FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 7. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Sudjelujući na prvom danu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije na Cipru, u petak ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić govorila je u ime Austrije, Slovenije i Hrvatske o obrazovanju u vanjskoj politici Unije, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Unutar Europske unije prepoznata je važnost investiranja u obrazovanje, kao preduvjeta za uspješnu postkonfliktnu obnovu i rehabilitaciju, a s tim su usko vezana i prava žena i djevojčica, rekla je ministrica. Naglasila je jasne ciljeve u postkonfliktnim društvima kroz zacjeljivanje rana i izgradnju povjerenja između i unutar grupa pogođenih konfliktima, održivi mir, povećanje šansi za zapošljavanje posebno za žene, maksimiziranje efekata i koristi od obrazovanja za cijelo društvo.

ZAGREB - Raspravno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u predmetu "Prlić i drugi" naredilo je povratak generala Slobodana Praljka u pritvor u Scheveningen, objavio je u petak Haaški sud. Odluka je donesena većinom glasova u srijedu. Tajništvo Haškog suda 22. kolovoza naložilo je Praljku da u roku od 90 dana vrati iznos od gotovo 3,3 milijuna eura koje je ICTY isplatio za troškove njegove obrane, jer je svojom istragom zaključilo da je Praljak raspolagao s dovoljno sredstava da sam financira svoju obranu. Njegova obrana odmah je najavila da će se Praljak žaliti na tu odluku jer ju je tajništvo ICTY-ija utemeljilo na "mišljenju" i "vjerovanju" i potpuno proizvoljnom zaključivanju, a ne na dokazima i postojećim činjenicama.

BEČ/BERLIN - Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel, koja je u petak boravila u službenom posjetu Austriji, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s austrijskim kancelarom Wernerom Waymannom pozdravila je odluku Europske središnje banke (ECB) od četvrtka da kupovinom državnih obveznica podupre članice eurozone u krizi, unatoč otporu toj odluci u njezinoj zemlji. "Uvjetovanost je važna točka", izjavila je Merkel, upozoravajući da je potpora ECB-a europskim tržištima u krizi vezana uz jasne kriterije. Merkel je time nastavila svoju suzdržanu potporu guverneru Europske središnje banke Mariju Draghiju, dok u njezinoj domovini raste nezadovoljstvo zbog sve većeg utjecaja ECB-a. Njemačka Bundesbanka oštro se protivi kupovini obveznica, a njemački mediji čak tvrde da njezin guverner Jens Weidmann zbog toga prijeti ostavkom.

ATENA - Europska središnja banka (ECB) dala je učinkovit odgovor na krizu u eurozoni, ocijenio je u petak u Ateni predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, dan nakon što je ECB objavio plan pomoći eurozoni. "Okvir intervencije koji je jučer objavio ECB daje učinkovit odgovor (...) u okviru njegova mandata" na napore država članica u suočavanju s dužničkom krizom, rekao je Rompuy nakon razgovora s grčkim premijerom Antonisom Samarasom. Grčki premijer zadovoljan je dvosatnim sastankom s Rompuyom na kojem je izložio napore koje Grčka ulaže kako bi povratila povjerenje financijskih tržišta, prenijela je grčka agencija ANA. Samaras je posebice istaknuo da su žrtve koje podnosi grčki narod došle do svojih granica i da se moraju isplatiti. Van Rompuy je istaknuo da nema sumnje da je budućnost Grčke u eurozoni, ponovivši ipak da Atena mora ispuniti preuzete obveze.

PRIŠTINA - Skupština Kosova ratificirala je u petak sporazum s Europskom unijom za mandat EULEX-a do lipnja 2014. te je usvojila 22 ustavna amandmana kojima se okončava međunarodno nadziranje neovisnosti Kosova. Ustavne promjene, ali i nastavak mandata EULEX-a podržavale su i dvije oporbene parlamentarne stranke, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova. Za 22 predložena amandmana glasovalo je 98 zastupnika, 10 je bilo protiv, a dva su bila suzdržana. Završetak međunarodnog nadziranja najavila je i međunarodna upravljačka skupina, u kojoj su SAD, zemlje Europske unije koje su priznale Kosovo i Turska, koja je ranije objavila da je Kosovo ispunilo ključne obveze u vezi s provedbom Ahtisaarijeva plana, poznatog kao sporazum za status Kosova.

PEKING - U potresu koji je u petak pogodio jugozapad Kine po posljednjim podacima, poginulo je najmanje 50 osoba, oko 160 je ozlijeđeno a oštećeno je više od 20.000 kuća, izvijestili su kineski državni mediji. Potres magnitude 5.7 pogodio je područje na granici između pokrajina Yunnan i Guizhou u 11 sati i 19 minuta po lokalnom vremenu u petak a drugi se udar dogodio oko 45 minuta poslije, izvijestio je Geološki institut SAD-a. Nakon glavnog udara uslijedilo je više od 60 naknadnih podrhtavanja te su vlasti evakuirale više od sto tisuća ljudi. Većina žrtava je u okrugu Yiliang u Yunnanu, u blizini epicentra, izvijestio je američki institut

PORTSMOUTH - Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je u petak da posljednji podaci o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama, koji pokazuju da je u kolovozu otvoreno 96.000 novih radih mjesta, "nisu dovoljno dobri". Napomenuo je ipak da je američko gospodarstvo u zadnjih 30 mjeseci otvaralo radna mjesta dok je u trenutku kada je on preuzeo dužnost 2008. gubilo 800.000 radnih mjesta na mjesec. Po predsjedniku američke središnje banke (Fed) Benu Bernankeu, Sjedinjenim Državama treba 100.000 do 110.000 novih radnih mjesta na mjesec da bi stopa nezaposlenosti bila stabilna.

BEOGRAD - Srbija treba učiniti sve kako bi održala deviznu likvidnost, jer ako to ne uspije prijeti joj bankrot, sve češće upozoravaju ekonomisti, a u petak je i predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić rekao novinarima kako zemlji prijeti dužnička kriza i dužničko ropstvo, nemogućnost isplate plaća i mirovina, te normalnog funkcioniranja države. "Vlada će idućeg tjedna predložiti antikrizne mjere, čiji je cilj ušteda od milijardu eura. Procjenjuje se da je stopa zaduženosti 50 posto bruto domaćeg proizvoda, a ona može porasti do 60 posto", rekao je Dačić nakon sjednice državnog stožera za izvanredna stanja.

RIM - Prema podacima talijanskog Vijeća za izbjeglice (CIR) 2.352 izbjeglica izgubilo je život u 2011. pokušavajući dospjeti u Europu. Nakon potonuća broda s tuniškim izbjeglicama na putu prema Italiji u petak, raste zabrinutost zbog sve većeg broja ljudi koji preko sredozemlja pokušavaju doći u Europu.

Od 1998. u pokušajima ilegalnih prelazaka granice na moru poginulo je 18.453 izbjeglica. "Ne možemo se zadovoljiti s time da samo brojimo mrtve. Kako bi se spriječile te tragedije, mora se uvesti sustav za organizirani dolazak useljenika u Europu", izjavio je u petak ravnatelj CIR-a Christopher Hein. "Migracije se mogu organizirati. Ljudima koji bježe od nasilja, rata i progona, treba osigurati mogućnost legalnog dolaska u Europu", smatra Hein.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙