FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 30. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15:30 sati.

ZAGREB

Prirodne nepogode i katastrofe uvelike utječu i na gospodarsku i političku stabilnost zemalja i stoga je i za Hrvatsku važno da investira u nacionalne službe poput Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) u cilju smanjivanja rizika od vremenskih nepogoda i jačanja pripremljenosti za suočavanje s posljedicama klimatskih promjena, izjavio je u četvrtak Ivan Čačić, ravnatelj hrvatskog Državnog meteorološkog zavoda (DHMZ) i stalni predstavnik RH pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO). Čačić se novinarima obratio nakon što je u Zagrebu predstavljen početak projekta "Jačanje otpornosti na prirodne nepogode na zapadnom Balkanu i Turskoj" čiji su nositelji Ured UN-a za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR) i Svjetska meteorološka organizacija (WMO). Radi se o dvogodišnjem 2,2 milijuna eura vrijednom projektu koji se financira iz europskog programa IPA-a 2010., a krajnji korisnici su, uz Hrvatsku, Albanija, BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo i Turska, zemlje koje redovito zahvaćaju prirodne nepogode poput valova vrućine ili polarne hladnoće, poplava, suša, šumskih požara i potresa. Koordinator projekta za Hrvatsku je DUZS. "Moramo se prilagoditi klimatskim promjenama, moramo investirati u službe jer to znači dugoročno ulaganje u prevenciju i sigurnost....ekstremeni vremenski uvjeti utječu na gospodarstva, a time na gospodarsku i političku stabilnost zemalja", kazao je Čačić, podsjetivši na sedmomjesečnu sušu koja je zadala veliki udarac poljoprivredi, a time i proizvodnji hrane. Voditeljica Europskog regionalnog ureda UNISDR-a Paola Albrito je također istaknula važnost preveniranja prirodnih katastrofa, uz ocjenu da "ulaganje u prevenciju znači ulaganje u živote i održivi razvoj".

BRUXELLES

Vidljivo i održivo poboljšanje odnosa s Kosovom ključan je uvjet Srbiji za dobivanje datuma za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom, izjavio je u četvrtak povjerenik za proširenje Štefan Fuele nakon razgovora s potpredsjednicom srbijanske vlade zaduženom za europske integracije Suzanom Grubješić.

"Vidljivo i održivo poboljšanje odnosa s Kosovom ključno je za otvaranje pregovora. Samo opipljiv i konzistentan napredak u ključnim prioritetima, uključujući i striktnu provedbu svih dogovora postignutih u dijalogu s Prištinom omogućit će nam da idemo naprijed", izjavio je Fuele nakon razgovora s potpredsjednicom srbijanske vlade koja se nalazi u prvom posjetu Bruxellesu od preuzimanja dužnosti. Fuele je dodao da je od svoje sugovornice dobio uvjeravanja da je novo srbijansko vodstvo potpuno svjesno toga i da je voljno nastaviti u tom pravcu. Srbija je početkom ožujka ove godine dobila status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, ali bez datuma za početak pregovora. Potpredsjednica Grubješić rekla da je nova srbijanska vlada spremna nastaviti i dovršiti tehnički dijalog s Kosovom i započeti politički dijalog na najvišoj razini "kako bi se postiglo održivo rješenje za našu turbulentnu regiju, neki bi politačari rekli, postići povijesni dogovor s Albancima".

SARAJEVO

Vlasti Bosne i Hercegovine odlučile su zatražiti pomoć Europske unije kako bi stale na kraj brojnim požarima koji već danima pustoše šumske predjele te zemlje.

Nakon sjednice vijeća ministara BiH u četvrtak Sarajevu priopćeno je kako je ministarstvu sigurnosti BiH dana suglasnost da zatraži pomoć EU sukladno ranije potpisanim sporazumima o suradnji u zaštiti i spašavanju. Vijeće ministara istodobno je odlučilo aktivirati sredstva iz proračunskih pričuva kojima bi se platili troškovi prihvata očekivane međunarodne pomoći u gašenju požara. Delegacija Europske komisije u Sarajevu tijekom dana je pojasnila kako BiH može računati na pomoć jednog helikoptera što ga je ponudilo Središte za nadzor i informiranje pri EC-u (MIC), tijelo koje predstavlja operativni dio mehanizma civilne zaštite EU.

Taj mehanizam koordinira pomoć 32 države koje predstavljaju njegov dio ukoliko zemlja koja je pogođena prirodnom nesrećom zatraži takvu pomoć.

Ova koordinacija može osigurati djelovanje helikoptera i zrakoplova za gašenje požara te vatrogasaca s potrebnom opremom. Središte za nadzor i informiranje (MIC) proslijeđuje zahtjeve i ponude za pomoć, te može koordinirati zajedničke protupožarne operacije i sudjelovati u procjeni štete.

BRUXELLES

Odbor za ekonomska i monetarna pitanja Europskog parlamenta organizirat će u ponedjeljak poslijepodne u Bruxellesu raspravu u kojoj će sudjelovati predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi i predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker. U raspravi će sudjelovati i povjerenik za unutarnje tržište i usluge Michel Barnier te Olli Rehn, povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja. Sastanak će se održati tri dana prije sastanka Upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) 6. rujna, na kojem bi Draghi mogao objaviti prve elemente svojeg plana za smirivanje napetosti u eurozoni. ECB je izložen snažnom pritisku da posegne za kontroverznom mjerom kupovine obveznica zaduženih članica eurozone kako bi pomogao sniziti njihove troškove zaduživanja. Draghi je u srijedu upozorio da će Europska središnja banka (ECB) možda katkad biti prisiljena poduzeti izvanredne mjere kako bi ispunila svoj mandat i sačuvala stabilnost cijena. "ECB će učiniti što je potrebno kako bi jamčio stabilnost cijena. Ostat će neovisan i uvijek postupati u skladu sa svojim mandatom", istaknuo je Draghi u članku koji je objavio njemački tjednik Die Zeit. Draghijev njemački kolega u ECB-u, čelnik Bundesbanke Jens Weidmann snažno se protivi takvom potezu, tvrdeći da bi se u praksi sveo na tiskanje novca kako bi se financirala otplata dugova zaduženih zemalja, što ECB-ov statut izričito zabranjuje.

PEKING

Njemačka kancelarka Angela Merkel pokušala je u četvrtak u Pekingu umiriti zabrinutost kineskog premijera Wena Jiabaoa oko krize eurozone te je on obećao nastavak ulaganja u Europi, što je i potvrđeno potpisom 3,5 milijarda dolara vrijednog ugovora za kupnju 50 zrakoplova Airbus. U pratnji velikog gospodarskog izaslanstva, kancelarka Merkel je kineskom kolegi rekla da je Europska unija spremna ojačati jedinstvenu europsku valutu te mu je detaljno objasnila mjere protiv dužničke krize. Kina, kojoj je rast nakon godina spektakularnog uspona počeo usporavati, trpi posljedice dužničke krize Europske unije koja je najveće tržište za kineski izvoz. "Poslušao sam (kancelarku Merkel) i to mi je vratilo povjerenje. Moram reći iskreno da provedba tih mjera neće biti duga mirna rijeka", komentirao je Jiabao aludirajući na nepoznanice oko izlaska Grčke iz eurozone i oporavaka Italije i Španjolske. "Kina je spremna, uz uvjet prethodne procjene rizika, nastaviti ulagati na tržišta opterećena dugovima", rekao je Jiabao. Njemačka sama čini polovicu europskog izvoza u Kinu i preuzima gotovo četvrtinu kineskog izvoza u EU.

TEHERAN

Nuklearno oružje neoprostiv je grijeh, a gorka je ironija da jedina sila koja ga je uporabila želi predvoditi zabranu njegova širenja, rekao je u četvrtak u Teheranu iranski vrhovni vođa Ali Hamnei i osudio zloporabu nedolične i nedemokratske strukture UN-ova Vijeća sigurnosti. Na otvaranju summita Pokreta nesvrstanih ajatolah Hamenei branio je pravo Irana na razvoj nuklearne energije u civilne svrhe. "Korištenje nuklearnog, kemijskog i sličnog oružja" Hamnei je nazvao "velikim i neoprostivim grijehom", prenosi CNN sa summita 120 zemalja članica Nestvrstanih. Ponovio je kako je Iran predan ideji o "Bliskom istoku bez nuklearnog oružja" i poručio "Gorka je ironija našeg doba što američka vlada, koja posjeduje najveće i najsmrtonosnije zalihe nuklearnog oružja i drugog oružja za masovno uništenje i jedina zemlja koja snosi krivnju za njegovu uporabu, danas želi biti predvodnik u protivljenju širenja nuklearnog oružja". "Struktura i mehanizam UN-ova Vijeća sigurnosti nelogični su, nepravedni i potpuno nedemokratski... Uporabom tog nedoličnog mehanizma Amerika i njegovi suučesnici uspjeli su svoje zlostavljanje prerušiti u plemenite koncepte koje nameću svijetu", rekao je. Nekoliko minuta poslije glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon branio je UN i pozvao Tehran na "potpuno poštivanje" rezolucija Vijeća sigurnosti. Druga meta kritika na summitu bila je iranska saveznica Sirija, u kojoj se vodi krvavi rat između ustanika i režima predsjednika Bašara al-Asada. Novi egipatski predsjednik Muhamed Morsi osudio je "tiranski režim" u Siriji, na što su predstavnici te zemlje prosvjedno napustili dvoranu.

BUDIMPEŠTA

Mađarska je zatražila povrat novaca koji je Budimpešta isplatila organizaciji Claims Conference, a koji je namijenjen preživjelim mađarskim žrtvama holokausta koji žive u inozemstvu, te optužila Claims na netransparentnost u vezi podjele novca. "Američka organizacija Claims Conference nije u stanju točno pokazati na koji su način potrošena sredstva koja je uplatila mađarska vlada", objavila je vlada na svojoj internetskoj stranici u četvrtak. "Mađarska vlada je u više navrata zatražila od Claims Conferencea da joj pokaže račune, ali budući da Claims to nije učinio" vlada je zatražila povrat svih subvencija uz kamate, dodaje se. U prosincu 2007. godine, socijalistička vlada premijera Ferenca Gyurcsanya potisala je dogovor s Javnom zakladom za židovsko nasljeđe u Mađarskoj (Mazsoek) o isplati iznosa od 21 milijun dolara u roku od pet godina za sve mađarske preživjele žrtve holokausta. Mazsoek je bio zadužen za isplatu odštete Mađarima koji žive u Mađarskoj a Claimsu je, prema tadašnjem sporazumu s vladom, povjerena isplata odštete mađarskim žrtvama koje žive u inozemstvu. Prema Budimpešti, Mazsoek je primio 12,6 milijuna dolara tijekom prve tri godine, "od čega su dvije trećine prebačene Claimsu". Konzervativna vlada Viktora Orbana želi da Mazsoek na sebe preuzeme isplatu odštete za mađarske žrtve holokausta koje žive u inozemstvu. Tijekom Drugog svjetskog rata, u holokaustu je živote izgubilo oko 600.000 mađarskih Židova.

BEJRUT

Sirijski pobunjenici srušili su u četvrtak jedan vojni zrakoplov MiG u blizini zrakoplovne baze u regiji Idleb, na sjeverozapadu zemlje, rekao je za AFP zapovjednik pobunjenika u pokrajini. "Zrakoplov su jutros srušili naši ljudi koristeći automatsko oružje nedugo nakon polijetanja s uzletišta Abu el-Zuhur. Oba su pilota iskočila s padobranom i zarobljeni su", rekao je pukovnik Afif Mahmud Sulejman, šef pobunjeničkog vojnog vijeća pokrajine Idleb.

ZAGREB

NASA-in infracrveni svemirski teleskop WISE otkrio je oko tisuću vrućih prašinom skrivenih objekata poznatih i kao DOG-ovi, koji bi mogli predstavljati kariku koja nedostaje u evoluciji galaksija, prenose u četvrtak mediji. Pretražujući čitavo nebo, Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) je otkrio tisuću izuzetno vrućih objekata od kojih neki isijavaju svjetlost 100 bilijuna puta jaču od svjetlosti zvijezde poput Sunca. Te su galaksije međutim zbog oblaka prašine dosad bile skrivene od pogleda, a zahvaljujući WISE-ovom infracrvenom "oku" znanstvenici su po prvi puta mogli vidjeti neke od najsjajnijih objekata u svemiru, prenosi BBC.

Ti su objekti rijetki - otprilike jedan na 100 tisuća izvora svjetlosti - i teško ih je pronaći budući da je većina energije koju isijavaju skrivena prašinom.

Astronomi vjeruju da bi DOG-ovi mogli biti prijelazni oblik između galaksija u obliku diska, poput našeg Mliječnog puta, i eliptičnih galaksija.

Većina vrućih galaksija koje je pronašao WISE stara je oko 10 milijardi godina, što znači da su nastale u ranom svemiru, prenosi Reuters.

Infracrveni svemirski teleskop također se pokazao kao uspješan lovac na crne rupe - među objektima koje je detektirao tijekom svoje dvogodišnje misije su i milijuni supermasivnih crnih rupa.

PARIZ

Ovogodišnja berba grožđa u Francuskoj bit će "iznimno slaba" s očekivanih 42,5 milijuna hektolitara vina, objavio je u četvrtak francuski ministar poljoprivrede Stephane Le Foll. To će biti "najslabija berba od 1991.", rekao je ministar nakon sastanka s predstavnicima francuskih vinogradara. Prošlogodišnja berba omogućila je proizvodnju 51 milijuna hektolitara vina. "Takva situacija je potvrđena i na globalnoj razini", dodao je. Predstavnici vinograda objasnili su slab urod "klimatskim uvjetima zadnjih mjeseci koji nisu poštedjeli vinovu lozu, koju je u nekim područjima uništio mraz i tuča". Usporedbe radi, Hrvatska godišnje proizvede nešto više od milijun hektolitara vina.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙