FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 9. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas za Hrvatski radio da će sljedeća godina biti teža od ove, no i da Hrvatska ne treba pomoć Međunarodnog monetarnog fonda jer je uvjeren da hrvatski kreditni rejting na jesen neće pasti na razinu bezvrijednoga. Linić je poručio da Vlada ne odustaje od najavljene politike sređivanja proračuna, štednje i jačanja porezne discipline. "Kada je pitanje da li dolazi MMF, ja odgovaram ne. Vlada provodi svoju politiku, Vlada je ta koja je imala hrabrosti i uvela štednju i disciplinu, pregovara u vrlo ružnim uvjetima sa sindikatima, vrlo grubo se obračunavamo s udrugom poslodavaca, prema tome Vlada je ta koja je ostala sama - bez potpore poslodavaca, ali i s potporom najvećeg dijela sindikata", kazao je Linić. Ponovio je da je Vlada ta koja provodi mjere štednje i odgovorno se ponaša, zbog čega Hrvatskoj nije potreban MMF. "Ali ako je pitanje kad će Vlada eventualno pozvati MMF, onda vrlo jasno velim da je moguće da izgubimo rejting i u tom trenutku bez MMF-a bit će vrlo teško servisirati naše dugove. Ako ne servisirate dugove onda ćete imati problema i s domaćom potrošnjom i s realizacijom proračuna", zaključio je Linić.

ZATON - Ciljevi kamping turizma, koji čini četvrtinu kapaciteta hrvatskog turizma, su produženje sezone, podizanje kvalitete usluge i nove investicije te efikasnija promidžba, kazao je danas ministar turizma Veljko Ostojić nakon sastanka s predstavnicima Kamping udruženja Hrvatske održanog u Zatonu kod Zadra. Istaknuo je kako je opći cilj ovogodišnje sezone, nakon turistički najbolje prošle godine, financijske učinke od turizma približiti brojci od sedam milijardi eura. Kamping sektor, po rezultatima ankete provedene među 60 posto hrvatskih kampova, do 6. kolovoza bilježi rast od 11 posto. Kamping čini 25 posto ukupnih kapaciteta hrvatskog turizma, potreban je hrvatskom turizmu i veliki je nam izazov, a upravo zbog toga ponavljam da investicije u tom segmentu mogu doprinijeti puno većoj kvaliteti našeg turizma, rekao je ministar Ostojić. Novim investicijama, promocijom i dizanjem kvalitete možemo produljiti sezonu i na taj način postići bolje rezultate, rekao je Ostojić napominjući kako su se najbolji kampovi Europe približili cijenama hotela, pa tako i mi idemo u tom pravcu.

OSIJEK - Krajem srpnja u Osječko-baranjskoj županiji evidentirana je 32.931 nezaposlena osoba, što je 4,7 posto više nego u lipnju i 5,3 posto više nego u srpnju prošle godine, podaci su osječke Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Povećanje nezaposlenosti u srpnju je zabilježeno u svim ispostavama ove Područne službe, a najviše u Belom Manastiru, Valpovu i Našicama. U srpnju se u evidenciju nezaposlenih u Osiječko-baranjskoj županiji prijavilo 4.069 osoba, što je 130,7 posto više nego prethodnog mjeseca i 78,5 posto više nego u srpnju lani, dok je iz evidentirane nezaposlenosti u srpnju izašlo ukupno 2.605 osoba, 11,8 posto više nego u lipnju i 14 posto više nego u srpnju prošle godine. Najviše novoprijavljenih nezaposlenih došlo je izravno iz radnog odnosa, a najveći broj osoba s radnim iskustvom došao je na evidenciju Zavoda završetkom javnih radova. Tijekom srpnja poslodavci su osječkoj Područnoj službi HZZ-a prijavili 883 slobodna radna mjesta, što je 18,3 posto manje nego u lipnju.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u srpnju su u odnosu na lipanj ostale na istoj razini, a u odnosu na srpanj prošle godine više su za 5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Kada se isključe cijene energije, proizvođačke cijene u srpnju su na mjesečnoj razini niže za 0,1 posto, a na godišnjoj su razini povećane za 0,8 posto. Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najviše su u srpnju u usporedbi s istim mjesecom prošle godine porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, za 42,5 posto. Proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji u srpnju su u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bile više za 19,9 posto, u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 15,4 posto, a u prerađivačkoj su industriji porasle za 1,6 posto.

ZAGREB - Zahvaljujući jednoj transakciji dionicom Zagrebačke banke, na Zagrebačkoj burzi promet je do podneva bio dvostruko veći nego jučer, dok Crobexi blago osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, jer je tržište bez smjernica. Nakon početnog blagog dobitka, Crobex indeks oko podneva ponovno je oslabio i to 0,22 posto, na 1.683 boda. Istodobno, Crobex10 bio u plusu je 0,16 posto, na 919 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 3,2 milijuna kuna, što je otprilike dvostruko više nego jučer u to doba. Pritom je dionicom Zagrebačke banke ostvaren promet od 1,9 milijuna kuna, a cijena joj je pala 2,16 posto, na 38 kuna. Nešto više trguje se još i dionicom HT-a, kojom je ostvareno 545.000 kuna prometa, a cijena joj stagnira na 207 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema euru za 0,08 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu te se srednji tečaj eura spustio ispod razine od 7,5 kuna. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,497871 kunu. Zadnji put je srednji tečaj euro bio ispod 7,5 kuna (7,490830 kuna) na tečajnici HNB-a utvrđenoj 25. srpnja. Kuna je danas ojačala i prema švicarskom franka za 0,10 posto, a oslabila je prema američkom dolaru za 0,05 posto i prema britanskoj funti za 0,54 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,243023 kune, dolara 6,075578 kuna i funte 9,519897 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙