FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 11. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

OSIJEK/VINKOVCI/SLAVONSKI BROD - Posljedice dugotrajne suše i visokih temperatura na poljoprivredne proizvode, prije svega kukuruz, soju i šećernu repu, ali i sve ostale kulture u slavonskim županijama, gdje se proizvodi najveći dio hrane, su katastrofalne, smatraju čelni ljudi nekoliko županija koji ističu i kako navodnjavanje mora biti hrvatski prioritet. U Osječko-baranjskoj županiji štete na spomenutim kulturama kreću se od 30 do 90 posto, a prva procjena, prema riječima osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića, govore o štetama od suše od oko 514 milijuna kuna. Zajedno s procjenom štete od mraza i niskih temperatura početkom godine ukupne su štete veće od 700 milijuna kuna. U Brodsko-posavskoj županiji ogromna je šteta od suše na kukuruzu na 16.000 hektara, soje na 4.500 hektara, a krmnog bilja, livada i pašnjaka na oko 5.000 hektara. Zamjenik župana Davor Vlaović ističe kako je dugotrajno sušno razdoblje, visoke temperature i nedostatak oborina, naročito tijekom srpnja i kolovoza, zahvatilo čitavo područje Brodsko-posavske županije. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić naglašava kako se "uistinu radi o pravoj katastrofi zbog čega država mora iznaći rješenja kako pomoći u saniranju šteta". Po riječima Mate Brlošića, predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore, ovako katastrofalna suša "gotovo da se i ne pamti, a posljedice je teško do kraja i predvidjeti. Proizvodnja hrane postaje sve upitnija, a stočni fond u Hrvatskoj "polako ali sigurno nestaje". Bitno je istaknuti, napominju i Galić, Šišljagić i Vlaović, da država mora za navodnjavanje osigurati financijska sredstva te da se najozbiljnije mora shvatiti da je navodnjavanje hrvatski prioritet.

DUBROVNIK - Zbog jakog vjetra požar iznad mjesta Plata u Župi dubrovačkoj ponovo se aktivirao pa je stanje i dalje teško, a vatra prijeti i pojedinim kućama. U gašenju požara sudjeluju pripadnici DVD-a Župa dubrovačka, javne vatrogasne postrojbe grada Dubrovnika, Dubrovačkog primorja i Konavala, Interventna državna vatrogasna postrojba te brojni mještani kao i jedan kanader. Promet prema Zračnoj luci Dubrovnik zatvoren je poslije devet, a kako javlja Hrvatski autoklub prekinut je promet na Jadranskoj magistrali (D8) kod Dubrovnika u mjestu Mlini. Požar je buknuo noćas poslije dva sata, nošen jakim vjetrom proširo se prema kućama, a po riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića vatra je zahvatila desetak hektara površine, ali je brzom intervencijom vatrogasaca oko četiri sata stavljen pod kontrolu. Međutim zbog jakog vjetra požar se opet aktivirao, a pretpostavlja se da ga je prouzročio udar groma.

ZAGREB - Požar na području Vele Farske, uvale na otoku Braču lokaliziran je sinoć u 21,30 sati, tijekom noći uspostavljeno je dežurstvo i sanacija požarišta, a jutros su upućena dva helikoptera sa uređajem za gašenje da pomognu u saniranju rubnih dijelova požarišta, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju požara sudjelovalo je oko 150 vatrogasaca sa 40 vozila iz 24 vatrogasne postrojbe te tri kanadaira, dva air tractora i dva helikoptera. Jedna je vikend kuća izgorjela, dvije su nagorjele, a opožarena je trava i nisko raslinje. Požar na području Konjevrata u Šibensko-kninskoj županiji lokaliziran je jutros u 5,40 sati. Opožareno je 130 ha trave, niskog raslinja i borove šume.aslinje.

ZAGREB - Kod Golog otoka utopio se 49-godišnji slovenski državljanin kad mu se uslijed jake bure prevrnuo kajak, dok je njegova 17 godišnja kćer uspjela doplivati do otoka, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Oni su se u četvrtak uputili kajacima iz Lukova prema Prviću. Kasno navečer, prilikom povratka s Prvića, uslijed jake bure kajak se prevrnuo. Kćerka nestalog je doplivala do Golog otoka, gdje je na stijenama provela cijelu noć, te se ujutro uputila prema objektima na otoku. Bila je u stanju šoka, a od trenutka prevrnuća nije znala što se dogodilo sa njenim ocem u drugom kajaku. Odmah po dojavi počela je potraga za nestalim čije je tijelo pronađeno kod otoka Sv. Grgur. Iz ministarstva navode da je očevid preuzela policija.

DUBROVNIK - Djelo Georga Büchnera o francuskoj revoluciji „Dantonova smrt“ u režiji Olivera Frljića premijerno će biti izvedena 20. kolovoza na tvrđavi sv. Ivana, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Dubrovačkih ljetnih igara. Dramaturgiju potpisuje Marija Karaklajić, scenografiju Igor Pauška, a kostimografiju Sandra Dekanić. Sreten Mokrović u ulozi je Dantona, Milan Pleština igra Robespierrea, a ostali članovi Festivalskog dramskog ansambla su Ivana Roščić, Dean Krivačić, Dražen Šivak, Nikša Butijer i Filip Juričić. To je treća dramska premijera na Dubrovačkim ljetnim igrama.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙