio Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP BiH), odnosno njezina predsjednika Zlatka Lagumdžiju.

Isključenje SNSD-a provedeno je na temelju prijave SDP BiH podnešene etičkom povjerenstvu SI prije gotovo pet godina, kada su Dodik i Lagumdžija bili u otvorenom neprijateljstvu a SDP u oporbi.

SDP BiH je tada optužio SNSD da je koaliranjem s desničarskim nacionalističkim strankama u BiH iznevjerio načela socijaldemokracije.

Na zasjedanju SI proteklog tjedna u Južnoj Africi, nakon dugotrajne procedure donešena je i formalna odluka o isključenju SNSD-a.

Ta je stranka u ponedjeljak istaknula kako to neće utjecati na politiku koju vodi.

"SNSD neće mijenjati svoja temeljna politička stajališta u svezi s odnosima unutar BiH ni po cijenu mnogo drastičnijih pritisaka i neprijatnosti nego što je isključivanje iz članstva u Socijalističkoj internacionali", stoji u priopćenju dostavljenu medijima.

Optužujući izravno SDP i Lagumdžiju zbog ove odluke, SNSD tvrdi kako se na udaru našla zbog svog dosljednog inzistiranja na načelima Daytona.

Ističe pri tom kako je SNSD s partnerima poput Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH surađivao zbog uspostave matematičke većine u parlamentu, dok su Lagumdžija i SDP s tim strankama sklapali otvorena savezništva. Isključenje iz Socijalističke internacionale SNSD opisuje kao "privremeni udarac" koji neće naštetiti stranci.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙