FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 6. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

MADRID - Španjolski ministar gospodarstva najavio je da će vlada usvojiti uredbu kako bi utrla put osnivanju agencije za upravljanje toksičnom imovinom zbog koje su mnoge španjolske banke zatražile pomoć Europske unije. Toksična imovina, čija se vrijednost procjenjuje na 200 milijardi eura, biti će izdvojena iz bilanci banaka i njome će upravljati nova agencija, takozvana 'loša banka'. Ministar Luis de Guindos u nedjelju je u intervjuu za list ABC kazao da uredba biti usvojena 24. kolovoza. EU će osigurati do 100 milijardi eura za banke opterećene nenaplativim zajmovima, zaplijenjenim nekretninama i ostalom imovinom koja se našla na udaru kolapsa španjolskog tržišta nekretnina. Procjenjuje se da pomoć neće biti potrebna vodećim španjolskim bankama, poput Banco Santandera.

LONDON - Burzovni operater NYSE Euronext planira pokrenuti novu europsku burzu za poduzetnike, s ciljem da pomogne financiranju malih kompanija, izvijestio je u ponedjeljak poslovni list The Financial Times. Burza, koju taj operater naziva "Poduzetničkom burzom", pomagat će kompanijama da lakše prikupe novac od investitora. Omogućit će im prikupljanje novca putem obveznica i dionica, a funkcionirat će po kao i postojeće burze Euronext i Alternext, piše Financial Times. Otprilike 900 kompanija koje već imaju izlistane dionice na Euronextu, s tržišnom kapitalizacijom ispod milijardu eura, bit će transferirane na novu burzu, kao i kompanije čije su dionice izlistane na Alternextu – trgovinskoj platformi Euronexa za male kompanije.

ŠANGAJ - Američki automobilski div General Motors objavio je u ponedjeljak da je u srpnju u Kini prodao rekordnih 199.503 vozila, unatoč usporavanju tog tržišta i nastojanjima velikih kineskih gradova da ograniče broj automobila. Time je GM prošlog mjeseca u Kini prodao 15,1 posto više automobila nego u istom mjesecu lani, navodi se u priopćenju. U prvih sedam mjeseci ove godine američki automobilski gigant prodao je u Kini više od 1,6 milijuna vozila, što je 11,7 posto više nego u istom razdoblju lani. Prodaja automobila usporila je prošle godine u cijeloj Kini nakon što je vlada ukinula poticaje za kupnju a neki gradovi nametnuli ograničenja na broj vozila kako bi ublažili prometne gužve i smanjili onečišćenje. Tako je prošle godine u Kini ukupno prodano 18,51 milijuna vozila, samo 2,5 posto više nego u prethodnoj godini kada je prodaja poskočila više od 32 posto.

DEN HAAG - Nizozemska kompanija ASML, ključni svjetski dobavljač sustava za proizvodnju kompjutorskih čipova, izvijestila je da je s tajvanskim proizvođačem poluvodiča TSMC-om dogovorila investicijski sporazum vrijedan više od milijarde eura. "ASML Holding objavljuje da se TSMC pridružio našem investicijskom programu za inovacije, otvorenom i za naše klijente, obvezavši se uložiti 276 milijuna eura u istraživanje i razvoj", stoji u priopćenju nizozemske tvrtke, objavljenom u nedjelju. Dodatnih 838 milijuna eura tajvanska će tvrtka uložiti putem kupovine udjela u ASML-u, dodaje se u priooćenju. Sporazum je sastavni dio petogodišnjeg programa koji nudi mogućnost kompanijama da ulažu u ASML-ov odjel za istraživanje i razvoj kako bi se ubrzao napredak u razvoju alata za izradu računalnih čipova. U sklopu programa ASML bi također mogao izdati dionice klijentima u vrijednosti do 25 posto udjela u kompaniji. ASML posluje u 16 zemalja i proizvodi strojeve za proizvodnju integriranih sklopova i poluvodiča. Ima oko 8.000 stalno zaposlenih. Tajvanski TSMC (Taiwanese Semiconductor Manufacturing Company) prva je specijalizirana ljevaonica poluvodiča u svijetu a zapošljava više od 33 tisuće ljudi.

TEHERAN - Iranska valuta rial oslabila je u ponedjeljak pet posto prema dolaru nakon što je središnja banka objavila da će uskoro povisiti službeni fiksni tečaj riala prema dolaru koji se koristi kao referentna vrijednost na tržištu. U mjenjačnicama je oko podneva dolar stajao 21.450 riala, osjetno više nego u nedjelju kada je za jedan dolar trebalo izdvojiti 20.440 riala. Guverner iranske središnje banke Mahmud Bahmani kazao je u nedjelju da će "u narednih 10 dana" objaviti podizanje važećeg službenog fiksnog tečaja riala prema dolaru od 12.260 riala za dolar kako bi se zemlja lakše nosila sa "zbivanjima u svijetu", izvijestio je dnevni list Donja-e-Ektesad. "Nema razloga da trošimo novac dok smo pod sankcijama. Moramo imati na umu da ćemo tim novcem možda morati još dugo voditi zemlju", prenosi list riječi guvernera iranske središnje banke. Iran trpi sve teže posljedice zapadnih ekonomskih sankcija koje ograničavaju njegov izvoz nafte i financijske transakcije.

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se na početku tjedna, kliznuvši prema 108 dolara za barel pod pritiskom dobitonosnih prodaja i očekivanja novih podataka koji će pružiti bolju sliku o stanju u svjetskom gospodarstvu. Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 36 centi, na 108,58 dolara, nakon što je u petak zaključio trgovinu u plusu od gotovo tri posto. Na američkom tržištu njime se trgovalo po 45 centi nižoj cijeni od 90,95 dolara. U petak poskupio je gotovo pet posto. "Cijene su poprilično porasle pa su vjerojatno krenule dobitonosne prodaje", procjenjuje Michael Creed iz National Australia Banka. Tržišta je u petak ohrabrilo izvješće američke vlade koje je pokazalo poboljšanje na tržištu rada u srpnju a dodatnu potporu pružila je najava poticajnih mjera u eurozoni.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske burze dosegnule su u ponedjeljak novu najvišu razinu u četiri mjeseca, poduprte bankovnim sektorom koji je privukao ulagače pojačanog apetita za rizikom nakon što je Europska središnja banka (ESB) najavila mjere za suzbijanje dužničke krize. Indeks Londonske burze Ftse ojačao je 0,3 posto, na 5.806 bodova, frankfurtski DAX bio je na dobitku 0,7 posto i iznosio je 6.912 bodova a na istom je postotnom dobitku bio i pariški CAC, dosegnuvši 3.398 bodova. Predsjednik ESB-a Mario Draghi prošlog je tjedna izložio planove o kupovini obveznica kako bi se snizili talijanski i španjolski troškovi zaduživanja. Usprkos skiciranim strogim uvjetima i početnom razočaranju na tržištima, najavljene mjere naknadno su snizile prinose na državne obveznice i potaknule apetit za rizikom. U takvom su okruženju najveći dobitnici bile banke, koje su u prosjeku ojačale oko 0,8 posto. Na dobitku, i to u prosjeku 2,4 posto, bili su i osiguravatelji. Dobre rezultate zabilježili su i drugi ciklički sektori, poput proizvođača automobila. Na udaru prodaja našle su se pak dionice proizvođača lijekova i hrane.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle, dok je tečaj eura prema dolaru dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana, jer se ulagači nadaju odlučnim mjerama ECB-a za suzbijanje krize, a ohrabrili su ih i dobri podaci o zaposlenosti u SAD-u. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,7 i 2 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 1,6 posto, dosegnuvši najvišu razinu u tri mjeseca. Prošloga tjedna Europska središnja banka i američki Fed nisu ispunili očekivanja, no cijene su dionica u petak porasle jer se ulagači nadaju da će za nekoliko tjedan ipak reagirati odlučnije.

NEW YORK - Premda poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i premda Fed i ECB nisu prošloga tjedna ispunili očekivanja, na Wall Streetu su cijene dionica porasle četvrti tjedan zaredom, dosegnuvši najviše razine u tri mjeseca, a njihov bi se uspon mogao nastaviti. Dow Jones indeks prošloga je tjedna ojačao 0,2 posto, na 13.096 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,4 posto, na 1.390 bodova, a Nasdaq indeks 0,3 posto, na 2.967 bodova. Cijene su dionica porasle, premda prošloga tjedna Europska središnja banka nije donijela nove mjere za suzbijanje dužničke krize, niti je američki Fed olabavio monetarnu politiku, čemu su se ulagači nadali. Nakon četiri dana gubitaka, u petak su cijene dionica snažno porasle, nadoknadivši sve minuse od početka tjedna i tjedan završile u plusu.

(Hina) xmkuz ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙