FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankovne dionice podigle europske burzovne indekse uoči odluke ECB-a

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 2. kolovoza 2012. (Hina) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su ojačali, predvođeni bankovnim dionicama, u opreznoj trgovini zbog neizvjesnosti u vezi ishoda današnjeg sastanka Europske središnje banke (ECB).

Londonski FTSE indeks oko 13,30 sati bio je u plusu 0,29 posto, na 5.729 bodova, frankfurtski DAX 0,68 posto, na 6.800 bodova, a pariški CAC 0,46 posto, na 3.336 bodova.

Na tržištima je danas snažno odjeknulo izvješće njemačkog dnevnika Sueddeutsche Zeitunga da ECB i trajni krizni fond eurozone ESM planiraju kupovati španjolske i talijanske obveznica radi snižavanja visokih troškova zaduživanja tih zemalja. Ipak, odluke se neće donositi prije rujna, piše nadalje taj list pozivajući se na neimenovane izvore.

Cijene španjolskih dionica snažno su poskočile nakon te vijesti, potaknuvši rast IBEX indeksa za 0,7 posto. Najveći dobitnik bila je banka Banco Santander, sa skokom cijene dionica od 1,5 posto.

Ojačao i talijanski FTSE MIB za 0,4 posto po objavi te vijesti.

Sve oči tržišta uperene su u današnje zasjedanje ECB-a, a posebno u tiskovnu konferenciju njezina čelnika Marija Draghija kako bi vidjeli hoće li se prošlotjedne obrabrujuće poruke pretočiti u odlučne akcije za spuštanje visokih zaduživanja Italije i Španjolske.

"ECB možda neće moći već danas donijeti konkretne mjere, jer mu treba više vremena za koordinaciju s ESM-om, Španjolskom i Italiji. Dodatno, postoje naznake da Draghi nije osigurao podršku među članovima upravnog odbora za obećanja koja je dao prošli tjedan", kazali su analitičari banke Danske u bilješci klijentima.

"Ponovno pokretanja programa kupovina državnih obveznica, novi krug dugoročnog refinanciranja ili čak snižavanje kamatnih stopa, sve su to moguće opcije, ali postoji i opasnost da tržišta budu razočarana", dodaju.

Tvrtka Beiersdorf isticala se na strani današnjih dobitnika, sa skokom cijene dionica od 4,8 posto, nakon što je njemačka kompanije podigla prognoze dobiti za 2012. godinu.

Od pojedinačnih dobitnika izdvaja se i francuska banka BNP Paribas, čije su dionice poskočile 2,6 posto nakon što je objavila da je privela kraju 90 posto svoga plana rastrukturiranja. Izvijestila je također o padu dobiti u drugom tromjesečju za 13 posto.

Dobitnicima se pridružila i njemačka Lufthansa, sa skokom cijena od 2,9 posto nakon što je izvijestila o dobiti u drugom tromjesečju, koja je bila veća nego što su tržišta očekivala.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,13 posto, na 8.653 boda.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙