FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 28. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Od danas više nema produžene primjene kolektivnih ugovora na neodređeno vrijeme ili praktički u nedogled, njihova je produžena primjena ograničena na tri mjeseca, što Vlada smatra dovoljnim i primjerenim rokom za provedbu postupka pregovaranja i zaključenja novog kolektivnog ugovora. Ograničenje produžene primjene kolektivnih ugovora na tri mjeseca propisao je Zakon o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, koji je Hrvatski sabor donio 13. srpnja, a danas je stupio na snagu. Tim je zakonom ukinuta odredba Zakona o radu (članak 262.) koja je omogućavala produživanje primjene kolektivnog ugovora, čija je važnost istekla, do sklapanja novog. Upravo je zadiranje Zakona o reprezentativnosti u Zakon o radu, kao i više drugih njegovih odredbi, primjerice one o reprezentativnosti strukovnih sindikata, izazvalo nezadovoljstvo sindikalnih središnjica koje najavljuju i mogućnost pokretanja preispitivanja njegove ustavnosti. Sindikalne središnjice nisu poduprle taj zakon i najavljuju mogućnost da zatraže ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi zakona o reprezentativnosti.

ZAGREB

HDZ je danas prozvao Vladu da je prevarila građane lažno im obećavajući učinkovitiji i financijski stabilniji zdravstveni sustav, a SDP-ovca Rajka Ostojića u toj stranci nazvali su najlošijim ministrom zdravstva kojeg je Hrvatska ikada imala. "Ako je u pitanju PR, onda je Ostojić sigurno najbolji ministar, ali ako su u pitanju sigurnost i funkcionalnost zdravstvenog sustava, onda je on elementarna nepogoda za zdravstveni sustav i najlošiji ministar zdravstva kojega je Hrvatska ikada imala", rekao je na konferenciji za novinare Darko Milinović, HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar zdravstva. Ostojićevom dezinformacijom ocijenio je njegove tvrdnje o dugu koji je bivša, HDZ-ova vlast ostavila u zdravstvu, ističući da je 2008. dospjeli dug HZZO-a bio 2,1 milijardi kuna, a na kraju mandata HDZ-ove vlasti koncem 2011. taj je dug smanjen na 154 milijuna kuna, dakle za dvije milijarde kuna. Milinović je rekao da zdravstvenom sustavu danas mjesečno nedostaje između 150 i 170 milijuna kuna, a svoga je nasljednika prozvao da je prekršio predizborno obećanje da će proračun za zdravstvo biti najmanje isti kao i lani, jer je, istaknuo je, manji za 3,5 milijardi kuna - jednu milijardu za HZZO i 2,5 milijarde kroz doprinose. Ostojiću zamjera i da nije ukinuo 3-postotni doprinos iz mirovina te da nije smanjio liste čekanja u bolnicama, koje su, rekao je, produžene za 30 do 50 posto.

ŠIBENIK

Prema službenoj statistici, čak deset posto od oko 190.000 brodica koje tijekom sezone uplove u hrvatski dio Jadrana u sukobu su s pomorskim prometnim pravilima, kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je jutros sudjelovao u akciji pojačanog nadzora pomorskog prometa u cilju sigurnosti plovidbe svih Lučkih kapetanija i ispostava u Hrvatskoj. Ministar, koji je isplovio s Lučkom kapetanijom Šibenik, kako bi pratio akciju na području šibensko-kninskog akvatorija, naglasio je da se najčešće radi o nepoštivanju osnovnih propisa sigurnosti pomorskog prometa, prije svega o prekoračenju brzine ili glisiranju na područjima na kojima je to zabranjeno. Upravo zbog velikog broja plovila u sezoni, lučki kapetani imaju jako važnu ulogu kontrole i monitoringa pomorskog prometa, što u konačnici vodi i do sigurnosti kupača i plivača, istaknuo je ministar. Lučke kapetanije imaju mogućnost prekršiteljima pravila ispisati takozvane mandatne kazne kojih je, istaknuo je ministar, u prošloj godini bilo oko dva milijuna kuna, a isto se očekuje i u 2012., rekao je. Dodao je da ima problema u ekipiranosti lučkih uprava nakon što su stariji djelatnici Lučkih kapetanija otišli u mirovinu i najavio da će do konca godine biti raspisan natječaj kojim će se Lučke kapetanije konačno ekipirati.

MAKARSKA

Općina Baška Voda u kojoj, prema današnjim podacima Turističkog ureda, odmor provodi više od deset tisuća turista, što je po službenim podacima Turističke zajednice jedan posto više nego lani, ove godine očekuje turista i noćenja kao lani, ali sudeći po dosadašnjoj potrošnji financijski će učinak biti manji, rekao je danas načelnik te općine Joško Roščić. Ove godine se planira ostvariti oko 120.000 turističkih dolazaka i više od 800.000 turističkih noćenja. Bit će to rezultat turističkog prometa sličan lanjskome učinku, kazao je danas novinarima Roščić. No taj veliki turistički promet, koji u broju dolazaka gostiju i ostvarenih noćenja uglavnom zadovoljava hotelijere, turističke radnike i kućevlasnike, ove će godine imati manji financijski učinak od 15 do 20 posto, tvrdi načelnik Roščić, nezadovoljan ovoljetnom financijskom turističkom bilancom. U hotelima i ugostiteljskim objektima zamjetan je pad izvanpansionske potrošnje, pad je prometa i kod trgovaca, brodari i izletnički autobusi bilježe manju prodaju izleta, prodavači na tržnici niži promet, rekao je Roščić. Upitao je što radi carina na hrvatskim granicama, jer autobuseri stranih turističkih agencija, što je zamjetno vikendom pri smjeni gostiju, dovoze ne samo turiste nego ,"obilato" i živežne namirnice što upućuje na organiziranu prehranu u režiji tih agencija kojima to nije dopušteno, upozorio je nadležne službe Joško Roščić.

ZADAR

Sedamnaestogodišnjak je poginuo u prometnoj nesreći koja se rano jutros dogodila na državnoj cesti u mjestu Vir, a u zadarskoj bolnici pomoć se pruža vozaču i još šestorici putnika, izvijestila je zadarska policija. Nesreća se dogodila jutros oko 4 sata kad je s ceste sletjelo vozilo "mitsubishi pajero" zadarskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 21-godišnjak sa zadarskog područja. Pritom je smrtno stradao putnik u vozilu, 17-godišnjak sa zagrebačkog područja. U Općoj bolnici Zadar liječnička pomoć pruža se vozaču i još šestorici putnika. Očevid na mjestu prometne nesreće na državnoj cesti 306 u mjestu Vir obavio je županijski državni odvjetnik iz Zadra, navodi se u priopćenju.

ŠIBENIK

Nakon dovršene kriminalističke istrage, pritvoren je 28-godišnjak iz Šibenika zbog pokušaja ubojstva 24-godišnje supruge, izvijestila je danas šibensko-kninska policija. Utvrđeno je da je osumnjičeni 14. srpnja oko 9,40 sati u obiteljskoj kuću u Šibeniku kuhinjskim nožem napao svoju suprugu zadavši joj pritom teže tjelesne ozljede. U daljnjem napadanju spriječila ga je njegova majka, navodi se u priopćenju.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙