FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez na europskim burzama

Autor: neba
LONDON, 24. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim se burzama jutros trguje oprezno jer su splasnula očekivanja da će američka središnja banka Fed već u rujnu uvesti dodatne monetarne mjere za poticanje gospodarstva.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen na 1.089 bodova, nakon što je jučer skliznuo 0,6 posto. Taj je indeks porastao 11 tjedana zaredom, no od početka ovoga izgubio je gotovo 2 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,4 posto.

Niz makroekonomskih podataka ukazuje na stabilnost američkog gospodarstva, pa je sve vjerojatnije da će Fed pričekati razvoj gospodarske situacije prije nego što pokrene novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike, tzv QE.

„Trenutačno je QE dio svake oklade na tržištu… No, moramo biti svjesni da je uspon cijena dionica posljednjih mjeseci poticala upravo nada u novi QE, pa je to već ugrađeno u cijene“, kaže Michael Hewson, analitičar u tvrtki CMC Markets.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 1,2 posto, na 9.070 bodova. Nakon dva tjedna uzastopnog rasta, ovoga je tjedna oslabio 1 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙