FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 3. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

BLED - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić sastala se u ponedjeljak na Bledu, gdje tijekom dana završava međunarodna regionalna konferencija o ulozi EU-a u promijenjenim globalnim odnosima, sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem. Oni će nakon susreta o predmetu razgovora govoriti na kraćoj zajedničkoj konferenciji za novinare. Vjeruje se da su teme razgovora vezane uz odnose dviju država u sklopu skorašnjeg ulaska Hrvatske u EU te uz pitanje Ljubljanske banke i njenih štediša. Slovenski je ministar u nedjelju demantirao navode hrvatskih medija kako će EU izvršiti pritisak na Ljubljanu ako ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora bude otezala zbog pitanja Ljubljanske banke i rekao da pritisak ne postoji te da financijski stručnjaci, koje su dvije vlade imenovale za rješenje tog pitanja, trebaju nastaviti dijalog. Osim s Erjavcem, ministrica Pusić, kako se doznaje, na Bledu će se sastati s s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Nebojšom Kaluđerovićem, kosovskim kolegom Enverom Hoxhajem te predsatavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom. Ministrica Pusić sudjelovat će popodne na Bledu i u panel raspravi o utjecaju i privlačnosti Europske unije za zemlje u regiji.

SARAJEVO - Članovi Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske blokirali su nakon 10 sati granični prijelaz s Hrvatskom kod Gradiške prosvjedujući zbog teškog položaja u kojemu se nalazi poljoprivredna proizvodnja. Teški strojevi blokirali su cestu pa je promet onemogućen, no najavljeno je kako će blokada na ovom kao i na drugim graničnim prijelazima brzo biti uklonjena jer je riječ tek o prosvjedu upozorenja. "Promet smo zatvorili jer vlast u Sarajevu nije ispunila naše temeljne zahtjeve, a to je cjelovita primjena ugovora o slobodnoj trgovini, uvođenje plavog dizela i brojevi potrebni za izvoz u Europsku uniju", izjavio je u Gradišci predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac. Od 12 do 15 sati najavljena je blokada graničkih prijelaza kod Orašja i Šamca gdje će prosvjedovati poljoprivrednici iz Federacije BiH. Zahtjevi poljoprivrednika iz oba entiteta su slični s tim da u Federaciji BiH još traže isplatu obećanih poticaja i pomoć kako bi se nadoknadile štete prouzročene dugotrajnom sušom, ali i dodatne pripreme koje su nužne kako bi oni mogli izvoziti svoje proizvode u Hrvatsku i nakon što ona 1. srpnja 2013. godine postane punopravnom članicom Europske unije.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sudjelovat će 4. i 5. rujna na 22. Gospodarskom forumu u Krynici, u Republici Poljskoj gdje će zajedno s poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim otvoriti forum pod nazivom "Nove vizije i teška vremena: Europa i svijet suočavaju se s krizom", priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda predsjednika. U svom uvodnom govoru predsjednik Josipović pozvat će na preispitivanje modela zaštite posebno ugroženih socijalnih skupina u vremenima ekonomske krize, a što se naročito odnosi na rastuću nezaposlenost među mladim generacijama te pronalaženja mirovinskog modela kojim bi i starije generacije bile zaštićene. Nakon otvaranja Gospodarskog foruma, predsjednici Josipović i Komorowski održat će bilateralni susret, a teme razgovora će, između ostaloga, biti ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u poljskom parlamentu, suradnja dviju zemalja u okviru EU te bilateralna pitanja. Predsjednik Josipović dat će i nekoliko intervjua vodećim poljskim medijima.

SARAJEVO - Protupožarni helikopter kojega je kao pomoć uputila Turska u ponedjeljak je uključen u akcije gašenja požara koji i dalje plamte diljem te zemlje posebice ugrožavajući Hercegovinu. Helikopter tipa Ka-32, koji u jednom naletu može ponijeti dvije i pol tone vode, poslan je u prijepodnevnim satima na to područje, a na raspolaganju vlastima BiH trebao bi ostati najmanje pet dana. U istočnoj Hercegovini vatra danima pustoši predjele u trokutu između Mostara, Trebinja i Nevesinja. Teško stanje i dalje i u šumskim predjelima oko Konjica i Jablanice. Tamo su požari zahvatili gusto drveće na nepristupačnim terenima, a gasitelji poduzimaju mjere kako bi spriječili njihovo dalje širenje. U požarima do sada nije bilo ljudskih žrtava niti štete na gospodarskim i stambenim objetima, no materijalne štete su ogromne jer su izgorjele na stotine hektara šume.

ZAGREB/LONDON - Novi izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Lahdar Brahimi izjavio je za BBC da je misija za prestanak nasilja u toj zemlji gotovo nemoguća. "Znam koliko je to teško - gotovo nemoguće. Neću reći nemoguće, ali gotovo nemoguće", rekao je taj alžirski diplomat BBC-ju. "A mi ne činimo dovoljno. I to je sam po sebi strašan teret", dodao je. Brahimi je na mjestu mirovnog posrednika u Siriji zamijenio bivšeg glavnog tajnika UN-a Kofija Annana koji je odstupio krajem kolovoza frustriran raznim opstrukcijama njegovih mirovnih planova i nastojanja. Oko 20 tisuća ljudi ubijeno je tijekom 17-mjesečnog ustanka protiv vlasti Bašara al-Asada. Brahimi je rekao da ga "plaši teret odgovornosti" na njegovim ramenima i da je svjestan da diplomacija ne čini dovoljno kako bi zaustavila rat u zemlji. Kazao je da se osjeća "kao pred zidom", tražeći pukotine koje bi mogle izroditi rješenje. "Preuzimam ovaj posao širom otvorenih očiju, ali bez iluzija", zaključio je.

KIJEV - Ukrajinska oporba i Europska unija moraju djelovati zajedno kako bi Viktora Janukoviča marginalizirale prije parlamentarnih izbora 28. listopada, rekla je Julija Timošenko, bivša premijerka, a danas zatvorenica u intervjuu za poljsko izdanje tjednika Newsweeka. "Treba početi djelovati prije izbora, a ne poslije njih! Nakon izbora bit će prekasno", rekla je Timošenko za poljski list u intervjuu objavljenom u ponedjeljak i realiziranom uz pomoć odvjetnika. Osuđena na sedam godina zatvora zbog nanošenja štete državi sklapanjem nepovoljnog ugovora o kupnji ruskog plina u sudskom procesu koji oporba i Zapad drže politički motiviranim, Timošenko se iz zatvora ne može kandidirati na izborima. "Bez potpore međunarodne zajednice slabi su nam izgledi u uspjeh. Zato pozivamo svijet neka ne podrži diktatora koji obmanjuje navodnim reformama", rekla je. Ustvrdila je da se "izborna kampanja već lažira" jer "sudovi, izborna povjerenstva, glavni mediji pod diktatom režima, policija i administracija guše nepokorene građane i političare". Ukrajinski sud odbacio je prošli tjedan žalbu Julije Timošenko na dosuđenu kaznu, na veliko razočarenje Europske unije, Vijeća Europe i Sjedinjenih Država. Sudski proces Timošenko izazvao je veliku krizu u odnosima Kijeva i Zapada.

BELFAST - Četrdeset sedam sjevernoirskih policajaca ozlijeđeno je u nedjelju u nasilju među zajednicama u Belfastu, tijekom parade republikanskih pristaša, objavila je policija u ponedjeljak. Lojalistički pripadnici protestantske zajednice pokušali su u nedjelju omesti paradu katolika, pristaša pripojenja Irskoj. Oba tabora sukobila su se s policijom koja ih je pokušala držati na distanci. Policajce se gađalo ciglama, kamenjem i molotovljevim koktelima. Četvorica su prevezena u bolnicu. Na paradi je sudjelovalo nekoliko stotina ljudi, a isto toliko je paradu pokušalo zaustaviti. Policija je red i mir posve uspostavila tek u noći na ponedjeljak.

BEJRUT - Zakon kojim se zabranjuje pušenje u kafićima, restoranima i zatvorenim javnim prostorima stupio je na snagu u ponedjeljak u Libanonu te se predviđaju stroge kazne za one koji ga ne poštuju. Donesen prije godinu dana u parlamentu, novi zakon zabranjuje reklamiranje cigareta u toj zemlji koja ima najviše pušača u regiji i gdje su bolesti vezane uz pušenje u porastu. Vlasti su obećale odlučnost u primjeni zakona čije će kršenje biti kažnjeno kaznom od 550 kuna za pušača i od 5500 do 16.000 kuna za vlasnike prostora u kojima bi se pušilo. Prema statističkim podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2010. godine, 46 posto muškaraca i 31 posto žena u Libanonu puši cigarete, cigare ili nargilu. Nekoliko bliskoistočnih zemalja već je usvojilo ovakve zakone, ali njihova primjena u regiji u kojoj je pušenje popularno i rašireno vrlo je teška.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙