FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 31. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

LJUBLJANA

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u razgovoru za slovenski tjednik "Mladina" da vjeruje kako će hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom do kraja ove godine biti potvrđen u velikoj većini članica, pa i u Sloveniji, unatoč razlici u gledanjima između Zagreba i Ljubljane o pitanju deviznih štediša Ljubljanske banke, što kako je naglasila ne može biti "racionalan" razlog za odgodu ratifikacije. "Željela bih da Slovenija ugovor ratificira do Božića. Naravno, to nije moja stvar, ali do Nove godine očekujemo još devet ratifikacija od strane članica EU-a, što znači da bi ih u idućoj godini preostalo kakvih šest", izjavila je ministrica Pusić u razgovoru za "Mladinu" od petka, pred svoj skorašnji dolazak na Strateški forum na Bledu, međunarodnu konferenciju na kojoj bi se prema očekivanjima trebala neformalno sastati i sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem. Na osnovi razgovora s kolegama ministrima u zemljama EU-a i prilika u tim državama, izjavila je u razgovoru Pusić, može se očekivati da će proces ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma biti pravodobno zaključen pred 1. srpnja iduće godine i da pri tome neće biti zaplata.

BRUXELLES

Europska komisija namjerava predložiti da se Europskoj središnjoj banci (ECB) dadu ovlasti da nadzire sve banke u eurozoni, suprotno idejama Njemačke, koja smatra da bi bilo dovoljno nadzirati samo najveće banke. Prema informacijama Financial Timesa, na sastanku najviših savjetnika predsjednika Komisije Jose Manuela Barrosa i povjerenika za financijske usluge Michela Barniera, održanom ovoga tjedna, dogovoren je prijedlog da se ECB-u dadu ovlasti nadzora nad svih preko šest tisuća banaka u eurozoni te da se postojećim nacionalnim nadzornim tijelima oduzmu gotovo sve ovlasti u pogledu zatvaranja ili restrukturiranja banaka u poteškoćama. Prijedlog bi u Europskom parlamentu u govoru o stanju u Uniji trebao predstaviti predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso 12. rujna u Strasbourgu. Da bi prijedlog zaživio mora ga prihvatiti svih 27 zemalja članica, a u Komisiji očekuju da bi se to moglo dogoditi na summitu krajem ove godine.

NEW ORLEANS

Iako sveden u četvrtak na razinu obične depresije, s obzirom da je vjetar oslabio, nekadašnji uragan Isaac donio je u petak obilnu kišu u Louisiani i zaprijetio nasipima u susjednom Mississippiju. Vlasti dviju država duž Meksičkog zaljeva pozvale su stanovnike da pronađu zaklon u slučaju pucanja nasipa, a vlasti Mississippija već su pokrenule preventivnu evakuaciju u zoni oko jezera Tangipahoa nakon što je došlo do oštećenja nasipa. Dužnosnici su naglasili činjenicu da nije došlo do samog pucanja, dok su ekipe počele kontrolirano oslobađanje voda u rijeci iznad kako bi smanjile pritisak na nasipe. "Ekipe savezne vlade, države i lokalnih agencija radit će čitavu noć na osiguravanju nasipa", izjavio je na Twitteru Phil Bryant, guverner Mississippija. Vlasti namjeravaju sniziti za 2,5 metra razinu vode prije jačanja strukture, upozoravajući da bi bez tog zahvata voda mogla doseći rekordnu visinu od pet metara nizvodno.

BEJRUT

Sirijski ustanici napali su u noći sa četvrtka na petak zgradu službi sigurnosti u Alepu, drugom gradu u zemlji i ključnom za sukob, izvješćuje Sirijski opservatorij za ljudska prava. Ustanici su napali to zdanje smješteno na zapadu Alepa, izazvaši odgovor pripadnika službi sigurnosti, prema navodima te organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji, čije se informacije temelje na širokoj mreži svjedoka i militanata. Neposredno nema podataka o eventualnim stradalima. Četvrti Alepa Sukari, Hanano i Salahein, bombardirala je vojska tijekom noći, a krenula je i u sukobe na tlu u ustaničkim uporištima Salahein i Saif el-Davla. Na drugoj velikoj fronti sukoba - u Damasku i regiji, redovite postrojbe bombardirale su lokalitet Rankus dok su u Sajideu Zeinabu ustanici zarobili devet pripadnika vladinih postrojbi.

FRANKFURT

Velik dio letova Lufthanse u Frankfurtu, najvećoj zračnoj luci u Njemačkoj, morao je biti otkazan u petak ujutro zbog štrajka osoblja najveće njemačke zračne kompanije, kazao je jedan od njezinih glasnogovornika. "Natjerani smo zbog štrajka ukinuti velik dio od 360 letova predviđenih između 5 i 13 sati", izjavio je glasnogovornik Lufthanse, a "većina tih letova su na kratkim ili srednjim relacijama u Njemačkoj i Europi". "Samo su neki dugi letovi također pogođeni", istaknuo je on. Šef sindikata osoblja Nicoley Baublies upozorio je da bi se "kaos mogao nastaviti i popodne" zbog posljedica jutarnjeg štrajka. Približno 840 letova Lufthanse uzlijeće i slijeće svakodnevno u zračnoj luci u Frankfurtu.

LUANDA

Gotovo deset milijuna birača Angole pozvano je u petak na tek treće parlamentarne izbore od 1975., kada se ta druga afrička izvoznica nafte oslobodila portugalske kolonijalne vlasti, a izborni je favorit stranka predsjednika Josea Eduarda dos Santosa, na vlasti već 33 godine. Oporba je zadnjih dana iznijela sumnje u regularnost izbora, drugih po redu od građanskog rata 2002. Narodni pokret za oslobođenje Angole (MPLA), na vlasti od stjecanja neovisnosti, veliki je izborni favorit i njegova bi pobjeda trebala osigurati novi petogodišnji mandat 70-godišnjem Dos Santosu, predsjedniku stranke i države. Glavni mu je protivnik Isais Samakuva (66), predsjednik Nacionalne unije za potpunu neovisnost Angole (Unita), koja je povijesni neprijatelj MPLA-e. Dvije su se stranke oružano sukobile u građanskom ratu.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙