FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 4. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

ZAGREB - Proslavom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja Hrvatska će se sutra prisjetiti vojno-redarstvene akcije Oluja u kojoj je prije 17 godina oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija. Akcija Oluja započela je na današnji dan 1995. godine u 5 sati ujutro te najavila kraj petogodišnje srpske okupacije koja je počela u ljeto 1990. godine blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom je prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva, u čemu je lokalnim Srbima pomagala i JNA. Toga 4. kolovoza Hrvatska vojska i policija oslobodile su Sveti Rok nedaleko Knina, a oslobođeno je i više gradova i sela na širem okupiranom području. U ranim večernjim satima toga dana hrvatska i međunarodna javnost upoznati su da akcija teče prema planu, čemu je prethodio i poziv prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana građanima srpske nacionalnosti da ostanu u svojim kućama. Točno u podne u subotu 5. kolovoza na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava što je označilo oslobađanje Knina kao središta i simbola srpske pobune, a već 7. kolovoza tadašnji hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak akcije Oluja u bivšim sektorima sjever i jug. U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno.

SINJ - Izložbu "Sinj - pogled na stvaranje jednog grada", na kojoj je izloženo više stotina tradicionalnih eksponata, dokumenata, knjiga, razglednica, alata s kraja 19. i početka 20. stoljeća, u sinjskoj je Galeriji Sikirica otvorio danas predsjednik Republike Ivo Josipović. Upriličen je i video prikaz razvoja Sinja krajem 19. i početkom 20. stoljeća. U tom je razdoblju Sinj imao dvije gimnazije, koje su bile "rasadnik" intelektualaca, rečeno je, a iznesen je i podataka da je oko polovica kuća u Sinju tada bila u vlasništvu obitelji Tripalo. Josipović je, obraćajući se nazočnima, istaknuo kako je prošlost, povijest, vrlo važna jer u njoj "gledamo kulturu iz koje smo izrasli i tradiciju koju smo baštinili". "Neki od izloženih eksponata govore da je Sinj iznimka, nešto posebno u povijesti Dalmatinske zagore", rekao je Josipović i pohvalio autore izložbe istaknuvši kako su njome pokazali "što je Sinj bio i što može biti". "Sinj opet može biti nešto posebno, grad prosperiteta na koji se mogu ugledati i drugi manji gradovi, a i ovi Alkarski dvori dokazuju da je Sin nešto posebno", kazao je Josipović. Prije otvaranja izložbe u Galeriji Sikirica u Alkarskim dvorima, predsjednik Josipović se prošetao sinjskim ulicama.

SINJ - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je u Sinju otvorio obnovljenu, secesijsku, ladanjsku kuću obitelji Tripalo i otkrio bistu ispred tog zdanja Miki Tripalu, rad akademskog kipara Stipe Sikirice. Svečanosti su nazočili aktualni predsjednik Ivo Josipović, prvi dopredsjednik Vlade Radimir Čačić, ministri Vesna Pusić, Tihomir Jakovina, Mirando Mrsić, Ante Kotromanović, te predsjednik Matice Hrvatske Igor Zidić i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) admiral Ante Urlić. "Nadam se da će ovo zdanje biti nadahnuće mnogima da idu putem Mike Tripala i onih koji su izvojevali da danas imamo slobodnu i samostalnu Hrvatsku koju moramo graditi", rekao je Mesić obraćajući se nazočnima na svečanosti. Po Mesićevim riječima danas otvoreno obnovljeno zdanje je od velike umjetničke i povijesne važnost jer su, kako je rekao, obitelj Tripalo i Mika Tripalo povijest. Također je naglasio da se Miko Tripalo, kad se nalazio u iskušenjima, znao opredijeliti, te je kao mladić iz jedne od najbogatijih obitelji otišao braniti svoj narod od "najveće opasnosti zla nacifašizma koje se nadvilo nad svijetom". Kuća obitelji Tripalo sagrađena je 1920. godine, a njena je obnova trajala pet godina. U obnovu je investirano ukupno 1,2 milijuna eura.

ZAGREB - Predstava "Ružičasta sanjarica" kazališta Mala scena iz Zagreba otvara 2. Međunarodni festival kazališta za djecu "Bitolino" koji će se održavati u Bitoli od 5. do 8. kolovoza ove godine, najavljeno je danas iz tog kazališta. Na ovogodišnjem festivalu sudjelovat će kazališta iz Španjolske, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva, Makedonije, Turske, Švicasrke i Rusije, a Mala scena jedino je kazalište iz Hrvatske. "Ružičasta sanjarica", autorce Nine Horvat koja je inspirirana popularnom knjigom Silvije Šesto Stipaničić, praizvedena je u Maloj sceni u siječnju ove godine u režiji Ivice Šimića. U predstavi igraju mladi glumci Gea Gojak i Dado Ćosić, scenografkinja je Dinka Jeričević, kostimografkinja Hana Letica Letica, skladatelj Alen Kraljić, oblikovateljica svjetla Željka Šaravanja, fotografkinja Ana Šesto, kiparske radove osmislio je Miljenko Sekulić, a predstavu je producirala Vitomira Lončar. "Ružičasta sanjarica" namijenjena je djeci i mladima od 7 godina na više.

ŠIBENIK - Jutros oko 2,50 sati na trafostanici "Bukarice" u Mokrom Polju smrtno je stradao 24-godišnjak s područja Knina, izvijestila je Policijska uprava (PU) šibensko-kninska. Mladić se popeo na trafostanicu i uslijed zatvaranja strujnog udara odbačen je, s visine od oko pet metara, na suhozid. Od zadobivenih ozljeda uskoro je i preminuo, stoji u priopćenju PU šibensko-kninske. Po nalogu dežurnog državnog odvjetnika tijelo je radi pokopa preuzela rodbina.

RIJEKA - U prometnoj nesreći jutros u Novom Vinodolskom tri su osobe ozlijeđene, izvijestila je PU primorsko-goranska. Nesreća se dogodila oko 7 sati u Ulici Mel gdje je 23-godišnji vozač "audija 80" iz Novog Vinodolskog izgubio kotrolu nad vozilom te sletio s kolnika i udario u parkirani automobil. Utvrđeno je da je imao 2,25 promila alkohola u krvi. Ozlijeđen je vozač te putnici, 31-godišnjak iz Zagreba i 21-godišnjak iz Novog Vinodolskog. Prevezeni su u KBC Rijeka. Policija je izvijestila da je 21-godišnji putnik u Jedinici intenzivnog liječenja, a ozljede druge dvojice još nisu poznate. Još se utvrđuju okolnosti nesreće.

(Hina) xnkot yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙