FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 3. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sastat će se sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem kada Nikolić jasno pokaže da je promijenio svoj odnos prema susjednim državama, priopćio je u petak Ured Predsjednika u odgovoru na Nikolićevu najavu da će se uskoro službeno sastati s Josipovićem. Nikolić je, u izjavi za beogradski dnevnik "Danas" od petka, najavio da bi se uskoro trebao službeno sastati s predsjednikom Josipovićem. "S obzirom na politiku koju je predsjednik Nikolić zagovarao devedesetih i njegove nedavne izjave o Vukovaru i Srebrenici, susret dvojice predsjednika moguć je kad predsjednik Nikolić jasno pokaže da je promijenio svoj odnos prema susjednim državama", priopćeno je s Pantovčaka. Josipović "u svakom slučaju pozdravlja želju predsjednika Nikolića da se i bilateralnim susretima nastavi politika pomirbe i dobrosusjedskih odnosa". "Predsjednik Josipović od početka svog mandata zagovara dobrosusjedske odnose sa Srbijom, uključivši i potrebu rješavanja brojnih otvorenih pitanja između dvije države. Tu politiku predsjednik Josipović vodi danas, a vodit će je i ubuduće", navodi se u priopćenju Ureda Predsjednika. Nikolić je, govoreći o regionalnoj suradnji i državama koje je u regiji posjetio i koje namjerava posjetiti, najavio kako bi se uskoro trebao službeno sastati s predsjednikom Josipovićem te da će doći čim i gdje god ga hrvatski predsjednik pozove. Nikolić, koji je dužnost predsjednika Srbije preuzeo 31. svibnja 2012., istaknuo je kako on nije "od onih koji putuju tek tako" te da od takvih susreta mora biti neke koristi za Srbiju.

ZAGREB - Uzajamno povlačenje tužbi za genocid Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde moguće je ako se ispune određeni uvjeti i u tome nema nikakvih novih okolnosti, izjavila je u petak u Zagrebu glasnogovornica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijela Barišić. Ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je za beogradske "Večernje novosti" od petka da je moguć dogovor s Hrvatskom o međusobnom povlačenju tužbi za genocid i da se "u tom smislu okolnosti slažu u pozitivnom smjeru" te je najavio skori susret s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. "Podsjećam kako je ministrica Pusić već nekoliko puta kazala kako smo spremni razgovarati o tužbama za genocid samo ako prije toga možemo postići dogovor o ostalim otvorenim pitanjima – pitanju nestalih osoba, povratu opljačkanih umjetnina i procesuiranju ratnih zločina", izjavila je Barišić Hini. Dodala je da je Pusić s Mrkićem kratko telefonski razgovarala 27. srpnja kada mu je čestitala na imenovanju te da je tada oboje ministara izrazilo želju i spremnost za nastavak suradnje u bilateralnim odnosima, stabilnosti u regiji te na području europskih integracija.

TEHERAN - Iran je u petak ocijenio da je ostavka međunarodnog posrednika za Siriju Kofija Annana rezultat "miješanja" nekih neimenovanih država, sugerirajući da bi ubuduće mogao igrati veću ulogu u rješavanju tog sukoba. "Čini se da države odgovorne za uplitanje u Siriji nisu bile zadovoljne naporima koje je Annan uložio kako bi se prekinula isporuka oružja i terorizam", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast. "Ne samo da te države nisu učinile ništa da se provede Annanov plan od šest točaka, nego su radile na tome da njegova misija propadne", dodao je. Nije imenovao te države, no Teheran optužuje Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku da, zajedno sa SAD-om i Izraelom, naoružavaju pobunjenike u Siriji.

MOSTAR - Predstavnici više institucija BiH potpisali su u petak Protokol o suradnji kako bi se ubrzala izgradnja dva granična prijelaza prema Hrvatskoj koji će biti jedini preko kojih će se od sljedeće godine moći izvoziti robe biljnog i životinjskog podrijetla prema Europskoj uniji. Kako su u petak priopćili iz Uprave za autoceste Federacije BiH sa sjedištem u Mostaru, protokol su još potpisali predstavnici državnog i entitetskog ministarstva prometa i veza te Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Po tekstu sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade RH o izgradnji graničnih dionica autoputa na Koridoru V. C, potrebno je ubrzati pripreme i izgradnju graničnih prelaza Bijača i Svilaj preko kojih će se od 1. srpnja 2013. jedino moći izvoziti robe biljnog i životinjskog podrijetla u zemlje EU-a. Pojašnjava se da je Uprava za autoceste FBIH započela izgradnju dionice autoputa Bijača-Kravice u rujnu prošle, a da bi radovi trebali biti završeni do kraja rujna ove godine. Unutar te dionice, dužine 5,25 kilometara, nalazi se granični prelaz Bijača.

SARAJEVO - Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EP BiH) objavila je u petak javni poziv za pretkvalifikaciju za izbor projektnog partnera za zajedničko ulaganje u gradnju novog bloka termoelektrane u Tuzli. U javnom pozivu stoji kako se poziv odnosi na projekt gradnje Bloka VII tuzlanske termoelektrane, čija bi snaga trebala biti 450 megavata. EP BiH u pozivu navodi kako izborom projektnog partnera prirodni resursi ostaju u vlasništvu Federacije BiH i ne mogu biti predmet privatizacije kroz zajedničko ulaganje te kako će se s budućim partnerom dogovoriti oko raspodjele prava na snagu i energiju proizvedenu iz novoizgrađenog bloka termoelektrane Tuzla. Otvoreni javni natječaj za izbor partnera EP BiH odvijat će se u dvije faze pri čemu se prva odnosi na pretkvalifikaciju u okviru koje se utvrđuje popis kvalificiranih kandidata. U drugoj fazi predviđeno je prikupljanje ponuda od kvalificiranih kandidata u okviru kojih se bira najpovoljniji ponuđač odnosno projektni partner. Rok za dostavu prijava po objavljenom natječaju je 14. rujna 2012. godine.

MOSKVA - Rusija šalje tri golema borbena broda s marincima u rusku vojnu bazu kod sirijskog grada Tartusa, objavile su u petak ruske novinske agencije, pozivajući se na izvor u glavnom stožeru ruske vojske. Izvor je rekao da se na svakom brodu nalazi do 120 marinaca i da će brodovi, koji se već nalaze u Sredozemnom moru, u Taurus stići do kraja tjedna. Izvor nije naveo pojedinosti njihove misije, no Rusija je ranije objavila da priprema slanje marinaca u Siriju u slučaju da treba zaštititi osoblje i ukloniti opremu iz baze. Rusija ima malo postrojenje za održavanje brodova u Tartusu u kojem radi manje od 100 ljudi, kažu analitičari. Sirija je odani saveznik Moskve na Bliskom istoku koji kupuje velike količine ruskog oružja.

DŽUBA - Sudan i Južni Sudan moraju prihvatiti kompromis kako bi riješili nesuglasice koje truju njihove međusobne odnose nakon podjele zemlje i koje su ih dovele na sam rub rata, izjavila je u petak u Džubi američka državna tajnica Hillary Clinton. "Obje strane, sjeverna i južna, moraju hitno upregnuti sve svoje snage i u najkraćem roku postići dogovore o svim međusobnim sporim pitanjima", rekla je Clinton na konferenciji za novinare održanoj nakon njezina sastanka s južnosudanskim predsjednikom Salvom Kiirom i ministrom vanjskih poslova Nhialom Dengom Nhialom. "Dvije zemlje moraju pronaći kompromis kako bi izgladile međusobne nesuglasice", rekla je aludirajući na neriješena pitanja iz mirovnog sporazuma potpisanog između Kartuma i Džube još 2005., koji je rezultirao neovisnošću Južnog Sudana 9. srpnja 2011. "Unatoč tome što su Južni Sudan i Sudan odnedavno odvojene države, njihove sudbine ostaju usko povezane, a i obećanja o napretku usko su povezana s perspektivom mira", istaknula je Clinton.

TOKIO - Clifton Truman Daniel, unuk bivšega američkog predsjednika Harryja Trumana koji je odobrio da se na Hiroshimu i Nagasaki 6. odnosno 9. kolovoza 1945. bace atomske bombe, u petak se u Tokiju sastao s preživjelima u nastojanju da zaliječi stare rane. Pedesetpetogodišnji Clifton Truman Daniel, bivši je novinar i prvi član obitelji nekadašnjeg američkog predsjednika koji je doputovao u Japan kako bi sudjelovao u komemoraciji kojom se svake godine obilježava ova dvostruka tragedija. Deseci tisuća ljudi svake se godine okupe u ova dva grada na jugu Japana kako bi se sjetili i odali počast žrtvama, a njihov se broj procjenjuje na više od 200.000. Na 67. komemoraciju je Trumana, koji živi u Chicagu, pozvala jedna antinuklearna japanska skupina.

(Hina) xmaš yxmaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙