FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Draghi signalizira nastavak kupovina obveznica s rokom dospijeća do tri godine

Autor: vmom
ZAGREB, 4. rujna 2012. (Hina) - Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi dao je naslutiti da će središnja banka nastaviti kontroverzni program kupovina obveznica unatoč protivljenjima njemačke središnje banke Bundesbanke, izvijestili su u utorak europski mediji.

Program bi omogućio kupovine obveznica s rokovima vraćanja do tri godine, kazao je Draghi prema navodima zastupnika u Europskom parlamentu koji su u ponedjeljak sudjelovali na sastanku odbora za monetarnu politiku.

"Očekivao bih nakon toga sastanka da će se kupovine obveznica nastaviti", kazao je novinarima nakon sastanka zastupnik njemačke stranke zelenih Sven Giegold a danas prenio europski informativni portal EUObserver.

Njegov francuski kolega u EP-u Jean-Paul Gauzes, zastupnik stranke desnog centra, kazao je da je Draghi pojasnio da nema ništa protiv toga da ECB na sekundarnom tržištu kupuje obveznice s rokom dospijeća od dvije do tri godine budući da to ne znači tiskanje novca.

To je prvi put da je Draghi naveo rokove obveznica koje će kupovati. Na tiskovnoj konferenciji prošlog mjeseca Draghi je samo napomenuo kratkoročne obveznice koje bi ECB mogla kupovati samo ako određena država službeno zatraži od europskog kriznog fonda da kupi njezine obveznice.

Budući da ne smije izravno kupovati obveznice od vlada, središnja banka kupovala bi ih od trgovaca na sekundarnom tržištu i time poticala potražnju i utjecala na snižavanje kamatnih stopa.

ECB-ov program kupnje obveznica postoji od 2010. ali je ove godine zamrznut nakon golemih bančinih intervencija u studenome prošle godine koje su pomogle sniziti troškove zaduživanja Španjolske i Italije.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙