FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu otvorena 4. međunarodna kineziološka konferencija

Autor: sobr
SPLIT, 24. kolovoza 2012. (Hina) - U Splitu je večeras svečano otvorena 4. međunarodna znanstvena kineziološka konferencija pod nazivom "Suvremena kineziologija" na kojoj će u iduća dva dana stotinjak stručnjaka iz 12 zemalja raspravljati o razvoju kineziološke znanosti i njenoj važnosti za razvoj sporta i zaštitu ljudskog zdravlja.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Petar Skansi čestitao je kineziolozima koji su sudjelovali u velikim uspjesima hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama u Londonu, na kojima je Hrvatska osvojila šest medalja. Pozvao je dekane i profesore kinezioloških fakulteta, koji sudjeluju na konferenciji, da posvete pažnju uvjetima školovanja posebice vrhunskih sportaša.

"Vrhunski sportaši nas svojim rezultatima često oduševljavaju i zadužuju, a društvo sa svojim dnevnim problemima prolazi i ne osjećajući vrijednost tog doprinosa", kazao je naglasivši kako je vrhunskim sportašima kod edukacije potrebno osigurati poseban tretman.

"Cilj ove konferencije je dati smjernice u razvoju suvremene znanosti u području kineziologije. Želimo vjerovati da su vremena improvizacije i lutanja u sportu iza nas", istaknuo je Skansi.

Rektor splitskog Sveučilišta Ivan Pavić pozvao je sudionike konferencije da u svojim raspravama posebice razmotre mogućnosti razvoja sveučilišnog sporta.

"Društveni značaj kineziologije brzo raste i u godinama koje dolaze to će se povećavati", kazao je.

Ustvrdio je da je Split "svjetska metropola sporta" te da splitski Kineziološki fakkultet ima važnu ulogu u edukaciji trenera za postizanje vrhunskih sportskih rezultata.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja splitskim olimpijcima. Priznanja je dobilo 18 studenata, asistenata i profesora Kineziološkog fakulteta koji su sudjelovali na Olimpijskim igrama u Londonu kao natjecatelji, treneri, pomoćni treneri, liječnici ili fizioterapeuti. Među dobitnicima priznanja su i Tina Erceg (gimnastičarka) i Karla Šitić (daljinsko plivanje) koje su studentice Kineziološkog fakulteta te Tomislav Marjanović (džudo) koji je profesor-asistent na tom fakultetu.

Na konferenciji sudjeluju kineziološki stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Slovačke, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Velike Britanije, Španjolske, Brazila i Irana.

Organizator konferencije je splitski Kineziološki fakultet, a pokrovitelji su Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta i Međunarodna federacija kineziološke edukacije (FIEP).

(Hina) xpgas yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙