FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište pod pritiskom negativnih kretanja izvana

Autor: neba
ZAGREB, 23. srpnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj je burzi danas moguć pad Crobex indeksa, pod pritiskom negativnih kretanja na inozemnim tržištima, a zasad nema značajnijih novih vijesti s domaće korporativne scene koje bi potaknule investitore.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 danas očekuje pad Crobexa, a 3 stagnaciju.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,91 posto, na 1.693 boda, a u četvrtak je, po prvi puta od 24. svibnja, preskočio i razinu od 1.700 bodova. Crobex10 ojačao je, pak, 0,71 posto, na 925 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 40,4 milijuna kuna, što je oko 6 milijuna više nego prethodnoga tjedna.

Najava Đure Đakovića o namjeri preuzimanja Ingre svrstala je dionicu te građevinske kompanije među najveće dobitnike - cijena joj je na tjednoj razini porasla za 19,70 posto, na 5,53 kune, uz promet od 4,3 milijuna kuna.

Dionica Đuro Đaković Holdinga ojačala je, pak, 2,79 posto, na 74,39 kuna, uz promet od 2,5 milijuna kuna.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s prometom od 6,7 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 1,2 posto, na 206 kuna.

„Budući da jutros nema novih korporativnih vijesti, na domaćem tržištu dionica ne očekujemo veće promjene cijena. Eventualno objavljivanje poslovnih rezultata domaćih kompanija za drugo tromjesečje moglo bi poslužiti kao pokretač tržišta. Ipak, većina poslovnih izvješća bit će objavljena potkraj tjedna“, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, na raspoloženje na domaćem tržištu svakako će utjecati zbivanja na inozemnim burzama.

Na azijskim i europskim burzama cijene su dionica jutros oštro pale, jer su financijski problemi Španjolske oživjeli strahovanja ulagača od produbljivanja dužničke krize u eurozoni.

Nakon vijesti da će Valencia od španjolske vlade zatražiti pomoć kako bi mogla pokriti sve svoje obveze do kraja ove godine, nove loše vijesti stigle su iz Španjolske i tijekom vikenda, kada je i Murcia, još jedna prezadužena regija, najavila da će zatražiti pomoć Madrida.

„S vraćanjem fokusa investitora na dužničke probleme Španjolske i Grčke, jutros je na azijskim i europskim burzama prevladalo negativno raspoloženje. Tržišta očito nije umirilo odobrenje EU pomoći španjolskim bankama, jer se čini se da je problem u toj zemlji puno dublji. Nervoza na tržištu vlada i oko Grčke, jer će ovoga tjedna kreditori te zemlje raspravljati o tijeku njezinih reformi“, ističe Augustinović.

Nove smjernice ovoga tjedna investitorima će dati makroekonomski pokazatelji.

„Nove smjernice investitorima će dati PMI indeksi industrijske aktivnosti u najvažnijim svjetskim gospodarstvima, kao i podaci o narudžbama trajnih dobara američkoj industriji te podatak o američkom BDP-u u drugom tromjesečju“, zaključuje Augustinović.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙