FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 4. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

KRAKOV

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u utorak je sletio u zračnu luku u Krakovu, odakle se odmah uputio u Krynicu gdje će sudjelovati na 22. gospodarskom forumu i susresti se s poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim. Komorowski i Josipović bit će i prvi govornici na forumu pod nazivom "Nove vizije za teška vremena: Europa i svijet suočavaju se s krizom", na kojem je najavljeno više od 2500 sudionika i gostiju te više od 500 novinara iz 60 zemalja svijeta. Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika, u uvodnom će govoru Josipović pozvati na preispitivanje modela zaštite posebno ugroženih socijalnih skupina u vremenima ekonomske krize, osobito u svjetlu rastuće nezaposlenosti među mladima i pronalaženja mirovinskog modela kojim bi i stariji naraštaji bili zaštićeni. Gospodarski forum u Krynici, mjestu odmah uz poljsko-slovačku granicu, udaljenom 100-tinjak kilometara južno od Krakova, poznatom po zdravstvenom turizmu, održava se naprestano od 1991.

DAMASK

Novi čelnik Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) Peter Maurer pokušat će u utorak u Damasku isposlovati bolji pristup stotinama tisuća osoba pogođenih ratom u Siriji, naročito u ustaničkim uporištima, meti neprestanih bombardiranja vojske. U nemogućnosti da postigne konsenzus oko rješavanja sukoba, međunarodna zajednica koncentrira se na humanitarnu pomoć za 1,2 milijuna raseljenih osoba u Siriji, koje žive u javnim zgradama tipa škola, te za približno 221.000 izbjeglica u susjednim zemljama. Prema UN-u, ukupno 2,5 milijuna osoba pogođeno je tim ratom a broj osoba koje bježe od nasilja ne prestaje rasti. Mrtvih u sukobima ustanika i vojnika ili u zračnim bombardiranjima te od tenkovskih granata režimskih snaga ima više desetaka svaki dan, rekli su sirijski aktivisti i oporba.

FRANKFURT

Osoblje na komercijalnim letovima najveće njemačke zrakoplovne kompanije Lufthanse, u štrajku od utorka ujutro u zračnim lukama Frankfurt i Berlin-Tegel, nastavit će sa štrajkom popodne u Muenchenu, objavio je sindikat UFO. Štrajk stjuarda i stuardesa već je izazvao otkazivanje polovice letova na kratkim i srednjim destinacijama u zračnoj luci Frankfurt, a dugi letovi su također otkazani, rekla je glasnogovornica kompanije, što je ukupno 180 otkazanih letova. U berlinskog zračnoj luci Tegel, u štrajku od 5 do 13 sati, Lufthansa je otkazala kratke i srednje letove dok se kašnjenje i otkazivanje letova očekuje u Muenchenu. U te tri zračne luke treba računati i s drugim otkazivanjima letova tijekom dana, upozorila je glanogovornica.

LJUBLJANA

Sloveniju su ovih dana posjetili istražitelji Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) koji ispituju sumnje o korupciji i konfliktu interesa vezanima na gradnju najvećeg energetskog objekta u Sloveniji, tvrde u utorak slovenski mediji koji se pozivaju na neslužbene izvore. Razlog dolaska istražitelja OLAF-a u Sloveniju nije službeno poznat, no oni su u Ljubljani održali više sastanaka, među ostalim i s predstavnicima policije. Neslužbeno, OLAF vodi istragu o korupciji i konfliktu interesa vezanima uz gradnju šestog bloka velike termocentrale na lignit u Šoštanju, navodi ljubljanski dnevni list "Dnevnik". "Istraga je u tijeku, a njene pojedinosti dok traje ne možemo otkrivati", priopćenje je kojim je OLAF odgovorio na upit lista o istrazi i kada bi ona trebala biti završena.

SARAJEVO

Najava hrvatskog premijera Zorana Milanovića kako će sporazum o granici s Bosnom i Hercegovinom kojega su 1999. godine potpisali tadašnji predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović uskoro biti upućen u saborsku proceduru radi ratifikacije dokaz je da vlada Hrvatske vrlo ozbiljno pristupa pitanju definiranja državne granice, ocijenio je ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić. U izjavi koju u utorak prenosi sarajevski "Dnevni avaz" Hadžić je kazao kako ne vidi da iz ovoga može nastati bilo kakav problem, posebice zbog opredjeljenja za gradnju dobrosusjedskih odnosa, kao i zbog činjenice da je to prioritet. "Što se nas (BiH) tiče, mi svoje znamo. Za nas je prihvatljivo samo da su oba otočića, Mali i Veliki Školj, bosanskohercegovačka kao i vrh poluotoka Klek", kazao je Hadžić.

JERUZALEM

Vandali su u utorak zapalili vrata kršćanskog samostana nedaleko od Jeruzalema i ispisali pronaseljeničke grafite na zidovima u mogućoj osveti zbog izbacivanja obitelji iz ilegalnog židovskog naselja. Ime ilegalnog židovskog naselja Migrona, koje je iseljeno u skladu sa sudskim nalogom u nedjelju, napisano je na zidu poznatog samostana Latruna, priopćila je policija. Izraelski dužnosnici ranije su izjavili da se brinu da bi iseljavanje 50 obitelji iz Migrona, nedaleko od Ramalaha na Zapadnoj obali, moglo izazvati osvetu jedne skupine naseljenika. Migron je jedno od dvanaestak naselja koja su bez odobrenja izraelske vlade izgrađena prije više od 10 godina na zemlji koju je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine, a na kojoj se Palestinci nadaju osnovati nezavisnu državu.

BERLIN

Svečano otvorenje nove zračne luke u Berlinu bit će po četvrti put odgođeno i očekuje se tek krajem listopada 2013., objavilo je u utorak nekoliko njemačkih medija o projektu čije se dovršenje neprestance odgađa, a troškovi rastu u nebo. Zračna luka Willy-Brandt trebala je biti otvorena u proljeće, a prema zadnjim informacijama za promet neće biti spremna prije 27. listopada 2013., što znači da je nova odgoda duga godinu dana. Berlinski javni radio RBB tvrdi da će inauguracija biti odgođena za listopad 2013., iako je ona službeno predviđena za 17. ožujka 2013. Stalne odgode završetka projekta prerasle su u skandal. Lokalne političke čelnike i berlinskog gradonačelnika Klausa Wowereita optužuju za nekompetentnost i potcjenjivanje problema.

MOSTAR

Deseci novih požara izbijaju na području Hercegovine tijekom svakoga dana, a višednevni veliki požari nastavljaju se u utorak širiti zbog vjetra i sušnog razdoblja. Na području Nevesinja i Bileće vatrena stihija je tijekom noći ugrozila obiteljske domove, dok je kod Mostara, Konjica i Trebinja nastavila gutati nove hektare šuma i niskog raslinja. Gašenje je jedino moguće iz zraka zbog teško pristupačnog, a počesto i miniranog terena.Helikopter Oružanih snaga BiH gasio je požar kod Nevesinja dok je vatrogasni helikopter koji je stigao iz Turske raspoređen kod Konjica i Jablanice. Gasitelji stalno dežuraju na terenu, a nepredvidivo je u kojem će se smjeru proširiti požari koji više dana uništavaju sve pred sobom.

SARAJEVO

Željko Radovanović iz Bijeljine bio je vođa kriminalne skupine iz Bosne i Hercegovine koja je preprodavala kokain u Hrvatskoj i Njemačkoj, a taj "posao" vodio je iz zatvora u Foči u kojemu je služio kaznu izrečenu zbog teških krađa, prenose u utorak lokalni mediji te dodaju kako je i drugoosumnjičeni također osuđenik koji je u preprodaji droge sudjelovao iz zatvora u Banjoj Luci. Po nalogu Tužiteljstva BiH policija je u ponedjeljak privela 21 osobu s područja Bijeljine za koje se sumnjalo da su uključeni u lanac ilegalne trgovine narkoticima. Četrnaest privedenih zadržano je u pritvoru, a nakon okočanja policijske akcije potvrđeno je kako je organizator cijelog posla 39-ogodišnji Radovanović. Dokazi za to pronađeni su kada su policajci pretražili ćeliju u fočanskom zatvoru u kojoj je bio smješten Radovanović. Pritom su zaplijenili i više mobilnih telefona, a Radovanović je odmah prebačen u izolaciju u strogo čuvani odjel zatvora u Foči u kojemu kaznu služe osuđeni za najteža kaznena djela, uključujući ratne zločine.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙