FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: rtom
ZAGREB, 4. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 21sat.

MOSTAR - Vlasti u BiH podijelile su se zbog potpore rezolucije Opće skupštine UN-a o Siriji. Pošto je stalni predstavnik BiH u UN-u u petak glasovao za rezoluciju, srpski član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u subotu je zatražio ostavku ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije optužujući ga za kršenje ustava. Ministarstvo vanjskih poslova BiH u subotu je priopćilo da je predsjednik državnog predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao naputak ministru vanjskih poslova Zlatku Lagumdžiji kako će se BiH opredijeliti tijekom glasovanja zbog potpore ranijim rezulucijama UN-a. Na zakazanu sjednicu o tome pitanju 27. srpnja hrvatski i srpski član predsjedništva Željko Komšić i Nebojša Radmanović nisu došli što je Izetbegović shvatio kao odobrenje za potporu rezoluciji. Opravdanje za ovakav potez veleposlansika BiH pri UN-u, MVP je pronašao i u činjenici da je rezolucija prihvaćena glasovima dvije trećine zemalja članica UN-a, među kojima su i susjedi Srbija, Hrvatska, Crna Gora, te Albanija. Srpski član BiH predsjedništva Nebojša Radmanović odbacuje takve argumente i traži Lagumdžijinu ostavku. "Takvu instrukciju smjelo se dati samo ako su tri člana predsjedništva BiH dogovorila stajalište", rekao je Radmanović.

ALEP - Sirijska vojska u subotu je od pobunjenika preuzela četvrt Tadamun u Damasku i sada nadzire cijeli glavni grad, rekao je general režima predsjednika Bašara al-Asada dok se u gradu Alepu vode intenzivni sukobi i traju bombardiranja. Nasilje se događa dan nakon što je Opća skupština UN-a izrazila žaljenje što diplomacija nije uspjela zaustaviti taj sukob u kojem je od ožujka 2011. stradalo više od 21.000 ljudi, prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (OSDH). "Očistili smo sve četvrti Damaska ", rekao je novinarima general koji je odbio kazati svoje ime, javila je sirijska televizija tvrdeći da je grad "očišćen od terorista". U Alepu, gradu ključnom za ishod sukoba, zrakoplovstvo i topništvo bombardirali su područja koja drže pobunjenici. Pobunjenici i vojska iznose proturiječne tvrdnje o stanju u Alepu. Poubnjnici tvrde da "al-Asadova "vojska nije uspjela napredovati", a vojska navodi da je "to tek priprema" i vojna pojačanja pristižu, a na terenu je barem 20.000 vojnika. Pojačanja dobivaju i pobunjenici, javlja agencija AFP.

ZAGREB - Kina je odgovorila u subotu na kritike svojeg stajališta prema Siriji nakon glasovanja Opće skupštine UN-a koja je osudila sirijsku vladu, ponovivši stajalište Pekinga da strano uplitanje neće pomoći, prenose svjetske agencije. Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju koju je pripremila Saudijska Arabija, a koja izražava "veliku zabrinutost" zbog eskalacije nasilja u Siriji i osuđuje Vijeće sigurnosti zbog nedjelovanja. Kao što se i očekivalo, Rusija je bila među 12 država koje su se usprotivile toj rezoluciji. Nijedna država u Općoj skupštini nema pravo na veto, no njezine odluke nisu obvezujuće. Protiv su bili i Kina, Iran, Sjeverna Koreja, Bjelorusija, Kuba i druge države koje obično kritiziraju Zapad. Peking je ponovio da se zauzima za mirno, političko rješenje u Siriji. Arapske države poručile su da će novog međunarodnog posrednika za Siriju prihvatiti samo ako njegova misija bude imala za cilj promjenu vlasti u zemlji, rekao je katarski premijer šeik Hamad Ben Jasem Ben Jabr Al-Thani.

SINJ - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je pozitivnom izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivana Mrkića u kojoj on spominje mogućnost dogovora Hrvatske i Srbije o međusobnom povlačenju tužbi za genocid. "To je prva eksplicitno pozitivna reakcija na našu inicijativu od početka ove godine, kad smo rekli da smo spremni razgovarati o uzajamnim tužbama pod uvjetom da se pronađu rješenja za četiri ključna otvorena pitanja", rekla je Pusić u subotu u Sinju, odgovarajući na upit kako komentira izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova o eventualnom dogovoru o povlačenju međusobnih tužbi za genocid. Pri tomu je podsjetila na četiri uvjeta za povlačenje tužbe: pitanje 1.100 nestalih, pitanje povratka opljačkanih umjetnina, pitanje optuženih za ratne zločine, pitanje osumnjičenih za ratne zločine i njihovo procesuiranje.

POZZUOLI - Pod Napuljskim zaljevom, nasuprot Pompejima gdje je erupcija Vezuva 79. godine prije Krista usmrtila tisuće ljudi, nalazi se supervulkan koji bi mogao ubiti milijune u katastrofi puno većoj od one što je zadesila drevni rimski grad, upozoravaju stručnjaci. Kipuće blato i sumporne pare koje izlaze iz rupa u zemljinoj kori u području zapadno od Napulja poznatom kao Campi Flegrei ili Philegraean Fileds prema grčkoj riječi za vatru, popularna je turistička atrakcija. No ta seizmički aktivna zona, koju su drevni stanovnici smatrali ulazom u pakao, predstavlja opasnost globalnih razmjera, budući da milijuni ljudi žive doslovce iznad kratera golemog vulkana. "Ta područja mogu dovesti do erupcija s globalno katastrofalnim posljedicama, usporedivima s udarom meteora", rekao je znanstvenik Giuseppe De Natale. On je na čelu tima koji planira izbušiti rupu duboku 3,5 kilometara i proučiti što se zbiva u golemoj komori rastaljenih stijena blizu Pompeja, kako bi mogli na vrijeme upozoriti na moguću erupciju iz 13 kilometara širokog kratera. Campi Flegrei sličan je krateru u nacionalnom parku Yellowstone u američkoj saveznoj državi Wyoming, ali je opasniji jer se nalazi u području na kojem živi tri milijuna ljudi.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u subotu je pozdravio dogovor o nafti sklopljen između Sudana i Južnog Sudana kojim je okončan sukob koji je kvario odnose dviju zemalja otkako je prije godinu dana Južni Sudan proglasio neovisnost. "Taj dogovor otvara vrata za veći napredak naroda dviju zemalja", rekao je Obama i čestitao čelnicima dviju zemalja. Nekoliko sati nakon što je američka državna tajnica Hillary Clinton posjetila Džubu, glavni grad Južnog Sudana, južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki noću na subotu najavio je da su dvije zemlje pronašle rješenje naftnog spora. Naftni prijepor je dvije zemlje u proljeće doveo na rub rata. Mbeki nije objavio pojedinosti dogovora, ali je najavio obnovu proizvodnje nafte koja je prekinuta od siječnja. Južni Sudan je nakon odcjepljenja dobio tri četvrtine sudanskih naftnih izvora, no u izvozu je ostao potpuno ovisan o naftovodima sjevernog susjeda. Prema izvorima iz Džube sporazum predviđa da Južni Sudan plaća Sudanu 9,48 dolara po barelu izvezene nafte preko Sudana u iduće tri i po godine.

MOSTAR - Ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić rekao je za Dnevni Avaz od subote da vlasti te zemlje neometan izlazak na otvoreno more drže zajamčenim pravom te da Veliki i mali Školj i vrh poluotoka Kleka pripadaju BiH. "Neometan izlazak na otvoreno more našoj zemlji mora biti zajamčeno pravo. To je naše veoma jasno i rezolutno stajalište i to ne može nitko dovoditi u pitanje", rekao je Hadžić. Nema nikakvih dvojbi o tome da BiH pripadaju otočići Veliki i Mali Školj te vrh poluotoka Klek, što je tvrdi Hadžić, temelj za neometan izlaza BiH u međunarodne vode. Rekao je da Bih "ni na koji način ne dovodi u pitanje gradnju Pelješkog mosta, koji i jeste jedan od motiva za rješavanje ovog problema". Hadžić je ocijenio da vlasti u Hrvatskoj pokazuju ozbiljnu volju za dogovor ne isključujući niti međunarodnu arbitražu u slučaju da se zakomplicira ratifikacija te da vjeruju u spremnost, racionalnost i sposobnost vlade Hrvatske. "Mi se nećemo libiti iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da dokažemo da otočići pripadaju BiH i da je ovaj arhipelag potvrda da je BiH jednako pomorska zemlja kao i Hrvatska", rekao je Hadžić.

BEOGRAD - Zastupnici u srbijanskom parlamentu zasjedanje su u subotu započeli odavanjem počasti stradalima Srbima u hrvatskoj oslobodilačkoj akciji Oluji početkom kolovoza 1995., a tim povodom je u beogradskoj crkvi Sv. Marka održano bogoslužje za srpske žrtve te akcije. Bogoslužju je, među ostalima, nazočio i srbijanski podpredsjednik vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić. U središtu Beograda za poslijepodne je najavljeno okupljanje koje organizira srbijanska nevladina udruga Žene u crnom, uz solidranu podršku Udruge građana Žene Srebrenice iz Tuzle, čije će aktivistice sudjelovati u okupljanju, a pridružiće se i Centar za žene žrtve rata iz Zagreba. ''Povodom 17 godina od vojno-policijske akcije Oluja, koja je dovela do masovnog protjerivanja srpskog stanovništva s područja tzv. Republike Srpske Krajine, Žene u crnom organiziraju mirovnu akciju na Trgu Republike u Beogradu", navode u priopćenju Žene u crnom te tvrde da su u Oluji i neposredno nakon nje, pripadnici hrvatskih vojnih i paravojnih formacija ubili više od 800 civila, uglavnom staraca i starica.

ISTANBUL - Turska vojska umirovila je svih 40 generala i admirala, zatočenih pod optužbom za planiranje državnog udara, što je još jedan znak sve veće kontrole civilne vlasti nad nekoć moćnom vojskom. Turski predsjednik Abdullah Gul odobrio je na kraju četverodnevnog sastanka vrhovnog vojnog vijeća odluku o umirovljenju 55 generala i admirala, priopćio je glavni stožer turske vojske. Na listi je svih 40 vojnih zapovjednika zatočenih u slučajevima "Ergenekonom" i "Sledgehammer" u kojima se stotinama časnika sudi zbog pokušaja svrgavanja proislamističke vlade premijera Tayyipa Erdogana, piše list Hurriyet.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙