FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema vodećim valutama nakon odluke ECB-a o sniženju kamata

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 5. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak oslabio prema vodećim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima deviza slijedom odluke Europske središnje banke (ECB) da snizi ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,75 posto u želji da pomogne suzbiti dužničku krizu u eurozoni.

Euro je prema dolaru u takvim okolnostima oslabio 1,1 posto i njime se trgovalo po 1,2381 dolara. Ranije se nakratko spustio na 1,2375 dolara, najnižu razinu u proteklih mjesec dana.

Jedinstvena europska valuta oslabjela je ujedno 0,8 posto prema jenu, na 99,14 jena.

Dolar je pak poskočio i prema švicarskom franku, također za 1,1 posto, na 96,96 švicarskih centima. Prema jenu je ojačao za 0,3 posto, na 80,07 jena.

Čelnik ECB-a Mario Draghi na tiskovnoj konferenciji održanoj po završetku redovnog mjesečnog bančinog zasjedanja upozorio je na slabo stanje gospodarstva eurozone kojemu prijete rizici daljnjeg slabljenja.

"Snižavanje ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova manje je agresivno no što su neki očekivali s obzirom na razmjere pogoršanja stanja u gospodarstvu", upozorava Omer Esiner, glavni tržišni analitičar u tvrtki Commonwealth Foreign Exchange.

"Draghi je bio pretjerano oprezan, nije kazao da se razmatraju mjere ubrizgavanja nove likvidnosti kao ni druge mjere, tako da postoji rizik kaskanja u rješavanju mnoštva problema, što je negativno za euro", dodao je.

ECB je ipak i dalje u središtu pozornosti tržišta. Mnogi tržišni sudionici kažu da sniženje kamatne stope neće riješiti strukturalne probleme unutar eurozone i da bi se jedinstvena valuta mogla ponovno naći pod pritiscima prodaje.

"Kresanje kamatnih stopa više je zapravo simbolička gesta. Time neće doći do konkretnije promjene stanja financija država eurozone", tumači Patrick Armstrong, upravitelj fonda u tvrtki Armstrong Investment Management. Očekuje da će euro kroz godinu dana dosegnuti paritet prema dolaru.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙