FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene hrane stabilne; proizvodnja neće u potpunosti pokriti potrebe - UN

Autor: gple
RIM, 6. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Cijene hrane stabilizirale su se u četvrtak na razinama nadomak onima zabilježenima u vrijeme krize hrane u 2008. a zalihe žitarica ove će se godine vjerojatno smanjiti zbog nedovoljnog uroda, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu (FAO).

Indeks cijena hrane koji FAO izrađuje a mjeri mjesečne promjene cijena košarice temeljnih prehrambenih proizvoda ostao je u kolovozu nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec, na 213 bodova.

Košarica obuhvaća žitarice, uljarice, mliječne proizvod, meso i šećer.

Time se indeks zadržao nadomak razine koju je dosegnuo za vrijeme krize hrane u 2008.

"Iako bismo i dalje trebali biti na oprezu, aktualna razina cijena ne opravdava ocjene o svjetskoj krizi hrane. Ipak, međunarodna zajednica može i treba poduzeti mjere kako bi dodatno umirila tržišta", naglasio je u priopćenju izvršni direktor FAO-a Jose Graziano da Silva.

"Uvjereni smo da nas problemi sa sušom u SAD-u neće uvući u situaciju kakvoj smo svjedočili 2008.", dodao je.

Ovog je tjedna FAO upozorio da bi brze mjere na međunarodnoj razini još mogle spriječiti katastrofu, pozivajući zemlje da preispitaju smjernice o proizvodnji biogoriva i da spriječe panične kupovine i suzdrže se od ograničenja izvoza.

Agencija je snizila prognozu svjetske proizvodnje žitarica u ovoj godini za četiri posto, na 2,295 milijardi tona, s dosada prognoziranih 2,396 milijardi tona.

U FAO-u upozoravaju da svjetska proizvodnja žitarica neće dobiti dovoljna da u cijelosti pokrije tržišnu sezonu 2012/2013., nagovješćujući neočekivano velik pad zaliha.

Tako sada procjenjuju da će se zalihe žitarica oštro smanjiti i na kraju 2013. iznositi 503 milijuna tona, što je šest posto manje nego što su prognozirali u srpnju.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙