FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 8. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12:30 sati.

LJUBLJANA

Jedan australski investicijski fond iz Melbournea zainteresiran je za kupnju koncesije za upravljanje slovenskim autocestama, objavila je slovenska televizijska postaja POP-TV. Prema izvješću POP-TV-a, već je dogovoren sastanak četvorice nadležnih ministara za to područje s australskim investitorima na kojemu će se razgovarati o izdavanju koncesije za upravljanje slovenskim autocestama. Navodna cijena za izdavanje koncesije na rok od 10 do 30 godina bila bi 3,5 milijarde eura, tvrdi POP-TV. Isto tako, strani investitori zainteresirani su i za ljubljansku zračnu luku Brnik, luku Koper, te Slovenske željeznice, navodi POP-TV. Riječ je o velikim državnim poduzećima od kojih neka posluju s gubitkom, a neka imaju i visoke kreditne obveze za koje je jamac država.

LJUBLJANA

Slovenski ministar za financije Janez Šušteršič izjavio je kako za sada nema službenih ocjena da će Slovenija za financijsku stabilizaciju trebati zatražiti pomoć Europske unije. "Želim vrlo jasno reći da nema nikakvih službenih ocjena da će Slovenija trebati vanjsku pomoć", rekao je Šušteršič u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od subote, dodajući da na slovensku vladu isto tako nema niti pritisaka ili sugestija da zatraži pomoć iz fondova za stabilizaciju eura, kakvi su mogući za veće ekonomije u eurozoni, u državama čija je veličina takva da njihovi problemi mogu "poljuljati stabilnost eurozone". Šušteršič je u razgovoru izjavio da premijer Janez Janša nije s njim uskladio svoju izjavu kako bi Slovenija idućeg mjeseca mogla postati insolventna ako ne uspije prodati dugoročne obveznice, ali da smatra kako sama izjava ne utječe negativno na slovensku poziciju na financijskim tržištima, što drži oporba koja je Janšu zato pozvala da o stanju izvijesti parlament. Šušteršič je najavio da će vlada uskoro izaći s planom sanacije slovenskih banaka koja će po njegovoj ocjeni stajati do jedne milijarde eura.

MOSTAR

Kuvertirana ostavka pohranjena u stranci federalnog ministra Desnice Radivojevića, u BiH je otvorila široku raspravu oko takve prakse koja je povezana i s procesom političke rekonstrukcije vlasti uoči odluke Ustavnoga suda Federacije BiH, koji treba ocijeniti je li ovako podnijeta ostavka legalna. Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo izjavio je za Dnevni avaz da u svim pravnim sustavima kuvertirane ostavke ne mogu vrijediti ukoliko osoba koja ju je potpisala promijeni svoje mišljenje. Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir razriješio je ministra Desnicu Radivojevića nakon što je dobio njegovu ranije potpisanu ostavku iz Stranke demokratske akcije (SDA) koja ga je i nominirala na tu funkciju. U međuvremenu je Radivojević prešao u redove SDP-a BiH koji pokušava isključiti SDA iz vlasti na svim razinama.

BEČ

Guverneri Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) od ponedjeljka će se ponovo uhvatiti u koštac s pitanjem nuklearnog programa Irana, zemlje koju Zapad optužuje da se pokušava domoći atomske bombe i da u igri s inspektorima IAEA ne igra pošteno, dok Teheran ponavlja da nuklearni program razvija isključivo u mirodopske, civilne svrhe. Izaslanici 35 zemalja članica savjeta IAEA sastaju se u Beču na tjedan dana kako bi rapravljali o brojnim pitanjima poput globalne sigurnosti ili nuklearnih aktivnosti Sjeverne Koreje, no iranska problematika će svakako biti u žarištu rasprava.

U svom posljednjem izvješću, IAEA je ponovo utvrdila kako nije u stanju sa sigurnošću reći da li je nuklearni program Irana miroljubive naravi jer ta zemlja ne surađuje u dovoljnoj mjeri s međunarodnim inspektorima. Agencija je jasno kazala da iranske vlasti s vojnog postrojenja Parchin, nedaleko od Teherana, nastoje ukloniti sve tragove koji bi ukazivali na nelegalne aktivnosti. U izvješću također stoji da je usprkos međunarodnim sankcijama bez presedana, Iran udvostručio kapacitete za obogaćivanje urana.

VLADIVOSTOK

Rusija će potaknuti UN-ovo Vijeće sigurnosti da odobri sporazum iz Ženeve o načelima tranzicije u Siriji tijekom sastanka u rujnu, izjavio je u subotu šef ruske diplomacije Sergej Lavrov. "Postoji plan o održavanju posebne sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti u kojoj bi sudjelovali svi ministri, a raspravljalo bi se o sirijskom pitanju", rekao je Lavrov. "Rusija će se založiti za to da Vijeće odobri dogovor iz Ženeve", rekao je nakon bilateralnog sastanka s američkom državnom sastanka Hillary Clinton na marginama summita APEC-a u Vladivostoku. Clinton je u razgovoru s Lavrovim izjavila kako je otvorena za novi pokušaj prijedloga rezolucije Vijeću sigurnosti UN, koja bi se temeljila na planu iz Ženeve, no istaknula je kako bi dokumentom trebale biti predviđene i sankcije, ukoliko Asad ne bude htio poštovati rezoluciju, kazao je neimenovani američki dužnosnik.

AMSTERDAM

Nizozemski liberali i laburisti gotovo su izjednačeni u anketama uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju sljedeći tjedan, javlja u subotu Reuters pozivajući se na najnovija istraživanja biračkog raspoloženja. Ovi izbori, podsjeća agencija, održavat će se u atmosferi koja je odraz trenutne situacije ne samo u zemlji već i Europi, stavljajući u prvi plan dužničku krizu i oštre mjere štednje. Liberalna stranka premijera Marka Ruttea, koja zagovara fiskalnu strogoću, tek je neznatno u prednosti i, kako pokazuju ankete, trebala bi osvojiti 33 od 150 mjesta u parlamentu. Laburistička stranka, koja je poput liberala zagovornik eura ali se protivi strogim mjerama štednje, zabilježila je u posljednja dva tjedna veliki skok u popularnosti i mogla bi osvojiti 32 mjesta u parlamentu. Te dvije proeuropske stranke, koje su bile partneri u prijašnjim vladama, mogle bi oformiti koaliciju desnog centra, uz potporu još jedne stranke, poput socijalnoliberalne stranke Demokrati 66, kojoj ankete predviđaju 13 mjesta.

KABUL

Napadač samoubojica raznio se u subotu u blizini barikada ispred NATO-ova sjedišta u afganistanskom glavnom gradu Kabulu, pri čemu su smrtno stradala i četiri civila, izvijestili su NATO-ovi i lokalni dužnosnici. Bombaš se do zgrade dovezao motociklom natovarenim eksplozivom te ga aktivirao na samom ulasku u Camp Eggers, rekla je glasnogovornica NATO-a. U zgradi živi oko 2500 pripadnika koalicijskih snaga.

Šef kabulske policije za Reuters je rekao kako su u napadu ubijena najmanje četiri civila, a dvoje ih je ranjeno.

PEKING

Deset je rudara smrtno stradalo u nesreći u poplavljenom rudniku na sjeverozapadu Kine, izvijestila je agencija Nova Kina. Do odrona u rudniku u blizini grada Zhangye u pokrajini Gansu došlo je u četvrtak navečer, prenosi Xinhua, a spasioci su u subotu ujutro uspjeli izvući i zadnje tijelo. To je još jedna u nizu nesreća u kineskim rudnicima. U prošlotjednoj nesreći u ugljenokopu u gradu Panzhihua u pokrajini Sečuan, u vlasništvu tvrtke Zhengjin Industri and Trade Co, poginulo je 45 rudara. Nesreće su u kineskim ugljenokopima vrlo česte, jer se nedovoljno poštuju sigurnosna pravila.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙