FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi pad cijena dionica na europskim burzama

Autor: scvi
LONDON, 13. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama jutros su blago pale pod pritiskom daljnjih znakova globalnog gospodarskog usporavanja, dok veće cjenovne gubitke sprječava očekivanje novih monetarnih poteza središnjih banaka.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oko 9,30 sati bio je u minusu 0,2 posto, na 1.097,38 bodova. U petak je oslabio 0,1 posto uslijed slabih podataka o kineskom izvozu u srpnju, te tako prekinuo 2-tjedni rast tijekom kojeg je ojačao čak 8 posto.

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u minusu 0,14 posto, frankfurtski DAX 0,46 posto, a pariški CAC 0,8 posto.

Danas je objavljeno da je japansko gospodarstvo ojačalo u drugom tromjesečju 1,4 posto na godišnjoj razini, znatno usporivši aktivnosti u usporedbi s prvim tromjesečjem, kada je rast iznosio 5,5 posto. Usporavanje je uglavnom posljedica dužničke krize u eurozoni, koja je negativno utjecala na japanski izvoz.

U petak navečer međutim predsjednik Feda u San Franciscu John Williams izjavio je da bi Fed trebao pokrenuti novi krug kupnji državnih obveznica te tako utjecao na brže smanjivanje stope nezaposlenosti. To je ojačalo špekulacije da bi Fed uskoro mogao objaviti novu rundu kvantitativnog monetarnog popuštanja.

„Tržišta nastavljaju s idejom da bi popuštanje monetarne politike bila dobra vijest što se tiče gospodarskih izgleda i za raspoloženja investitora, i to će i dalje podupirati tržišta. Dosad su monetarne intervencije davale samo kratkoročni poticaj, a važnije je pitanje kolika je njihova dugoročna učinkovitost“, ističe Henk Potts, strateg pri investicijskom društvu Barclays Wealth.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je oslabio 0,07 posto, na 8.885 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙