FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutost oko Španjolske oštro spsutila europske burzovne indekse

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 23. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama cijene dionica danas su oštro potonule, jer investitori u strahu od intenziviranja dužničke krize u Španjolskoj bježe od rizične imovine.

Londonski FTSE indeks oko 14,00 sati bio je u minusu 1,68 posto na 5.556 bodova, frankfurtski DAX 1,63 posto na 6.522 bodova, a pariški CAC 2,1 posto na 3.126 bodova.

Najviše su se na udaru prodaja našle bankarske dionice, koje su i najviše izložene dužničkoj krizi, nakon što je još jedna španjolska regija Murcia najavila da bi mogla zatražiti državnu financijsku pomoć. U prosjeku su cijene dionica europskih banaka pale 5,3 posto, na povijesno najnižoj razini.

Španjolski mediji pišu da je još otprilike 6 regija spremno poduzeti slične korake, kao što je to učinila u petak Valencija. Sve to podiglo je i troškove zaduživanja Španjolske na rekordnu razinu - prinosi po 10-godišnjim obveznicama dosegnuli su 7,45 posto.

Španjolski IBEX indeks potonuo je danas 4 posto. Još više potonuo je i talijanski FTSE MIB, za 4,4 posto te se nalazi na najnižoj razini od uvođenja eura, jer su se investitori uplašili da bi i Italija, jedna od najvećih svjetskih dužnika, mogla biti sljedeća na redu.

Zabrinutost je dodatno pogoršala činjenica da Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), osmišljen za spas banaka, mora za početak funkcioniranja čekati odobrenje njemačkog Ustavnog suda, koje je planirano tek za 12. rujna.

"Do 12. rujna tržište dionica može se kretati samo u jednom smjeru - prema dolje, jer se ne zna hoće li ESM ikada zaživjeti", rekao je Tobias S. Blattner, direktor za europska istraživanja iz tvrtke Daiwa Capital Markets. " U tom smislu mislim da će cijeli opstanak eurozone kritički ovisiti o toj odluci".

Blattner je dodao i da bi druga intervencija Europske središnje banke, putem ponude jeftinih kredita bankama, mogla ovog ljeta smiriti tržišta, ali i da ne očekuje nove monetarne poticaje od američkog Feda prije četvrtog tromjesečja.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je danas 1,86 posto na 8.508 bodova.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙