FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 31. kolovoza 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TAMPA

Mitt Romney prihvatio je u četvrtak navečer nominaciju za kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 6. studenoga pozivajući glasače da okrenu stranicu i ostave iza sebe razočaranje Obamom i njegovim mandatom u protekle četiri godine. Prihvaćajući nominaciju posljednjega dana republikanske konvencije u Tampi na Floridi, Romney je rekao da će nastojati ujediniti podijeljenu zemlju koja je vjerovala u Obamina isprazna predizborna obećanja i izgubila nadu da će ikad biti ispunjena. "Našoj zemlji danas ne treba ništa komplicirano ni duboko. Nije potrebno posebno vladino povjerenstvo koje bi nam reklo što je Americi potrebno. Amerika treba radna mjesta. Mnogo radnih mjesta", rekao je Romney. Naglasio je da je njegovo poslovno iskustvo lijek za oslabjelo gospodarstvo, obećavši da će otvoriti 12 milijuna radnih mjesta.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije u četvrtak navečer postiglo nikakav rezultat u raspravi o Siriji na kojoj su zapadne sile upozorile da je vojna operacija kojom bi se uspostavile sigurne zone za civile još uvijek moguća. Iako različita stajališta zapadnih država s jedne i Rusije i Kine s druge strane priječe izglasavanje rezolucije koja bi omogućila uspostavu sigurne zone, države bi mogle djelovati bez rezolucije, kao na Kosovu 1999. "Koliko ćemo još sjediti i gledati dok u bombardiranjima nestaje cijela generacija", pitao je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu. "Očekivao sam da će ovaj sastanak osigurati rješenje za patnju sirijskog naroda", rekao je. "Nemamo nikakvu poruku za Sirijce koje je patnjama izložio režim dok je UN sputan neaktivnošću". Na sastanku nije donesena ni rezolucija ni izjava koju bi prihvatilo 15 članova Vijeća sigurnosti.

QUITO

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange ocijenio je da će se njegova situacija riješiti za šest ili 12 mjeseci diplomacijom ili nakon nekog neočekivanog međunarodnog događaja, u intervjuu koji je u četvrtak navečer emitirala ekvadorska televizija. "Vjerujem da će se to riješiti u šest ili 12 mjeseci, tako sam izračunao", kazao je 41-godišnji Australac na tv postaji Gama koja ga je intervjuirala u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, gdje boravi od 19. lipnja kako bi izbjegao izručenje u Švedsku i moguće izručenje u SAD koje bi moglo uslijediti. "Situacija će se riješiti diplomacijom ili neočekivanim događajem u svijetu koji ne možemo predvidjeti, poput rata Zapada protiv Irana, predsjedničkih izbora u SAD-u ili prekida krivičnog gonjenja od strane švedske vlade", dodao je on.

SARAJEVO

Hrvatska i Bosna i Hercegovina otvorena pitanja trebaju rješiti razgovorom i na temelju argumenata i to je temelj sadašnje politike Vijeća ministara BiH, izjavio je predsjedatelj tog tijela Vjekoslav Bevanda. "Sa susjedima treba otvoreno razgovarati o svemu. Na tom tragu je i ono kako sam ja započeo suradnju od prvog dana imenovanja sa (hrvatskim premijerom Zoranom) Milanovićem", izjavio je Bevanda u intervjuu koji je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz". Bevanda je istaknuo kako je važno pojačati bilateralnu suradnju te razgovore na ministarskoj razini a onda i u širem sastavu. Kao prioritetnu zadaću istaknuo je problem uređenja graničnih prijelaza. "S Hrvatskom smo konačno počali stavljati stvari na stol a ne bježati jedni od drugih", kazao je Bevanda.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙