FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 4. rujna 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak da pitanje Ljubljanske banke čije rješenje Slovenija zahtijeva kao uvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora nije bilateralno pitanje i da ne očekuje da će Europska komisija požurivati Sloveniju da taj ugovor ratificira. U razgovoru za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije u ponedjeljak kasno navečer Erjavec se nije složio s pitanjem voditelja u kojemu se tvrdilo da u Bruxellesu postoje pritisci ili nezadovoljstvo što Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora rješenjem pitanja Ljubljanske banke i njenih štediša iako Zagreb to smatra odvojenim pitanjem u odnosu na svoje buduće članstvo i iako je i Europska komisija u svojoj izjavi to pitanje nazvala "bilateralnim" koje trebaju riješiti dvije države. "Ne, ne radi se o bilateralnom pitanju. Ako Slovenija ne ratificira pristupni ugovor Hrvatske i EU-a, to onda više nije bilateralno pitanje nego i pitanje kojim će se morati baviti EU", rekao je oštro Erjavec. Špekulacije o navodnom nezadovoljstvu Bruxellesa slovenskim pritiskom na Hrvatsku Erjavec je zanijekao, rekavši da bi ti pritisci bili neobični ako bi do njih došlo jer je Slovenija članica EU-a.

LONDON - Britanski ministar vanjskih poslova William Hague pozvao je Ekvador na što skorije nove razgovore o osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu koji posljednja dva mjeseca boravi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, a ta mu je država dala i azil, ali ne može napustiti zgradu veleposlanstva jer bi odmah bio uhićen i izručen Švedskoj. "Želimo nastaviti razgovor s vladom Ekvadora. Mislimo da naše dvije zemlje mogu pronaći diplomatsko rješenje", rekao je William Hague u pismenoj poruci upućenoj u ponedjeljak britanskim zastupnicima. "Pozvali smo vladu Ekvadora na što skorije razgovore o toj temi", nastavio je on. Ministar je precizirao da je vođeno nekoliko službenih rasprava između Londona i Quita, kao i brojni razgovori i pisane poruke, radi pronalaženja rješenja. William Hague je ocijenio da je odluka vlade Ekvadora da pruži politički azil Julianu Assageu "izvor žaljenja".

ALŽIR - Alžirski predsjednik imenovao je u ponedjeljak Abdelmaleka Sellala za novog premijera, stavljajući tako točku na razdoblje političke nesigurnosti koje je trajalo gotovo četiri mjeseca nakon parlamentarnih izbora. Očekivalo se da će nova vlada biti imenovana odmah nakon izbora 10. svibnja ali su sukobi u vlasti odgodile odluku. Predsjednik Abdelaziz Bouteflika najprije je smijenio Ahmeda Ouyahija koji je bio na čelu vlade od 2008. Sellal je tehnokrat koji ne pripada ni jednoj političkoj stranci, a više od desetljeća bio je ministar zadužen za više resora. Imena ministara nove vlade bit će objavljena u utorak, rekao je visoki vladin dužnosnik.

SOFIJA - Bugarska je odustala od planova o uvođenju eura kao odgovor na rastuću gospodarsku krizu i neizvjesnost oko budućnosti Europe unije, izjavio je u ponedjeljak bugarski ministar financija Simeon Djankov za Wall Street Journal (WSJ). "U ovome trenutku ne vidim nikakve koristi od ulaska u eurozonu, nego samo troškove", rekao je Djankov u razgovoru za taj list. Najsiromašnija članica Unije posljednja je u nizu zemalja u kojima opada entuzijazam oko ulaska u eurozonu, što je dugo vremena bio strateški cilj svih vlada te balkanske države. Bugarska je također jedna od najmanje zaduženih zemalja EU-a i pokušava se držati stroge fiskalne discipline kako bi izbjegla rizike za svoju valutu lev, vezanu za euro.

PRETORIJA - Sud u Pretoriji pustio je u ponedjeljak 162 od 270 rudara štrajkaša koji su uhićeni 16. kolovoza tijekom pucnjave u Marikani, nakon što je povučena optužba za ubojstvo njihovih kolega. "Možete ići", rekao im je sudac i potvrdio da su povučene optužbe za ubojstva. Sudac Esau Bodigelo je izazvao opći gnjev u četvrtak kada je optužio 270 rudara štrajkaša za ubojstva njihovih 34 kolega koje je pobila policija. Sudac nije objasnio svoju odluku, ali mnogi pravnici drže da je primijenio još uvijek važeći zakon protiv pobuna iz 1956., na snazi tijekom apartheida. Prema tekstu tog zakona, za ubojstvo se optužuje svaka osoba uhićena na mjestu pucnjave u kojoj sudjeluje policija, bile žrtve policajaci ili ne.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙