FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje na europskim burzama

Autor: scvi
LONDON, 11. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama cijene dionica jutros su oslabile jer su se investitori odlučili na dobitonosne prodaje nakon snažnog uzleta, a čekaju i odluku njemačkog ustavnog suda u vezi stabilizacijskog fonda ESM.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oko 9,30 sati bio je u minusu 0,3 posto, na 1.099,68 bodova. Jučer je dosegnuo najvišu razinu u zadnjih 13 mjeseci od 1.113,22 boda.

Oko 9,30 sati frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski Ftse indeks bili su u minusu između 0,10 i 0,3 posto.

Očekuje se da će sutra njemački ustavni sud presuditi da je uspostava stabilizacijskog fonda eurozone ESM u skladu njemačkim zakonima.

No, vrag je uvijek u detaljima – bilo kakav uvjet koji bi ustavni sud eventualno mogao postaviti vezano uz funkcioniranje tog fonda smanjio bi fleksibilnost Berlina u donošenju odluka o financijskoj pomoći posrnulim članicama eurozone u budućnosti. To bi, pak, moglo uzrokovati i kašnjenje programa otkupa državnih obveznica od strane Europske središnje banke, što su investitori prošloga tjedna s oduševljenjem pozdravili, ocijenivši to korakom ka snižavanju troškova zaduživanja i rješavanjem dužničke krize u eurozoni.

Mnogo je neizvjesnosti i uoči odluke Feda u četvrtak o daljnjim monetarnim koracima. Tržišta već uračunavaju u cijene dionica novi krug monetarnog popuštanja u SAD-u, no ekonomisti smatraju da su šanse da već ovoga tjedna Fed usvoji stimulativne mjere tek 60 posto.

„Postoji široki konsenzus da su u cijene dionica već uračunate sve dobre vijesti koje bi mogle stići idućih tjedana, stoga su sada prisutni rizici od pada cijena dionica“, ističe Peter Garnny, strateg pri Saxo banci.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je oslabio 0,70 posto, na 8.807 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙