FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez na europskim burzama dok se čekaju odluke ECB-a

Autor: neba
LONDON, 6. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle jer se ulagači nadaju da će čelnici Europske središnje banke prihvatiti dovoljno snažne mjere za suzbijanje dužničke krize, što bi moglo potaknuti kupnju rizičnijih investicija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,3 posto, na 1.082 boda, nakon što je tijekom jučerašnjega dana zaronio na najnižu razinu u mjesec dana.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,3 i 0,5 posto.

Sve oči uprte su u ECB, čiji bi čelnici danas trebali prihvatiti novi program kupnje obveznica prezaduženih država eurozone kako bi se smanjili njihovi troškovi zaduživanja.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi obećao je prije mjesec dana da će središnja banka učiniti sve što je potrebno za spašavanje eura, a danas ima priliku za to, kažu analitičari.

„Na tržištu vlada nada u agresivne mjere ECB-a, da iznos namijenjen kupnji obveznica neće biti ograničen. Draghi će vjerojatno predstaviti javnosti neke detalje, no ne sve, pa ćemo vidjeti kako će tržište reagirati“, kaže Gerhard Schwarz, strateg u Baader banci.

I na Tokijskoj se burzi jutros trgovalo oprezno, pa je Nikkei indeks ostao gotovo nepromijenjen na 8.680 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙