FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 14. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 4,30 sati:

NEW YORK

Sjedinjene Američke Države u petak su objavile kako smatraju da bi se, nakon najtežeg masakra počinjenog dosad u Siriji, stvari u toj zemlji mogle pogoršati te je ocijenjeno da je u ovome trenutku više nego ikad do sada potrebno donijeti oštru rezoluciju UN-a protiv režima u Damasku. Veleposlanica SAD-a pri UN-u Susan Rice ocijenila je da masakr počinjen u selu Treimsi u regiji Hami, u kojemu je u četvrtak ubijeno više od 200 ljudi, "na dramatičan način ukazuje na potrebu donošenja oštrih mjera protiv Sirije". Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest izjavio je kako taj događaj stavlja izvan svake sumnje potrebu da međunarodna zajednica koordinirano, unutar UN-a djeluje u Siriji. Rekao je kako bi trebalo pojačati međunarodnu potporu i izvršiti jači pritisak na sirijski režim. Američka državna tajnica Hillary Clinton priopćila je kako je duboko žalosna te istodobno bijesna zbog događaja u Siriji te je pozvala Vijeće sigurnosti da se maksimalno angažira i podupre Annanov plan, čiji su ciljevi hitan prekid vatre i politička tranzicija te da se sirijskom režimu jasno da do znanja kako će, u slučaju nepoštivanja plana snositi posljedice. I EU je u petak najoštrije osudio događaje u Siriji. "Odgovorni moraju biti prepoznati kako bi mogli odgovarati za svoje zločine", rekla je šefica europske diplomacije Catherine Ashton, dodavši kako je "duboko šokirana informacijom o brutalnim ubojstvima najmanje 200 muškaraca, žena i djece u selu Treimsa". Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u petak je najoštrije osudio nasumičnu pucnjavu iz teških strojnica i granatiranje naseljenih dijelova Hame, kao i pucnjavu iz helikoptera. "Ovakvo ponašanje dovodi u sumnju nedavno obećanje predsjednika Asada o ispunjenju plana u šest točaka tijekom njegova sastanka s" Kofijem Annanom u ponedjeljak u Damasku, rekao je Ban.

PARIZ

Francuski predsjednik Francois Hollande u petak je pozvao Rusiju i Kinu da promijene odnos prema Siriji i podupru UN-ove napore da se protiv vlade Bašara al-Asada uvedu oštrije sankcije, istodobno upozorivši da bi, ako i dalje budu odbijale uvođenje sankcija protiv te zemlje, ondje mogao nastati opći kaos i rat. "Rekao sam Rusima i Kinezima: ne čineći ništa što bi nam pomoglo da izravnije primijenimo oštrije sankcije protiv Sirije ondje bi mogao nastati kaos i rat na štetu i vaših interesa", rekao je Hollande u programu privatne francuske televizije BFM. Kina i Rusija upotrijebile su veto u Vijeću sigurnosti kako bi zaštitile Asada od zajedničke osude i sankcija. "Gledamo kako ondje svakodnevno ubijaju ljude samo zato što je režim odlučio upotrijebiti silu kako bi slomio vlastiti narod", rekao je Hollande. "Sirijski predsjednik Bašar al Asad trebao bi napustiti dosadašnju dužnost i omogućiti da se uspostavi prijelazna vlada", kazao je.

BIRMINGHAM, Alabama

Američki savezni sudac osudio je u petak jednog Uzbekistanca koji ilegalno živi u SAD-u na gotovo 16 godina zatvora pod optužbama za terorizam i posjedovanje oružja, povezanih s njegovim planom da ubije predsjednika Baracka Obamu. Ulugbek Kodirov, koji je stigao u SAD 2009. da studira medicinu ali nikada nije upisao studij, skovao je plan da ustrijeli Obamu tijekom ovogodišnje kampanje za predsjedničke izbore, prema saveznim vlastima u Alabami. Tužitelji su naveli da je 22-godišnjak postao "radikaliziran" posredstvom interneta te kako je vjerovao da djeluje u ime islamističke militantne skupine iz svoje domovine. Kodirov se ispričao na ročištu. On je izbjegao potencijalnu doživotnu kaznu zatvora suradnjom s vlastima i priznanjem krivnje za pružanje materijalne potpore za terorističke aktivnosti, za ilegalno posjedovanja oružja i prijetnje da će ubiti predsjednika. Sudac ga je osudio na 188 mjeseci zatvora. Vlasti su objavile kako je Kodirov vjerovao da djeluje u ime Islamskog pokreta Uzbekistana, islamističke militantne skupine koju SAD tretiraju kao terorističku organizaciju. Kodirov, kojem je studentska viza ukinuta u travnju 2010., uhićen je u srpnju 2011. u motelu u Alabami, gdje je preuzeo automatsku pušku i četiri ručne bombe od prikrivenog agenta FBI-a.

PRIŠTINA

Kosovska policija je kod kosovsko-srbijanskog graničnog prijelaza Merdare zaplijenila 250 kilograma marihuane, vrijedne 180 tisuća eura, i uhitila sedam osoba, izvijestio je u petak kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi. Droga je otkrivena u gumama utovarivača natovarenog na šlepere koji je vozio 24-godišnji državljanin Srbije. Akcija, koju je odobrilo Okružnog tužiteljstvo u Prištini, nastavljena je na području Prištine i Peći i u njoj su uhićeni ostali sumnjivci umiješani u taj slučaj. Među uhićenima su trojica državljana Srbije. U akciji je oduzeto i sedam komada oružja, 187 metaka, kamion, tri vozila, utovarivač i oko 3000 eura. Uhićenima je određen policijski pritvor od 48 sati, a policija nastavlja potragu za još nekoliko osoba za koje ima informacije da su bili dio kriminalne skupine. Prošloga tjedna kosovska policija je zaplijenila 350 kilograma marihuane i uhitila nekoliko osoba.

LOS ANGELES

Glumac i redatelj Sage Stallone, 36-godišnji sin akcijske filmske zvijezde Sylvestera Stallonea, pronađen je mrtav u petak u svom domu u Hollywoodu. Policija je izvijestila da su mlađeg Stallonea pronašli policajci koji su došli provjeriti što se s njim događa s obzirom da su dobili dojavu da se danima nikome ne javlja, dok je njegov odvjetnik rekao da ga je u stanu pronašla domaćica. U policiji tvrde da nema znakova provale i nasilja te da ne sumnjaju u kazneno djelo. Slučaj je preuzeo ured mrtvozornika u Los Angelesu. The New York Post piše da se Sage Stallone najvjerojatnije predozirao tabletama te da nije jasno je li riječ o samoubojstvu ili nesretnom slučaju. Odvjetnik Sage Stallone rekao je da ne zna sve pojedinosti, no smatra kako je riječ o nekoj vrsti tragične nesreće. Za 36-godišnjeg sina poznatog američkog akcijskog junaka kazao je da je bio pun života i da "uopće nije bio depresivan ili nešto slično". Predstavnik Sylvester Stallonea priopćio je da je 66-godišnji glumac shrvan zbog naglog gubitka sina. Sage Stallone je mlađi od dvojice sinova iz prvog braka slavnoga glumca sa Sashom Czack s kojom se rastao 1985., nakon desetogodišnjeg zajedničkog života. Sage Stallone je kao glumac debitirao 1990. u petom nastavku sage o boksaču Rockyu Balboi, a riječ je o ulozi koja je proslavila njegovog oca s kojim je 1996. nastupio i u filmu katastrofe "Svjetlost dana" (Daylight). Nakon toga je glumio samo u niskobudžetnim filmovima te se počeo baviti režijom i produkcijom pa je tako 2005. snimio video dokumentarac "Alan Yates", a godinu kasnije i svoj prvi kratki film "Vic".

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙