FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje spustile tečaj eura u očekivanju sastanka ECB-a

Autor: vmom
LONDON, 30. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u ponedjeljak je na međunarodnim tržištima bio pod pritiskom prodaja koje su uslijedile nakon prošlotjednog uzleta, izazvanog jačanjem očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) odlučiti o novim potezima u cilju prevladavanja dužničke krize u eurozoni.

Tečaj eura oslabio je prema dolaru za 0,2 posto, na 1,2287 dolara. Time se spustio s najviše razine u tri tjedna od 1,2390 dolara, na koju se popeo u petak.

Jedinstvena europska valuta oslabjela je i prema jenu i to za 0,6 posto pa se njome trgovalo po 96,12 jena. Dolar je, pak, prema jenu oslabio 0,2 posto te mu je tečaj skliznuo na 78,25 jena.

Na tržištu neki od sudionika špekuliraju da bi ECB mogla ponovno aktivirati program kupovine obveznica kako bi pomogla smanjiti visoke troškove zaduživanja Španjolske i Italije.

U fokusu tržišta je sastanak ECB-a koji će se održati u četvrtak. Nagađanja o novim potezima središnje banke eurozone intenzivirala su se nakon što je njezin čelnik Mario Draghi kazao da će banka poduzeti sve za spas eura, a sličnu poruku tržištima su odaslali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande.

Ulagače je ipak uznemirila izjava njemačkog ministra gospodarstva Philippa Roeslera, koji je upozorio ECB protiv poduzimanja obimnih kupovina državnih obveznica.

"Draghi mora svoje riječi pretočiti u neka djela. Prevladava stajalište da će tržišta biti razočarana, a to trenutno pritišće tržišta. Tečaj eura prema dolaru kojem smo svjedočili prošli tjedan na krhkim je temeljima", tumači Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea u Kopenhagenu.

Tržišta će pažljivo pratiti sastanak američkog ministra financija Timothyja Geithnera koji bi se trebao danas sastati s njemačkim kolegom Wolfgangom Schaeubleom i čelnikom ECB-a Draghijem.

Američko ministarstvo financija kaže da će ministar s europskim dužnosnicima razgovarati o američkom, europskom i globalnim gospodarstvima.

Tržište očekuje i prilično zgusnut raspored po pitanju zasjedanja vodećih središnjih banaka u svijetu. U utorak počinje zasjedanje američke središnje banke Fed, a u drugoj polovini tjedna slijede zasjedanja ECB-a i britanske središnje banke. Tjedan će pak zaokružiti ključni podaci s američkog tržišta rada.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙