FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neizvjesnost uoči zasjedanja ECB-a spustila europske indekse

Autor: scvi
LONDON, 4. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros oslabile jer su investitori na oprezu uoči zasjedanja Europske središnje banke (ECB) u četvrtak, pa su neskloni kupnji rizične imovine, poput dionica.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,2 posto, na 1.089 boda, nakon što je jučer ojačao 0,7 posto.

Oko 9,30 sati frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski Ftse indeks bili su u minusu između 0,3 i 0,4 posto.

Rejting agencija Moody's snizila je danas prognozu rejtinga Europske unije (EU) sa stabilne na negativnu, upozorivši da bi mogla sniziti njezin vrhunski rejting ako smanji rejtinge njezina četiri najveća proračunska davatelja: Njemačke, Francuske, Britanije i Nizozemske. Te zemlje sudjeluju u punjenu zajedničkog europskog proračuna sa 45 posto.

Oprez na tržištu posljedica je i nesigurnosti po pitanju koliko će opsežne mjere ECB najaviti u četvrtak, vezane uz kupnju obveznica prezaduženih članica eurozone.

„Tržište je dosad raslo na niskim volumenima, pa postoji rizik od prodaja ako ECB razočara ovoga tjedna“, kaže Toby Campbell-Gay, direktor u tvrtki Tavira Securities.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,1 posto, na 8.775 bodova. Nakon trodnevnog pada, taj je indeks zaronio na najnižu razinu u četiri tjedna.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙