FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnišani slave dana grada

Autor: avuk
DRNIŠ, 16. kolovoza 2012. (Hina) - Drnišani danas slave blagdan svog zaštitnika Sv. Roka i Dan grada, a proslava je počela jutros tradicionalnom budnicom limene glazbe gradskim ulicama, te misnim slavljem s procesijom koje je predvodio drniški župnik i dekan fra Božo Morić nakon čega je održana svečana sjednica Gradskog vijeća.

Uz gradske vijećnike i čelne ljude Grada Drniša, drniške gospodarstvenike i predstavnike javnih ustanova i institucija, svečanoj sjednici Gradskog vijeća nazočili su brojni gosti, među kojima i saborski zastupnici Ante Kulušić i Petar Baranović te šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Župan Goran Pauk rekao je kako očekuje da će uz pomoć države i županije, grad Drniš i ubuduće znati koristiti sredstva iz EU fondova. Tu prije svega prioritetnom drži izgradnju brze ceste Šibenik-Drniš–Knin za koju očekuje da će se iznaći sredstva u europskim fondovima ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, a koja će, vjeruje, pridonijeti razvoju drniškog gospodarstva i novom zapošljavanju.

Župan Pauk izdvojio je i projekt navodnjavanja Petrovog polja od kojeg Šibensko-kninska županija ne odustaje te programe učinkovitog gospodarenja energijom, te očekuje da će neka i od drniških zgrada ući u državni program za obnovu fasada.

Gradonačelnik Drniša Ante Dželalija osvrnuo se na "svetački put drniškog patrona, koji se odrekao svog bogatstva i život posvetio velikodušnom i nesebičnom darivanju sebe drugima", kazavši kako bi se na taj način trebalo i danas nastojati živjeti i raditi, nesebično pomažući jedni drugima.

Predsjednik Gradskog vijeća Josip Begonja rekao je kako vjeruje da je pred nama "vrijeme građenja boljih međusobnih odnosa i umrežavanja osnovnih vrednota za dobro svoje domovine, zavičaja i naroda koji ovdje živi".

Na svečanoj sjednici uručena su priznanja ovogodišnjim laureatima Grada Drniša - Gradsko vijeće Nagradu grada Drniša dodijelilo je drniškim sportašima, hrvatskim reprezentativcima, košarkašici Marti Perlić i karatašu Ivanu Zoričiću. Posebne zahvalnice Grada Drniša dodijeljene su zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, ravnatelju Javne ustanove Nacionalni park Krka Željku Bulatu i šefu Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paulu Vandorenu.

Drnišani kao svog zaštitnika Sv. Roka štuju od 1734. kad su sagradili kapelicu u spomen na sveca koji je grad obranio od kuge koja je harala od 1731. do 1732.

Višednevna drniška fešta završava večeras na središnjem gradskom Trgu Poljani, kojoj će nazočiti, kako je najavljeno, i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

(Hina) xavuk yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙