FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smanjenje nezaposlenosti u Britaniji poduprlo rast europskih burzi

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 18. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Neočekivano smanjenje stope nezaposlenosti u Velikoj Britaniji poduprlo je u srijedu rast europskih burzovnih indeksa, a investitore je oraspoložilo i financijsko izvješće švicarske banke Credit Suisse.

Londonski FTSE indeks ojačao je do podneva 0,20 posto na 5.640 bodova, frankfurtski DAX 0,26 posto na 6.594 bodova, a pariški CAC 0,53 posto i iznosio 3.193 bodova.

Bolji od očekivanja podaci o britanskoj stopi nezaposlenosti dali su tržištu poticaj. Stopa nezaposlenosti u toj je zemlji, zahvaljujući pojačanom zapošljavanju zbog Olimpijskih igara u Londonu, smanjena s 8,2 na 8,1 posto u tri mjeseca do kraja svibnja.

Osim toga, izvješće sa srpanjskog sastanka središnje britanske banke Bank of England pokazalo je da je sedam od ukupno devet članova Odbora za monetarnu politiku glasovalo za povećanje programa kupnje imovine, a svi članovi jednoglasno za zadržavanje ključne kamatne stope nepromijenjenom na 0,5 posto.

Pozitivno raspoloženje na europskim tržištima dionica pod utjecajem je i kretanja na Wall Streetu, na kojem je jučer ostvaren rast cijena dionica zahvaljujući dobitom poslovnim rezultatima Goldman Sachsa i Coca-Cola.

Po dobitcima se izdvaja dionica Credit Suissea, čija je cijena skočila 6,5 posto nakon što je ta banka izvijestila o 3,6-postotnom rastu neto dobiti u drugom tromjesečju te najavila da će prije kraja godine povećati kapital za 15,3 milijardi švicarskih franaka (15,6 milijarde dolara).

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je danas 0,32 posto na 8.726 bodova.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙