FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izjave ECB-ova dužnosnika potaknule oporavak europskih burzi

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 25. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su ojačali, prekinuvši trodnevni niz gubitaka, nakon što je dužnosnik Europske središnje banke (ECB) povećao izglede za poduzimanjem poteza kojima bi se povećali zajmodavni kapaciteti trajnog kriznog fonda eurozone - Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM).

Londonski FTSE bio je oko podneva u plusu 0,17 posto, na 5.508 bodova, frankfurtski DAX 0,46 posto, na 6.420 boda, a pariški CAC oko 0,7 posto, na 3.096 bodova.

Dužnosnik Europske središnje banke (ECB) Ewald Nowotny izjavio je da postoje argumenti koji govore u prilog davanju bankovne licence stalnom fondu za spašavanje krizom pogođenih članica eurozone. Bankovna licenca omogućila bi ESM-u pristup zajmovima ECB-a i time povećala njegove zajmodavne kapacitete.

Francuska zagovara plan da se ESM-u dade bankovna licenca kako bi mogao posegnuti za jeftinim kreditima kod ECB-a i time povećati vlastite kapacitete. ECB se dosad ustrajno tome protivio, tvrdeći kako bi to bio vid prikrivenog financiranja država.

Nowotnyjeve izjave ublažile su donekle nervozu tržišta, potaknuvši oporavak tečaja eura, kao i oštro pogođenih španjolskih i talijanskih dionica, čiji je gubitak bio veći od 10 posto u protekla tri dana trgovanja.

Španjolski burzovni indeks IBEX i talijanski MIB poskočili su danas 1,8 odnosno 1,5 posto. Najveći dobitnici bile su španjolska banka Banco Santander i talijanski UniCredit, s rastom cijena dionica od 2,4 i 3,4 posto.

Direktor francuskog ogranke banke Barclays Franklin Pichard upozorava da bi aktualni oporavak ipak mogao biti kratkog vijeka, ukazujući na stalni dotok loših vijesti iz europskih gospodarstava i zemalja najteže pogođenih dužničkom krizom.

Među lošim vijestima su njemački Ifo indeks poslovnog povjerenja, koji je u srpnju pao treći mjesec, te podatak iz britanskog gospodarstva o padu aktivnosti od 0,7 posto u drugom tromjesečju, daleko većem nego što se očekivalo.

"Usporavanje globalnog gospodarskog rasta ostaje umjereno no počelo je pritiskati rezultate kompanija i procjene, a oni su dosad bili prilično otporni. Općenito, u fokusu ostaje Španjolska, s tim da u planu nije nikakav summit EU-a tijekom ljeta, dok najnoviji signali iz španjolske vlade nisu baš ohrabrujući", tumači Pichard.

U današnjoj trgovini bilo je međutim i gubitnika, među kojim se izdvaja Deutsche Bank, s padom cijena dionica od 3,3 posto, nakon što je bančina uprava objavila upozorenje o dobiti.

U idućih nekoliko tjedana očekuje se objava rezultata poslovanja vodećih europskih banaka, a vjeruje se da će pokazati sumorne zarade u investicijskom bankarstvu i negativne učinke slabljenja gospodarskih aktivnosti na segment poslovanja s građanima.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je danas 1,44 posto, na 8.366 bodova.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙