FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 2. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Američke Federalne rezerve objavile su u srijedu da američko gospodarstvo gubi na snazi i ponovile obećanje da će poduzeti dodatne korake za poticanje gospodarstva ako tržište rada ne pokaže znakove trajnog oporavka, no nove mjere za sada nisu poduzele. Nakon dvodnevnog sastanka, Fed nije poduzeo nikakve nove mjere ostavivši baznu kamatnu stopu na između 0 i 0,25 posto do kraja 2014., no priznaje da su se gospodarske aktivnosti u prvoj polovici godine usporile, da je nezaposlenost i dalje visoka te da potrošnja pada. Ocjena je gotovo identična onoj iz lipnja, osim usporavanja rasta. Fed ponavlja da su napetosti na globalnom tržištu velik rizik za američko gospodarstvo, da se tržište nekretnina poboljšava premda je i dalje u depresiji te da je inflacija ukroćena.

PARIZ - Francuski predsjednik Francois Hollande i američki predsjednik Barack Obama izrazili su u srijedu "zajednički interes za stabilnost eurozone". Kako je priopćio ured francuskog predsjednika, dvojica čelnika "razmijenila su putem telefona mišljenja o međunarodnoj gospodarskoj situaciji i izrazili zajednički interes za rast u Europi i stabilnost eurozone, koji su neophodni za oporavak svjetskih gospodarskih aktivnosti." Razgovor je održan uoči sastanka Europske središnje banke (ECB) u četvrtak poslijepodne, koji tržišta željno očekuju nakon što je njezin predsjednik Mario Draghi prošli tjedan izjavio da je "spreman učiniti sve što je potrebno kako bi se sačuvao euro".

ULJANOVSK - Snage NATO-a trebale bi ostati u Afganistanu dok ne dovrše posao, izjavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin, sugerirajući da bi međunarodne snage trebale ostati duže od planiranog povlačenja većine borbenih snaga 2014. "Žalosno je da brojni sudionici te operacije razmišljaju kako se odande povući", rekao je Putin tijekom susreta s padobrancima u gradu Uljanovsku. "Preuzeli su taj teret i morali bi ga nositi do kraja", dodao je ruski predsjednik.

BEOGRAD - Glavno tajništvo predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u srijedu je primilo zahtjev za pomilovanjem novinara Laszla Szasza kojega je sud u Subotici osudio na pet mjeseci zatvora jer je uvrijedio Laszla Toroczkaia, vođu mađarske desničarske organizacije "64 županije". U skladu sa zakonom o pomilovanju zahtjev se prosljeđuje sudu u Subotici koji je donio presudu, navodi se u priopćenju Nikolićeva ureda, te dodaje kako je u razgovoru s vršiteljicom dužnosti predsjednice suda Rozalijom Tumbas, glavni tajnik srbijanskog predsjednika Nebojša Rodić "dobio uvjeravanja da će mišljenje biti pozitivno". Kako je objašnjeno, predmet se potom dalje dostavlja ministarstvu pravosuđa koje daje predsjedniku mišljenje. "Administracija predsjednika Srbije ulaže maksimalne napore da se procedura ubrza i oslobodi novinar koji je izrazio svoje mišljenje, jedno od osnovnih ustavom zajamčenih prava", zaključuje se u priopćenju. Szasz je osuđen u veljači 2011. godine jer je, po ocjeni suda, u dnevnom listu Magyar Szo, travnja 2007. uvrijedio vođu mađarskog desničarskog ekstremističkog pokreta "64 županije" Laszla Torockaia. Szaszu, koji je u zatvoru od 20. srpnja ove godine, presudom je bilo naloženo da plati novčanu kaznu od 150 tisuća dinara, nakon čega se on, nemajući novaca za kaznu, sam prijavio na izdržavanje zatvorske kazne od 150 dana – po jedan dan za svakih tisuću dinara.

HERCEG NOVI - Ovogodišnji 26. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film otvorio je u srijedu navečer na Kanli kuli Ruski redatelj i dobitnik kanske nagrade Pavel Lungin, nakon čega je prikazan pobjednički film Kanskog festivala "Ljubav" redatelja Michaela Hanekea. Preko 90 filmova, četiri filmske pozornice, tri natjecateljska programa i dvije premijere filmova u crnogorskoj produkciji, obilježja su ovogodišnjeg festivala koji se do 7. kolovoza održava u crnogorskom ljetovalištu Herceg Novom. Publika će imati priliku vidjeti i dvije crnogorske premijere filmova, reditelja Draška Đurovića - film "As pik", u kojem glavne uloge imaju Michael Madsen i Peđa Bjelac, kao i prvijenac Đorđija Mirovića - "More ljubavi". Glavni, natjecateljski program je na tvrđavi Kanli kula, revijalni na Forte Mare, program dokumentarnih filmova na trgu Belavista, a program studentskih filmova kod Amfiteatra Hercegnovskog pozorišta. Najbolji dokumentarni film prvi puta će birati međunarodni žiri, dok će program studentskih filmova prvi puta biti natjecateljski.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙