FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nestabilno raspoloženje na europskim burzama

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 26. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Najvažniji europski burzovni indeksi u četvrtak osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, dok investitori iščitavaju nešto slabija od očekivanja financijska izvješća europskih kompanija za drugo tromjesečje, istodobno se nadajući daljnjem labavljenju monetarne politike u SAD-z.

Londonski FTSE oslabio je oko podneva za 0,11 posto na 5.492 boda, frankfurtski DAX za 0,83 posto na 6.353 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,69 posto i iznosio 3.102 boda.

Podaci o velikom padu prodaje novih kuća u SAD-u, uz niz drugih slabih američkih makroekonomskih pokazatelja, ojačali su tržišna očekivanja da bi Fed na svom zasjedanju idućeg tjedna mogao najaviti novi krug kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

"Unatoč ojačalim špekulacijama o labavljenu Fed-ove monetarne politike već u kolovozu, tržište je i dalje nestabilno, a vjerujem da će se ta nestabilnost nastaviti još neko vrijeme", rekao je Mike McCudden, direktor investicijske tvrtke Interactive Investitor.

Izjave Ewalda Nowotnya, dužnosnika Europske središnje banke, potaknule su pak nade da bi ECB također mogao poduzeti korake na povećanju financijske moći europskog fonda za financijsku stabilnost.

Najveća dobitnica bila je dionica Unilevera, uz rast cijene za 5,2 posto. Snažni prodajni rezultati na tržištima u razvoju pomogli su tom britansko-nizozemskom divu potrošne robe da izbjegne izdavanje upozorenja o dobit, kao što su to učinila njegova dva glavna konkurenta. Ipak, i Unilever upozorava na teška predstojeća vremena.

Među najvećim su gubitnicama, pak, bile dionice energetskih divova Royal Dutch Shella i BG Groupa, s padom cijena za 3,6 odnosno 1 posto, jer su njihovi poslovni rezultati u drugom tromjesečju bili slabiji nego što se očekivalo.

Europska sezona objava financijskih izvješća na četvrtini je puta. Od kompanija koje su dosad izvijestile o zaradama, oko 58 posto je ispunilo ili premašilo očekivanja analitičara.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks danas je ojačao 0,9 posto, na 8.443 boda.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙