FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se stabilizacija tržišta nakon korekcije

Autor: scvi
ZAGREB, 24. srpnja 2012. (Hina) - Nakon jučerašnje izraženije korekcije indeksa Zagrebačke burze pod utjecajem negativnih kretanja izvana, danas je moguća stabilizacija tržišta, jer su i na inozemnim burzama, barem zasad, jenjale prodaje dionica.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks pao je jučer 0,99 posto, na 1.676 bodova, a Crobex10 1,35 posto, na 912 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,08 milijuna kuna, što je oko 3 milijuna više nego u petak.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, nešto više od 2 milijuna kuna. Cijena joj je pala 1,26 posto, na 203,4 kune. Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 530.000 kuna, i padom cijene za 0,57 posto, na 1.050 kuna.

„Uslijed blagog jačanja industrijske aktivnosti u Kini, danas se na europskim burzama očekuje stabilizacija trgovanja. Najnoviji podatak iz Kine uspio je ublažiti negativno raspoloženje investitora, uzrokovano dužničkim problemima Španjolske i negativnim izgledima za rejting nekoliko država eurozone, među kojima i Njemačke“, kaže Ana Franin, glavna financijska analitičarka u Raifeisenbank Austria.

Na svjetskim burzama u ponedjeljak su cijene dionica oštro pale, drugi dan zaredom, jer se čini da će Španjolska morati zatražiti cjelokupni paket međunarodne pomoći, a ulagače su razočarali i slabi kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Ipak, jutros su se na azijskim i europskim burzama cijene dionica stabilizirale. Ulagače je ponešto ohrabrio podatak HSBC banke da je njezin PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u srpnju porastao s 48,2 na 49,5 bodova, najvišu razinu od veljače.

Međutim, europska dužnička kriza i dalje ostaje u fokusu, jer je agencija Moody's jutros smanjila izglede vrhunskih Aaa kreditnih rejtinga Njemačke, Nizozemske i Luksemburga sa stabilnih na negativne zbog produbljivanja dužničke krize u eurozoni.

„Sa stabilizacijom europskih burzi, i na domaćem tržištu očekuje se smirivanje prodaja. Nakon jučerašnjeg oštrijeg pada, Crobexi će vjerojatno danas stagnirati, jer teško da bi tržište moglo naći poticaje za rast. Investitori bi se, pak, mogli nastaviti pozicionirati u dionice kompanija uoči objave polugodišnjih poslovnih rezultata, posebice najlikvidnijih – HT-a i Ericssona Nikole Tesle“, ističe Franin.

HT je najavio objavu polugodišnjih poslovnih rezultata za četvrtak, a Ericsson Nikola Tesla za petak.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙