FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 7. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prema prvim podacima sustava turističkih zajednica u Hrvatskoj je u prvih sedam mjeseci ostvareno 6,66 milijuna turističkih dolazaka i 35,87 milijuna noćenja, broj dolazaka porastao je za 3,8 posto, a broj noćenja je veći za 5,4 posto prema istom razdoblju lani. Stranih je turista u prvih sedam mjeseci bilo 5,8 milijuna ili 5,1 posto više, a ostvarili su 6,6 posto više noćenja ili 31,9 milijuna. Domaćih je turista i njihovih noćenja bilo manje pa ih je tako došlo 850,1 tisuću ili 3,9 posto manje, a ostvarili su 3,9 milijuna noćenja, što je smanjenje za 3,7 posto u odnosu na prvih sedam prošlogodišnjih mjeseci. Sve su jadranske županije i grad Zagreb u prvih sedam mjeseci zabilježili poraste turističkih dolazaka i noćenja. U jadranskim županijama i Zagrebu u srpnju je ostvareno 3,07 milijuna turističkih dolazaka, što je 1,6 posto više nego u istom mjesecu lani, a ostvarenih 21,09 milijuna noćenja u plusu je za 5,6 posto. Stranih je turista pritom u srpnju bilo 2 posto više ili 2,8 milijuna, a ostvarili su 6,5 posto više noćenja ili 18,9 milijuna. Istodobno je pao broj domaćih turističkih dolazaka i noćenja pa je tako u srpnju zabilježeno 263,7 tisuća domaćih dolazaka ili 1,9 posto manje nego u srpnju lani, te 2,2 milijuna noćenja ili 1,2 posto manje.

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o obnavljanju strateških robnih zaliha kukuruza, priopćeno je iz vladinih Odnosa s javnošću. Odlukom se odobrava Ministarstvu gospodarstva - Ravnateljstvu za robne zalihe da izvrši obnavljanje strateških robnih zaliha kukuruza u količini od 700.000 kilograma, a obnavljanje će izvršiti tvrtka Bio Adria d.o.o., Kršan. Naime, farmu muznih krava s više od 900 grla, u vlasništvu navedene tvrtke zadesio je 30. srpnja katastrofalan požar u kojem su izgorjela sva skladišta krme, djeteline, sijena i žitarica te će se obnavljanjem preostale količine kukuruza iz strateških robnih zaliha djelomice ublažiti posljedice požara, a isto tako obnoviti i cjelokupne količine kukuruza strateških robnih zaliha, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj na kraju lipnja u odnosu na mjesec prije smanjene su za 2,5 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na kraj lipnja 2011. godine, manje za 11,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti, zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju lipnja u usporedbi sa prethodnim mjesecom, u rudarstvu i vađenju manje su za 6,5 posto, a u prerađivačkoj industriji za 2,3 posto. Na godišnjoj razini, prema lipnju 2011. godine, zalihe u rudarstvu i vađenju bile su veće za 4,3 posto, dok su u prerađivačkoj industriji smanjene za 12 posto. U sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha na godišnjoj razini zabilježen je u proizvodnji proizvoda od gume i plastike, za 57 posto te proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 50,2 posto. Rast zaliha na godišnjoj razini zabilježen je u 11 djelatnosti prerađivačke industrije, među kojima u proizvodnji prehrambenih proizvoda za 27,5 posto, a u proizvodnji duhanskih proizvoda za 27,4 posto.

SLAVONSKI BROD/ZAGREB - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila sklopila je dva ugovora o proizvodnji i isporuci teretnih vagona tipa Falns, ukupne vrijednosti 32 milijuna kuna, izvijestili su iz Đuro Đaković Holdinga putem Zagrebačke burze. Prvim ugovorom, čija je vrijednost 16 milijuna kuna, Đakovićeva Specijalna vozila proizvest će i isporučiti teretne vagone serije Falns za njemačku tvrtku Euro-Waggon. Drugim ugovorom, koji je također vrijedan 16 milijuna kuna, ta će slavonskobrodska tvrtka proizvesti i isporučiti teretne vagone serije Falns za švicarsku tvrtku Diversified Investments. Proizvodnja ugovorenih vagona bit će pokrenuta krajem trećeg tromjesečja, a vagoni će biti isporučeni do kraja ove godine, navode iz Đakovića.

RIJEKA - Na području Primorsko-goranske županije u prvih sedam mjeseci ove godine bilo je 1.211.891 dolazaka turista, koji su ostvarili 6.248.168 noćenja, što je 1 posto više dolazaka i 3 posto više noćenja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, izvijestila je Turistička zajednica Kvarnera. Pritom je broj dolazaka stranih gostiju povećan za 2 posto, a njihovih noćenja za 4 posto, dok je domaćih turista bilo 2 posto manje, a broj domaćih noćenja manji je za 4 posto. Otok Krk imao je u sedmomjesečnom razdoblju među kvarnerskim destinacijama najviše dolazaka gostiju, 365.792, kao i noćenja 1,99 milijuna. Najveći postotni porast broja dolazaka imao je pak Gorski kotar, od 13 posto, te Vinodolska rivijera, 8 posto. Broj noćenja je, izraženo u postotcima, najviše porastao na riječkom području i Gorskom kotaru i to za 8 posto, a slijede otok Krk i Vinodolska rivijera s 6 posto povećanja.

MAKARSKA - Prvi vikend kolovoza na Makarskoj rivijeri obilježen je najvećom ovoljetnom smjenom turista koji su bili brojniji u dolasku od onih što su završili svoj odmor. Po prvim podatcima turističkih ureda s tog područja i županijske Turističke zajednice, od Brela do općine Gradca ljetuje 52.567 registriranih domaćih i stranih gostiju, ili četiri posto više nego u isto vrijeme prošle godine. Stranih gostiju ima 49.596, što je čak šest posto više nego prošle godine. Domaćih turista, kojih je na Makarskoj rivijeri 2971, manje je 19 posto, a od početka ljeta manje ih je nego lani. U hotelskim kućama, u kojima se odmara oko 11.500 turista, kapaciteti su popunjeni, booking je zaustavljen do kraja kolovoza, a gostima se preporučuje da najprije rezerviraju smještaj. Kampovi na makarskom području ugošćuju oko 3200 gostiju, a više od 37.000 registriranih turista boravi u privatnim sobama i apartmanima, koji su također dobro popunjeni.

ZAGREB - Zagreb se pridružio jadranskim županijama sa znatnim porastima turističkog prometa, pokazuju danas objavljeni prvi podaci sustava turističkih zajednica. Tako je Zagrebu u srpnju ostvareno nešto više od 79 tisuća turističkih dolazaka i 128,4 tisuća noćenja, što je rast od po 5 posto prema istom mjesecu prošle godine. U prvih sedam mjeseci ove godine pak Zagreb je posjetilo 378,3 tisuća turista ili 5 posto više nego u istom razdoblju lani. Ostvarenih 681,8 tisuća noćenja u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci u Zagrebu za čak je 10 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

ZAGREB - Dionički su indeksi Zagrebačke burze dan završili u minusu, Crobex za 0,86 posto, na 1.693,31 bod, a vrijednost Crobexa10 pala je 1,01 posto, na 921,76 bodova. Redovni promet Burze iznosio je danas niskih 5,8 milijuna kuna, a na listi milijunaša našla se samo dionica HT-a s prometom od 1,06 milijuna kuna. Cijena te dionice je porasla 0,34 posto, na 207,02 kune. Nakon jučerašnjeg rasta cijene od 9,52 posto, dionica Diokija danas je izgubila na vrijednosti za 2,39 posto, na 22,45 kuna, a promet tom dionicom iznosio je 677,7 tisuća kuna. Po visini prometa slijedi dionica Dalekovoda sa 338,6 tisuća kuna, a cijena joj je porasla za 5 posto, na 126,98 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙