FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: vmom
ZAGREB, 27. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRUXELLES - Europski regulator za zaštitu tržišne utakmice privremeno je odobrio 18 milijardi eura vrijedne državne potpore za četiri najveće grčke banke, a naknadno će procijeniti omogućava li im ta potpora nepoštenu tržišnu prednost, priopćila je danas Europska komisija.

Novac za privremenu dokapitalizaciju banaka National, Alpha, EFG Eurobank i Piraeus još u travnju odobrio je grčki fond za financijsku stabilnost, u sklopu planiranog povećanja stope adekvatnosti kapitala banaka. Europska komisija priopćila je danas da je odobrila davanje tih potpora na rok od šest mjeseci, dok čeka da grčke vlasti prezentiraju detalje konverzije privremene dokapitalizacije u konačnu. Komisija je objavila i da će proučiti uvjete odobrene pomoći, kako bi utvrdila jesu li u skladu s europskim pravilima o državnim potporama. U međuvremenu, EK je također odobrila 1,7 milijarde eura javne potpore za posrnulu Proton Bank

FRANKFURT - Njemačka središnja banka i dalje se protivi tome da Europska središnja banka (ECB) kupuje državne obveznice članica eurozone, ali nema ništa protiv da se posegne u privremeni krizni fond eurozone i time pomogne spustiti visoke troškove zaduživanja država, kazao je danas glasnogovornik Bundesbanke. "Bundesbanka nije promijenila svoje stajalište u vezi ECB-ovih intervencija na tržištu u vidu kupovina državnih obveznica. Po mišljenju Bundesbanke, kupovine državnih obveznica od strane neke središnje banke nisu najbolji instrument za suzbijanje krize", izjavio je glasnogovornik, a prenijeli inozemni mediji. Glasnogovornik je ujedno kazao da njemačka središnja banka i dalje ocjenjuje problematičnima ECB-ove kupovine obveznica, dok kupovine koje bi poduzimao privremeni krizni fond - Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF), ne smatra problematičnima. Iz Bundesbanke su se oglasili dan nakon što je čelnik ECB-a Mario Draghi kazao da će Europska središnja banka poduzeti sve kako bi spasila euro, a koju su ekonomisti protumačili kao signal obnavljanja programa kupovina obveznica, ili nekih drugih mjera kako bi se smanjili troškovi zaduživanja država.

MADRID - Španjolska je krajem drugog tromjesječja imala blizu 5,7 milijuna nezaposlenih ili 24,63 posto, što predstavlja povećanje unatoč uobičajenih sezonskih učinaka zahvaljujući turizmu, pokazuju danas objavljeni službeni podaci. Istodobno s jačanjem recesije broj nezaposlenih je porastao dosegnuvši brojku od 5.693.100 nezaposlenih krajem lipnja, unatoč tome što se taj porast usporio u odnosu na tri prva mjeseca u godini. Krajem ožujka u Španjolskoj je bilo 24,44 posto nezaposlenih. Radno mjesto izgubilo je između travnja i lipnja 53.500 ljudi, u odnosu na 365.900 u prvom tromjesječju, pokazuju podaci Nacionalnog ureda za statistiku (INE). Prema novim predviđanjima vlade, Španjolska, koja ima najvišu stopu nezaposlenosti u razvijenim zemljama, imat će krajem 2012. godine 24,6 posto nezaposlenih.

RIM - Rejting agencija Moody's snizila je kreditni rejting talijanskoj regiji Siciliji na samo jedan stupanj iznad 'bezvrijednog' statusa, u okolnostima pogoršanog stanja financija regionalnih vlasti u Italiji i Španjolskoj, koje zadaje sve veće brige ulagačima. U priopćenju od četvrtka navečer Moody's je objavio da je toj autonomnoj talijanskoj regiji snizio kreditni rejting na 'Baa3', s 'Baa2'. Ujedno je upozorio na mogućnost daljnjeg sniženja rejtinga zbog "pojačanih pritisaka na proračun", koji će ojačati ove godine zbog recesije, napominju u toj agenciji za kreditne rejtinge. U Moody'su ističu da Sicilija ima dugove od 5,3 milijarde eura te da regionalna vlada nije uspjela konsolidirati regionalni proračun u odgovoru na mjere fiskalne štednje koje je uvela središnja talijanska vlada.

ATENA - Prijedlog uspostave bankarske unije u eurozoni bit će iznesen početkom rujna, najavio je u četvrtak predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, javljaju svjetske agencije. "Komisija intenzivno radi na stvaranju bankarske unije. Počektom rujna iznijet ćemo prijedlog jedinstvenog nadzornog mehanizma", rekao je Barroso nakon razgovora s grčkim premijerom Antonisom Samarasom u Ateni. "U zoni eura on će biti povjeren Europskoj središnjoj banci". "Učinit ćemo sve potrebno kako bi osigurali financijsku stabilnost područja eura", rekao je Barroso, izvijestio je Reuters. Barroso je rekao da će "Grčka ostati u eurozoni sve dok bude poštivala preuzete obveze", javlja France Presse.

SAN FRANCISCO - Facebook je u drugom tromjesečju ostvario poslovne rezultate koji su u skladu s očekivanjima analitičara, no kako nije objavio procjene daljnjeg poslovanja, ponajviše o tome kako kani povećati prihode od oglašavanja, cijena dionice najpopularnije globalne društvene mreže pala je u četvrtak na rekordno nisku razinu. U svom prvom poslovnom izvješću od kada je postala prva američka kompanija koja je debitirala na tržištu s vrijednošću većom od 100 milijardi dolara, Facebook je izvijestio o rastu prihoda u drugom tromjesečju za 32 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 1,18 milijardi dolara, što je u skladu s očekivanjima analitičara. No, u tom je tromjesečju Facebook ostvario čisti gubitak od 157 milijuna dolara, ili 8 centa po dionici, zbog skupih troškova naknade štete nastale za inicijalne javne ponude dionica u svibnju, dok je u istom lanjskom razdoblju tvrtka ostvarila dobit od 240 milijuna dolara, ili 11 centi po dionici.

Bez tih troškova naknade štete po dionicama, Facebook je u drugom tromjesečju zaradio 12 centi po dionici, što je u skladu s predviđanjima na Wall Streetu.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Cijene dionica na europskim burzama danas su se stabilizirale nakon jučerašnjeg snažnog rasta, jer je ponovno na površinu isplivala zabrinutost oko političkih prepreka, koje bi mogle spriječiti uvođenje novih poticajnih mjere Europske središnje banke (ECB) u borbi protiv dužničke krize eurozone. Glasnogovornik njemačke središnje banke kazao je danas da se Bundesbank i dalje protivi tome da ECB kupuje državne obveznice članica eurozone, ali da nema ništa protiv da se posegne u privremeni krizni fond eurozone i time pomogne spustiti visoke troškove zaduživanja država. Londonski FTSE bio je oko 13,00 sati 0,01 posto u plusu, na 5.573 boda, frankfurtski DAX je stagnirao na 6.583 boda, dok je parički CAC bio u plusu 0,49 posto, te je iznosio 3.222 bodova.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle, dok se tečaj eura stabilizirao iznad razine od 1,22 dolara, nakon jučerašnje poruke iz Europske središnje banke da će se učiniti sve što je potrebno za spašavanje eurozone. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji skočile između 0,9 i 2 posto. Burzovni indeksi u Šangaju i Singapuru stagniraju na jučerašnjim razinama, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 1,3 posto.

NEW YORK - U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica snažno porasle jer je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi kazao da će učiniti sve kako bi spasio euro, što je potaknulo nadu ulagača da će ECB donijeti nove mjere za suzbijanje dužničke krize.

Dow Jones indeks skočio je 1,67 posto, na 12.887 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,65 posto, na 1.360 bodova, a Nasdaq indeks 1,37 posto, na 2.893 boda.

(Hina) xvmo yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙