FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 21. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama istaknuo je u ponedjeljak u jasnom upozorenju Assadovom režimu da premještanje ili upotreba kemijskog oružja u Siriji predstavlja crvenu liniju za Sjedinjene Države i da će imati "ogromne posljedice". "Do sada nisam dao nalog za vojnu intervenciju u Siriji", naglasio je Obama na neočekivanoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući. "To će se promijeniti ako primijetimo premiještanje ili upotrebu kemijskog oružja". Pitanja tog oružja za koje je Damask priznao da ga posjeduje "ne odnosi se samo na Siriju, već i na bliske saveznike u regiji, među kojima i Izrael. To nas brine. Ne možemo dozvoliti da kemijsko ili biološko oružje dođe u ruke loših osoba", objasnio je američki predsjednik. Dodao je da su bili vrlo jasni s režimom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, ali i s drugim snagama na terenu. "Pomno pratimo stanje, pripremili smo niz planova i jasno smo dali na znanje svim snagama u regiji da se za nas radi o crvenoj liniji, te da će biti velikih posljedica", ponovio je Obama.

WASHINGTON - Američki State Department je u ponedjeljak zanijekao bilo kakav "lov na vještice" koji SAD vode protiv Juliana Assangea i WikiLeaksa te je nazvao Assangeove optužbe neutemeljenima. Glasnogovornica američke diplomacije Victoria Nuland je ocijenila da na taj način Assange pokušao skrenuti pozornost s optužbi za silovanje zbog kojih Švedska traži njegovo izručenje. "Assange daje neutemeljene izjave o nama, dok se njegov slučaj s vladom Velike Britanije vodi u vezi njegovog pojavljivanja pred švedskim pravosuđem za nešto što nema veze s WikiLeaksom, a odnosi se na optužbe za seksualne prijestupe", objasnila je Nuland. "On pokušava skrenuti pozornost s pravog pitanja hoće li biti izručen švedskom pravosuđu", inzistirala je glasnovornica i ponovila da taj slučaj "nema nikakve veze sa Sjedinjenim Državama, već je pitanje između Velike Britanije, Švedske i sada Ekvadora".

NEW YORK - Američke vlasti objavile su u ponedjeljak zapljenu 150 milijuna dolara u proceduri protiv libanonskih ustanova optuženih za pranje novca u korist Hezbollaha, povezanih s trgovinom droge. "Kao što smo rekli prošle godine, Lebanese Canadian Bank je odigrala važnu ulogu u pranju novca za organizacije pod kontrolom Hezbollaha diljem svijeta", precizira upraviteljica uprave za borbu protiv krijumčarenja droge (DEA), Michele Leonhardt u priopćenju. Američke vlasti su u prosincu objavile da su podnijele civilnu tužbu protiv tih libanonskih financijskih ustanova optuženih da su pomagale u pranju 483 milijuna dolara za Hezbollah, preko SAD-a i Afrike. Libanonski Hezbollah je odbacio te optužbe.

VATIKAN - Posljedice sirijske krize, uz otmice u Libanonu, ne dovode u pitanje posjet pape Benedikta XVI. Libanonu od 14. do 16. rujna, rekao je u ponedjeljak otac Federico Lombardi, glasnogovornik Svete Stolice. "Pripreme putovanja se nastavljaju bez neizvjesnosti sa strane Vatikana", rekao je glasnogovornik na pitanje o izjavama armenskog patrijarha koji je spomenuo moguće otkazivanje putovanja. "Konkretan znak je da je papamobil otpremljen u Bejrut", dodao je. Armenski patrijarh Nerses Bedros XIX. izjavio je da "događaji u Siriji predstavljaju tešku situaciju koja bi mogla imati posljedice na politički život Libanona i spriječiti Papin posjet". Benedikt XVI. će održati sedam govora tijekom 24. posjeta u inozemstvo nakon što je stupio na dužnost 2005.

NEW YORK - Američka informatička tvrtka Apple postala je, nakon rasta njezinih dionica, najvrednija tvrtka na svijetu i svrgnula Microsoft koji je to bio od 1999. Dionica Applea je porasla na 664,75 dolara, što na temelju broja dionica u prometu, predstavlja burzovnu kapitalizaciju od 623,14 milijardi dolara. Prethodni rekord je držao Microsoft, koji je 30. prosinca 1999. u vrijeme procvata interneta dosegao vrijednost od 620,58 milijardi dolara, prema statistikama rejting agencije Standard and Poor's. Od tada joj je bitno pala vrijednost i sada iznosi 257 milijardi dolara. Apple privlači nove ulagače jer se očekuje ciklus novih proizvoda: iPad Mini, novi iPhone i jači proboj na kinesko tržište, naglasio je analitičar u Wedbush Morgan Securities, Michael James. Prema brojnim specijaliziranim internet stranicama, kalifornijska tvrtka će predstaviti iPhone 5 na konferenciji 12. rujna. Promatrači također predviđaju lansiranje minijaturne verzije tablet računala iPada i iTV-a.

MEXICO - Broj ubojstava se gotovo utrostručio između 2005. i 2011. u Meksiku, kojim vlada nasilje narkodilera, prema službenim podacima objavljenim u ponedjeljak. Ukupno je ubijeno 27.199 ljudi 2011. ili 24 na 100.000 stanovnika, prema 9.921 u 2005. ili 9 na 100.000, prema podacima Nacionalnog instituta za statistike (INEGI). Podaci za 2011. predstavljaju povećanje od 5,6 posto u odnosu na 2010. kada je zabilježeno 25.757 ubojstava. Podaci INEGI-ja ne specificiraju broj ubojstava povezanih s organiziranim kriminalom, ali godišnji podaci pokazuju uzlet broja ubojstava nakon 2007. kada je predsjednik Felipe Calderon pokrenuo ofenzivu protiv narkotrgovaca čim je stupio na vlast u prosincu 2006. Država Chihuahua, koja graniči sa SAD-om je meksička država s najvećim brojem ubojstava 2011. (4.502 žrtava, ili stopom od 131 na 100.000 stanovnika).

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙