FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama cijene dionica najviše u pet mjeseci

Autor: scvi
LONDON, 17. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama cijene dionica danas su dosegnule najviše razine u zadnjih pet mjeseci, a ključni burzovni indeksi na putu su postizanja najbolje tjedne izvedbe u zadnjih 7 godina, dok jačaju tržišna očekivanja da će zakonodavci uspjeti premostiti razlike i riješiti dužničku krizu.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oko 9,30 sati bio je u plusu 0,1 posto, na 1.109,18 bodova. na putu je ostvarivanja dobitaka 11. tjedan zaredom, što je njegov najdublji pozitivni niz od 2005. godine.

Istodobno, londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX u plusu su između 0,25 i 0,35 posto.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kasno sinoć podržala je nastojanja Europske središnje banke (ECB) u borbi protiv dužničke krize. Tijekom službenog posjeta Kanadi izjavila je kako je predsjednik ECB-a Mario Draghi obvezan učiniti sve što je potrebno da obrani euro u skladu s onim što su europski čelnici govorili.

Neki trgovci smatraju to znakom da je Njemačka blizu davanja potpore ECB-ovoj kupnji državnih obveznica posrnulih zemalja članica eurozone, poput Španjolske.

Također, pozvala je na što hitniju fiskalnu integraciju Europe, ustvrdivši da vrijeme istječe.

„Općenito, do nas stižu vijesti iz eurozone koje potiču sklonost rizičnim ulaganjima. I američki makroekonomski pokazatelji nas ugodno iznenađuju“, kaže Ian Richards, čelnik istraživanja pri Exane BNP Paribas, dodavši da zadnjih šest tjedana imaju fokus na dionice banaka.

Bankarski sektor, koji dobiva snagu s oporavkom gospodarske aktivnosti, jutros je ojačao u prosjeku 0,6 posto, te time postao sektor s najboljom izvedbom na europskim burzama.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je porastao 0,77 posto, na 9.162 boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙