FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 16. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Mnoštvo vjernika sudjelovalo je jučer, na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, u misnom slavlju u marijanskom svetištu u zagrebačkim Remetama koje je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, poručivši kako su brak i obitelj ali i iskren odnos prema drugima osnova zdravog društva. "Svetost braka i obitelji zdrava je osnova za čitavo društvo. U povijesti je propast civilizacija povezana s raspadom braka i obitelji, a moramo priznati da se kod nas sustavno radi na uništenju te institucije", upozorio je kardinal Bozanić. Istaknuo je da su upravo obitelji "mala skrovišta života u kojima se uvijek iznova proživljava djetinjstvo, rađa čovjek i nada bolje budućnosti". Također je upozorio na lažna svjedočanstva, širenja poluistina ali i na laskanja te slatkorječive govore kako bi se domoglo nekog osobnog ili zadanog cilja te naglasio da iskren odnos prema bližnjemu, čovjeku i narodu traži promicanje istine te također predstavlja preduvjet zdravog društva. Ustvrdio je kako se mnogi danas koriste svojim političkim i društvenim položajem i krnje prava svojih bližnjih te produbljuju sveprisutni pesimizam u hrvatskom društvu.

RIJEKA - Središnje misno slavlje i procesiju u povodu blagdana Vele Gospe sinoć je u Svetištu Majke Božje na Trsatu, koje su jučer posjetile tisuće vjernika, predvodio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić koji je u propovijedi naglasio da je poziv svakog kršćanina postati što sličniji Kristu. „Ali postati sličan ne samo Kristu proslavljenom, nego i onomu koji je prihvatio put poniženja i trpljenja i na tom putu ušao u slavu uskrsnuća“, rekao je. Riječki nadbiskup poručio je vjernicima da “smo u ovim vremenima nedaća i oskudica pozvani kao ljudi boriti se svim silama protiv takvog stanja, a istovemeno kao vjernici svjedočiti da po patnjama i trpljenjima možemo postići preobraženje svoga života, preobraženje koje će nas otvoriti za nove vrijednosti i za novi pogled na život, a na kraju nam omogućiti ući u onu konačnu preobrazbu u koju je Krist ušao uskrsnućem.“ Istaknuo je da onomu koji istinski vjeruje u Krista i od njega uči ništa nije tako strano kao što su malodušnost i očaj, jer da takav zna da „sve može u onom koji ga jača".

ZAGREB - Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) jučer je spasila dvije alpinistice koje su pale sa stijena Anića kuka u Nacionalnom parku Paklenici. Tijekom penjanja alpinističkog smjera Kama sutra u Anića kuku, jedna se od alpinistica nešto iza 15 sati uhvatila za veliki kameni blok koji se u tom trenutku odvojio od stijene i pao po njima. Iako su obje alpinistice imale zaštitne kacige usljed udarca i pada zadobile su ozljede. Na mjesto nesreće upućena je dežurna ekipa HGSS-a koja je nakon 40-ak minuta uspjela doći do njih. Jedna alpinistica imala je ozljede obje noge, a druga ozljedu glave. Nakon pružene prve medicinske pomoći i imobilizacije na mjestu nesreće, spasioci su alpinistice spustili sa stijene i niz strmi dio kanjona, te ih transportirali do kola Hitne medicinske pomoći kojima su prevezene u bolnicu. Alpinistice su ozljeđene, no srećom nisu u životnoj opasnosti, izvijestio je HGSS.

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙