FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 1. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović sinoć je, vezano uz najavu ratifikacije sporazuma između Hrvatske i BiH iz 1999., koja se pojavila nakon susreta Pusić-Langumdžija, ustvrdio da je riječ o hrvatskoj inicijativi te da je glavni cilj zatvoriti kompleks pitanja s BiH i povezanost Dubrovnika s ostatkom Hrvatske. "Ničim ne spominjem ni predsjednika Tuđmana niti mu išta zamjeram i ne želim da se ova priča koristi u najprizemnije dnevno- političke obračune, a ono što gledam su najprizemniji dnevno-politički obračuni. Niti je Tuđman prodavao hrvatski teritorij, niti ja to radim niti je to radio Račan", zaključio je premijer Milanović.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović rekao je kako nije sramota biti dužan porez. Radi se o dugu, a ne o utaji i onaj tko ga nije platio će ga platiti", kazao je. Naglasio je da je cilj te mjere uvesti reda i povećati svijest. Naveo je i kako osobno nije gledao popis jer je to posao porezne uprave. Na pitanje je li bilo pravedno društvo u kojem se godinama dopuštala porezno izvlačenje od obveza velikim moćnim subjektima i monopolističkim tvrtkama, dok su građani bili opterećeni velikim porezima, a za 100 kuna duga su dobivali opomene, Milanović je odgovorio da je to bilo pogrešno. "Nisam siguran da je onaj tko je to dopuštao imao namjeru učiniti nepravdu, ali to je bilo pogrešno i neefikasno. Vjerujem da je ovo što mi sada radimo ispravno", dodao je.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić povodom objave liste poreznih dužnika ustvrdio je da će to zasigurno polučiti rezultate kao jedna od mjera uvođenja reda u porezni sustav te ocijenio da će slijedeća godina biti još teža od ove premda se polako počinje dizati gospodarska aktivnost. Sve deficite iz prošlosti stvorili su HDZ i svi njegovi članovi jer su svi o tome odlučivali i neodgovorno se ponašali prema brodogradnji, ulagali u bezvezne poticaje u poljoprivredi, koje nisu dale rezultate, neodgovorno ulagali u željeznicu. A teret pred nama je i 5,7 milijardi deficita u zdravstvu, rekao je Linić.

ZAGREB - Pomoćnica ministra financija i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec izjavila je kako je objava liste poreznih dužnika samo jedna od mjera uvođenja reda u porezni sustav, a bivšu je vladu prozvala što se porezni dug od 52 milijarde kuna proteklih godina nije spominjao, te što su na listi posebice poduzetnici koji su s bivšom vladom bili u itekako dobrim odnosima. Na internet stranici Porezne uprave danas je objavljen popis pravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana i prelaze određene iznose, a na kojem se nalazi više od 102 tisuće poreznih dužnika.

UMAG - Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Ivan Vrdoljak najavio da će se bespravni izgrađeni objekati u Hrvatskoj početi rušiti u rujnu. "Bespravno izgrađeni objekti počet će se rušiti u rujnu, a ne prije, zbog samog tijeka turističke sezone" - kazao je ministar Vrdoljak danas u Umagu dodavši kako će prvi na udaru biti oni objekti čija je gradnja u tijeku, a potom i oni koji po ocijeni jedinica lokalne samouprave smetaju razvoju te sredine.

ZAGREB - Zaposlenici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) s najmanje deset godina iskustva na rukovodećim policijskim poslovima do sljedećega se tjedna mogu javiti na natječaj za dvoje zamjenika i troje pomoćnika glavnog ravnatelja policije te načelnike svih 20 policijskih uprava. U internom oglasu što ga je MUP objavio na svojim internetskim stranicama stoji da se za čelna mjesta u policiji mogu javiti kandidati koji uz visoku stručnu spremu i 10 godina na rukovodećim poslovima imaju i najamanje 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova te položeno ili stečeno zvanje policijski savjetnik.

ZAGREB - HSP dr. Ante Starčević (HSP AS) poziva sve parlamentarne stranke, a posebno SDP i HDZ te predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića da razmotre prijedlog stvaranja tehničke Vlade RH, koju bi poduprle sve parlamentarne stranke u Saboru, na vrijeme jedne do dvije godine, s jasnim programom i ciljevima izlaska iz recesije i gospodarske krize, stoji u priopćenju stranke koje je potpisala predsjednica Ruža Tomašić.

SPLIT - Koordinacija braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Splita najoštrije je osudila namjeru Vlade RH da Bosni i Hercegovini prepusti vrh poluotoka Kleka i otočiće Veliki i Mali škoj u malostonskome zaljevu. "Suprotstavljamo se takvoj veleizdaji i prodaji hrvatskoga teritorija. Svaka stopa hrvatske zemlje natopljena je krvlju naših suboraca. Hrvatska gruda za sve hrvatske branitelje je svetinja i nije, niti smije biti na prodaju", navodi se u priopćenju splitske Koordinacije.

KOPRIVNICA - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) zatražila je od Vlade Republike Hrvatske, a poglavito od ministara Slavka Linića i Radimira Čačića da prestanu "rupe u proračunu" popunjavati traženjem nedostatnih financijskih sredstava od hrvatskih građana te da se napokon okrenu investicijama i zapošljavanju. U svom pismu Vladi udruga ističe kako izbore nije dobila da neprestano baca krivicu na svoje prethodnike već da u što kraćem roku izbavi državu iz krize.

ZAGREB - Mjere populacijske politike koje se provode u Hrvatskoj ne daju rezultate, jer su palijativne i socijalne, usmjerene isključivo na nezaposlene i kategorije s najnižim primanjima, izjavio je demograf Jakov Gelo, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, nakon što je nedavno Državni zavod za statistiku objavio podataka o prirodnom kretanju stanovništva Republike Hrvatske u 2011.

SLAVONSKI BROD - Veleposlanik Japana u Hrvatskoj Masaru Tsjui za cjelodnevnog posjeta Brodsko-posavskoj županiji bio je na otvorenju dvaju dječjih igrališta u Slavonskom Kobašu i Trnjanskim Kutima, čiju je izgradnju novcem uplaćenim Crvenome križu donirao Japan.

KARLOVAC - U Karlovačkoj županiji u idućih godinu dana razminirat će se površina od 2,7 četvornih kilometara zahvaljujući 2,65 milijuna eura vrijednom projektu za provedbu projekta "Razminiranje na ratom pogođenim područjima", izvijestila je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU). Vrijednost tog projekta, ugovorenog s Hrvatskim centrom za razminiranje, jest 2,65 milijuna eura, od čega iz pretpristupnog programa IPA 2009 više od 1,9 milijuna eura, a ostatak iz državnog proračuna

DRNIŠ - Radionica u okviru projekta „Ravnopravnost spolova u ruralnom razvoju – Osnaživanje žena u ruralnom društvu“ održana je u Drnišu. Uz 30- tak predstavnike udruga s prostora Dalmacije, koje se bave rodnom ravnopravnošću i ruralnim razvojem, na radionici je sudjelovala i pravobraniteljica za jednakopravnost spolova Višnja Ljubičić.

ČEPIĆ - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina obišao je poslijepodne farmu "Bio Adria" u Čepiću na Labinštini čije je skladište stočne hrane izgorjelo u velikom požaru koji je buknuo sinoć oko 21 sat, a čiji uzrok još nije poznat. Tom je prilikom vatrena stihija uništila goleme količine sijena, žita, kukuruza, ječma i soje u hangaru površine oko tri tisuće četvornih metara. Velike štete od suše mogu se izbjeći jedino kvalitetnim sustavom navodnjavanja, rekao je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ocjenjujući da se dosad s tim u vezi nije radilo dostatno.

GLINA - Veliki požar koji je u nedjelju poharao golemo skladište glinske tvrtke "Grafoton" bio je podmetnut i policija traga za počiniteljem, priopćila je glasnogovornica sisačko-moslavačke Policijske uprave Iva Dvorski nakon očevida i vještačenja stručnjaka zagrebačkog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić". Iako šteta još nije procijenjena, ona je golema jer je u požaru potpuno izgorjelo krovište golemog skladišta i dio uskladištene robe.

RIJEKA - U požaru kuće u Bribiru jutros je smrtno stradao 56-godišnji muškarac, izvijestila je Policijska uprava primorsko-goranska. Policija je dojavu o požaru dobila u 13,22 sata. Gorjela je obiteljska kuća na adresi Štale 73 u Bribiru. Tijekom gašenja u kojem su sudjelovali pripadnici DVD Bribir na požarištu je pronađeno mrtvo tijelo 56-godišnjaka.

SPLIT - Balet splitskog Hrvatskog narodnog kazališta sinoć je u sklopu 58. Splitskog ljeta na Sustipanu premijerno izveo dvije baletne jednočinke "Neostvareni susreti" u koreografiji i režiji Ljiljane Gvozdenović na glazbeni kolaž Petra Iljiča Čajkovskog i "Čudesni mandarin" Mađara Bele Bartoka i libretista Melchiora Lengyela. "Čitala sam biografiju Čajkovskog i kada sam naišla na sva pisma zaintrigirala me ta priča. Za mene je i čast i opasnost raditi na Splitskom ljetu. Plesači su vrlo inspirativni, a ne postoji bolje mjesto na svijetu za slušanje Čajkovskog od Sustipana. Mi smo pokušali sklopiti glazbu koju baletna publika ne poznaje dobro i nadam se da su uživali“, kazala je balerina Ljljana Gvozdenović. Koreograf Milko Šparemblek rekao je da je "Čudesni mandarin" kontroverzno djelo žudnje, čežnje i želje. "Žudjeti za nečim i biti spreman umrijeti za to, o tome se radi u 'Čudesnom mandarinu'. Balet HNK Split je danas pravi brand, s odličnim plesačima je bio užitak raditi. Postavlja se pitanje na koji način tu kvalitetu i prepoznatljivost sačuvati i u budućnosti“, kazao je.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙