FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: amat
ZAGREB, 4. srpnja 2012. (Hina) - Važnije vijesti iz svijeta do 4,30 sati

SARAJEVO - Doma naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine većinom glasova zastupnika iz reda četiri stranke koje su postigle dogovor o novoj vladajućoj koaliciji u utorak kasno navečer je nakon nakon višesatne oštre rasprave smjenio dosadašnju predsjedateljicu tog doma Karolinu Pavlović iz Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB), a za novog predsjedatelja postavio Radoja Vidovića iz HDZ BiH. Zahtjev za smjenom podnio je klub hrvatskih zastupnika i on je nakon više od šest sati rasprave, prekidane brojnim stankama, na kraju i uvršten u dnevni red izvanredne sjednice da bi nakon toga zasjedanje napustili zastupnici iz reda Stranke demokratske akcije (SDA). Izvanredna sjednica Doma naroda zakazana je na kolegiju održanom u ponedjeljak uz dogovor da se na dnevnom redu nađe rasprava o aktualnom političkom stanju u FBiH. Međutim, Vidović je na početku sjednice zatražio da se dnevni red izmijeni i da prva točka bude smjena predsjedateljice Pavlović.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Hillary Clinton u petak će u Parizu sudjelovati u radu konferencije Prijatelji Sirije, rekao je u utorak za France presse dužnosnik State Departmenta. "Državna tajnica predvodit će naše izaslanstvo na sastanku Prijatelji Sirije koji će se održati u Parizu", rekao je američki dužnosnik. Grupa koja okuplja više od stotinu arapskih i zapadnih zemalja, međunarodnih organizacija te predstavnika sirijske oporbe, već se sastala u veljači u Tunisu te u travnju u Istanbulu. No kao i tijekom prethodnih dviju konferencija službena Moskva, glavni saveznik Damaska, izvijestila je Francuze da ne namjerava sudjelovati u radu treće konferencije, kako je u utorak objavio francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. Sastanke u Tunisu i Istanbulu bojkotirala je i Kina.

ISLAMABAD - Službeni Islamabad u utorak navečer je potvrdio da će ponovno otvoriti ceste kojima će se NATO-u omogućiti opskrba Afganistana prehrambenim namirnicama i ostalim potrepštinama, objavio je glasnogovornik vlade. Ceste prema Afganistanu zatvorene su od studenoga. "Na sastanku vladina vijeća za obranu odlučeno je da se ponovno otvore ceste kojima će NATO" obavljati opskrbu Afganistana, rekao je ministar informiranja Kamar Zaman Kaira. Ranije tijekom dana američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je kako će Pakistan ponovno otvoriti ceste prema Afganistanu, zatvorene od ISAF-ova bombardiranja u studenome, kada su ubijena 24 pakistanske vojnika, zbog čega je Clinton izrazila duboko žaljenje.

ADEN - Najmanje četiri militanata terorističke mreže Al Kaida ubijena su u dva zračna udara američkih bespilotnih letjelica u središnjem dijelu Jemena u utorak, rekli su jemenski sigurnosni izvori i svjedoci. Jemenski dužnosnik je rekao da su u zračnim udarima pogođena dva vozila u pokrajini Shabwa, pustinjskoj regiji na jugoistoku Jemena, u kojem su militanti našli utočište nakon što su u lipnju protjerani iz svojih južnih uporišta. Svjedoci su izjavili za Reuters da su četiri tijela izvučena iz olupine prvog vozila. U drugom je vozilu plamen bio toliko intenzivan da nitko nije mogao prići kako bi provjerio broj žrtava.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. u utorak je helikopterom otputovao u svoju ljetnu rezidenciju u Castel Gandolfu, smještenom u bregovitom području jugoistočno od Rima, gdje će provesti iduća tri mjeseca, objavio je službeni Vatikan. Opće audijencije koje se održavaju srijedu prekidaju se svake godine u srpnju, a ove će se godine nastaviti 1. kolovoza u Castel Gandolfu, objavili su vatikanski izvori. Nedjeljom će iz svoje rezidencije u Castel Gandolfu Papa moliti Angelus. Ritam aktivnosti Benedikta XVI. bit će malo usporen nakon godine skandala koju promatrači nazivaju "Vatileaks". No, u Castel Gandolfu će redovito primati svoje glavne suradnike, koji će ga izvještavati o rezultatima istrage o "curenju" povjerljivih podataka.

BRUXELLES/STRASBOURG - Europski parlament izglasao je u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu nove propise o digitalnim tahografima, uređajima koji mjere koliko vozači kamiona provode za upravljačem, kako bi se povećala sigurnost na cestama i spriječila nelojalna konkurencija. Novi propisi predviđaju efikasnije tahografe i odgovorajuću opremu za inspektore, što će jamčiti bolju provedbu odredbi o vremenu koliko vozač smije provesti za upravljačem, a koliko se mora odmarati. Digitalni tahografi uvedeni su u Europskoj uniji u svibnju 2006. godine za sva vozila preko 3,5 tona nosivosti, a sada se žele ukloniti nedostaci uočeni u njihovoj uporabi.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙