FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRUXELLES - Pad aktivnosti u privatnom sektoru eurozone dotaknuo je dno u kolovozu, sugerira istraživanje uglednog instituta Markit čiji su preliminarni podaci u četvrtak pokazali nastavljen trend pada sedmi mjesec zaredom, ali sporijim tempom nego u srpnju. Preliminarni rezultati Markitova istraživanja, u kojem je sudjelovalo 5.000 poduzeća iz uslužnog i proizvodnog sektora eurozone, navode na procjenu da ukupni indeks menadžera nabave (PMI) za kolovoz iznosi 46,6 bodova, signalizirajući pad aktivnosti sedmi mjesec zaredom. U srpnju iznosio je 46,7 bodova. Vrijednosti niže od 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti a one više na njihov rast. Pritom industrijski sektor u kolovozu bilježi osjetno poboljšanje, uz rast indeksa sa srpanjska 44,0 boda na 45,3 boda u kolovozu. Stanje u uslužnom sektoru bilježi suprotan trend, koji se odražava u padu indeksa sa 47,9 bodova u srpnju na kolovoških 47,5 bodova. Podaci za pojedine zemlje odražavaju "sveobuhvatni trend" pada, pri čemu u Njemačkoj on ubrzava, dok u Francuskoj slabi, primjećuju u Markitu. Tako je ukupni PMI za Njemačku u kolovozu kliznuo na najnižu razinu u 38 mjeseci od 47,0 bodova, sa srpanjskih 47,5 bodova. U Francuskoj je porastao na 48,9 bodova, sa 47,9 bodova koliko je iznosio u srpnju.

BERLIN - Njemačka je u prvoj polovini godine ostvarila proračunski višak od 0,6 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), nakon što je u istom razdoblju lani imala toliki deficit, podaci su Saveznog ureda za statistiku. Ostvarenje proračunskog viška potpomogao je rast njemačkog gospodarstva. U drugom tromjesečju taj rast je iznosio 0,3 posto, potvrdio je danas taj ured svoju ranije objavljenu preliminarnu procjenju BDP-a. Ipak, to predstavlja usporavanje aktivnosti u njemačkog gospodarstvu, s obzirom da je u prvom tromjesečju njemački BDP porastao 0,5 posto. Sezonski prilagođeni podaci pokazali su da su bruto kapitalna ulaganja u Njemačkoj smanjena u drugom tromjesečju za 0,9 posto. Istodobno, izvoz je podupro gospodarski rast, ojačavši u drugom tromjesečju 2,5 posto, dok je državna potrošnja porasla 0,2 posto, a osobna potrošnja 0,4 posto. "Njemački gospodarski rast i dalje je dobro uravnotežen, no sve je više znakova da mu snaga kopni", ocjenjuje Carsten Nrzeski, analitičar ING-a.

ŠANGAJ - Kineska industrijska proizvodnja spustila se u kolovozu na najnižu razinu u devet mjeseci jer poduzeća pritišću slabosti u svjetskom gospodarstvu, izvijestila je britanska banka HSBC. Preliminarni indeks menadžera nabave za kineski industrijski sektor spustio se u ovom mjesecu na 47,8 bodova, što je njegova najniža razina od studenog prošle godine, izvijestio je HSBC. U srpnju iznosio je 49,3 boda. Preliminarna vrijednost indeksa za kolovoz pokazuje da kineske proizvođače i dalje muči pad inozemne potražnje povezan sa slabljenjem svjetskog gospodarstva, zaključuje HSBC-ov ekonomist Qu Hongbin. Nove izvozne narudžbe zabilježile su najveći pad od ožujka 2009., izvijestio je HSBC, ne navodeći konkretnu brojku. "Kako bi ostvario deklarirani cilj i stabilizirao rast i tržište rada, Peking mora u narednim mjesecima izrazitije ublažiti monetarnu politiku i time potaknuti ulaganja u infrastrukturu", dodao je ekonomist HSBC-a.

RIM - Talijansko udruženje poslodavaca Confindustria procjenjuje da se gospodarska situacija u zemlji poboljšava, ali ne očekuje povratak rastu u idućoj godini, izjavio je njegov potpredsjednik Fulvio Conti. "Svakako uočavamo poboljšanje, ali to neće dovesti do rasta u 2013.", kazao je za radio RAI 1 Conti, ujedno glavni izvršni direktor energetske tvrtke Enel. Confindustria je objavila da će se talijansko gospodarstvo ove godine vjerojatno smanjiti više od 2,4 posto u 2012. te za oko 0,3 posto u 2013. U lipnju su zaključili da se treće po veličini gospodarstvo eurozone strovalilo u „ponor".

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) razmišlja o tome da u sklopu novog plana kupovine obveznica odredi ciljanu razinu prinosa, o kojoj javnost ne bi bila informirana, kazali su u četvrtak za Reuters izvori iz središnje monetarne institucije eurozone. Ta "implicitna ciljana razina" spada među opcije koje se razmatraju ali nikakva odluka neće biti donesena prije ECB-ovog sastanka 6. rujna, kazao je jedan izvor. Navedeni limit mogao bi biti fleksibilan, dodao je. Drugi je izvor ponovio da nikakva odluka neće biti donesena prije tog sastanka, ali nije želio isključiti ni tu mogućnost. Predsjednik ECB-a Mario Draghi signalizirao je ovog mjeseca da bi banka mogla početi kupovati obveznice kako bi snizila španjolske i talijanske troškove zaduživanja. Njegova je objava popravila raspoloženje na svjetskim tržištima.

SARAJEVO - Novih deset kilometara autoceste na dijelu koridora Vc koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu pušteno je u promet, a predstavnici vlade Federacije BiH i poduzeća Autoceste FBiH najavili su tom prigodom kako kane ubrzati radove s ciljem da do kraja 2014. bude dovršeno ukupno 110 kilometara autoceste. Uz novootvorenu dionicu na trasi koja povezuje Sarajevo i Zenicu ukupna dužina autoceste sada iznosi 52 kilometra. Gradnja ovih desetak kilometara autoceste trajala gotovo pet godina, a stajala je 43 milijuna eura. Do potpunog spajanja Sarajeva i Zenice modernom prometnicom ostalo je još desetak kilometara autoceste što uključuje i tunel dug tri kilometra. Planirano je da se ti radovi završe do kraja 2014. godine, iako su i tu neki rokovi već probijeni, a glavni uzrok je stečaj slovenske tvrtke "Primorje" koja je izvodila radove na probijanju tunela.

SARAJEVO - Zapadni Balkan ostaje jedno od prioritetnih područja za investicije iz fondova Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a u to područje ove će godine biti uloženo do 800 milijuna eura, izjavio je voditelj ureda EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Libor Krkoska. "Zapadni Balkan jedno je od naših prioritetnih područja, a udio ove regije u ukupnom EBRD-ovom financiranju trebao bi nastaviti rasti. Ove godine očekujemo da ćemo osigurati do 800 milijuna eura za zemlje zapadnog Balkana", kazao je Krkoska. Potvrdio je kako je EBRD zainteresirana za financiranje projekta gradnje autoceste na koridoru V c kroz BiH. Najavio je kako će u rujnu u Londonu biti upriličena prezentacija potencijalnim koncesioniranima zainteresiranim za gradnju pedesetak kilometara ove autoceste koja prolazi kroz teritorij Republike Srpske. Procijenjeno je kako bi uz takav model gradnje za nekoliko godina moguće povezati Sarajevo s Hrvatskom odnosno s mrežom europskih autocesta, dodajući da EBRD blisko surađuje s Europskom komisijom u nastojanju da se osigura cjelokupni iznos novca potrebnog za dovršetak cijele autoceste Ploče-Budimpešta.

LJUBLJANA - Slovenska poslovna skupina Mercator u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila 1,4 milijarde eura prihoda, što je jedan posto više nego lani, ali i 16,5 milijuna eura neto gubitka, rekao je na konferenciji za novinare direktor Toni Balažič, predstavljajući rezultate Mercatora. Kao glavni razlog nešto slabijeg poslovanja, koje je započelo još prošle godine, Balažič je naveo slabiji poslovni rezultat na tržištu Hrvatske, Albanije i Bugarske, te gubitak na tečajnim razlikama u poslovanju u Srbiji. "Takav polugodišnji poslovni rezultat traži ozbiljno i brzo djelovanje, a naša je zadaća da okrenemo trend i Mercator dovedemo u dobru formu", rekao je Balažič. Nova uprava Mercatora donijela je više mjera za snižavanje troškova na području usluga i konzaltinga, a uskoro će uslijediti i mjere sniženja troškova na području komercijale, marketinga i logistike, kako bi se poslovni rezultat poboljšao, najavio je Balažič.

LUXEMBOURG - Najveća europska komercijalna televizija grupa RTL priopćila je da očekuje nižu ovogodišnju operativnu dobit, jer njezine poslovne aktivnosti u Njemačkoj više ne mogu nadoknađivati gubitke na drugim područjima, pogođenima gospodarskom krizom u Europi. Ta tvrtka, u većinskom vlasništvu medijskog konglomerata Bertelsmanna, izvijestila je da joj je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) u prvoj polovini godine smanjena 13,9 posto u odnosu na lani, na 506 milijuna eura. RTL, koji posjeduje 46 televizijskih i 29 radijskih postaja u ukupno devet zemalja, među kojima je i Hrvatska, priopćio je da je njemačko televizijsko oglašivačko tržište slabo raslo u tome razdoblju, dok su francuska, nizozemska i belgijska tržišta pala. "U Španjolskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj oglašivačka tržišta nastavila su izraženije padati," navodi RTL u svom priopćenju.

LONDON - Cijena sirove nafte poskočila je u četvrtak na međunarodnim tržištima temeljem nada da će američka središnja banka pokrenuti i treći krug monetarnih poticaja. Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu 1,34 dolara, na 116,25 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 84 centa višoj cijeni, od 98,10 dolara, nakon što je nakratko dosegnula najvišu razinu u tri mjeseca od 98,29 dolara. Zapisnik s prošlog sastanka Feda, objavljen u srijedu poslijepodne, potaknuo je među trgovcima i ulagačima nagađanja da će američka središnja banka uskoro pokrenuti novi ciklus poticajnih mjera za gospodarstvo. U zapisniku stoji da su mnogi dužnosnici Feda "kazali da će vjerojatno prilično skoro biti potrebno poduzeti dodatne monetarne poticajne mjere" ako se stanje u gospodarstvu značajno ne poboljša. To je protumačeno kao nagovještaj da bi Fed mogao donijeti odgovarajuću odluku već sljedećeg tjedna, na redovnom godišnjem skupu u Jackson Holeu, gdje bi predsjednik Feda trebao održati govor, kao i njegov kolega iz ECB-a Mario Draghi. Tržište sada očekuje tjedne podatke s američkog tržišta rada.

TOKIO - Na azijskim burzama cijene dionica danas su ojačale, zbog špekulacija da će središnje banke u SAD-u i Kini uskoro popustiti monetarnu politiku s ciljem poticanja gospodarskog rasta. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,3 posto, na 9.160 bodova. Južnokorejski Kospi ojačao je 0,1 posto, honkonški Hang Seng 0,9 posto, a australski S&P/ASX 200 za 0,2 posto. Jučer objavljena zabilješka s posljednjeg zasjedanja Feda, održanog 31. srpnja i 1. kolovoza, sugerira da će se Fed vjerojatno odlučiti za još jedan krug monetarnih poticaja „vrlo skoro“ ako se gospodarska situacija značajno ne poboljša. U međuvremenu, guverner Kineske narodne banke Zhou Xiaochuan izjavio je da su moguće daljnje prilagodbe kamatnih stopa i visina obvezne pričuve banaka. „Ovo je najeksplicitnija izjava Feda oko kvantitativnog monetarnog popuštanja i trebala bi biti dobra za tržišta. Ujedno, tržišta su sve otpornija na vijesti iz eurozone“, kaže Warren Hogan, glavni ekonomist u Australia & New Zealand Banking Groupu.

NEW YORK - Na Wall Streetu u srijedu su cijene dionica stagnirale nakon blagog pada prethodnog trgovinskog dana, jer je zabilješka s posljednjeg zasjedanja Feda investitorima signalizirala da bi američka središnja banka mogla poduzeti još jedan krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike. S&P 500 indeks ojačao je jučer 0,02 posto, na 1.413 boda. Istodobno, tehnološki Nasadaq porastao je 0,29 posto, na 3.067 bodova, dok je Dow Jones indeks oslabio 0,23 posto, na 13.172 boda. „Tržište preispituje je li poboljšanje makroekonomskih pokazatelja u posljednje vrijeme dovoljno značajno za predsjednika Fed-a Bernankea. Poboljšanje pokazatelja Bernanke želi vidjeti pretočeno u kreiranje radnih mjesta u privatnom sektoru“, kaže Quincy Krosby, strateg pri investicijskom društvu Prudential Financial. Većinu trgovinskog dana cijene dionica provele su u negativnom području nakon objave podatka o slabljenju japanskih izvoznih aktivnosti te zbog opreza investitora uoči pred sastanaka grčkih predstavnika s dužnosnicima EU-a ovoga tjedna.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙